Těstoviny úvod
Těstoviny
jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta . Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice , pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit ve vroucí osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin). [1]
Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými , celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými , ječnými nebo žitnými . V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové nebo rýžové . [2]
Těstoviny pocházejí z Itálie , první zmínka o nich pochází z 1. století n. l. ve známé Apiciově knize (který žil v době císaře Tiberia ), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Druhý historický záznam pochází z dvanáctého století , kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce. A o století později se v historii objevuje těstovina Jacopore da Todi.
Druhy těstovin
Plněné
- Tortellini : těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň. Tortellini [čti tortelíny, množné číslo od italského slova tortellino, v překladu "malý koláček"] jsou italské semolinové těstoviny v podobě kroužku neboli prstýnku s různými náplněmi pocházející z italské provincie Bologna. Vybrat si můžete tortellini s náplní masovou, sýrovou, houbovou, ricotta/špenát nebo ravioli (taštičky) s masovou náplní. Tradiční výrobci tortellin jsou Pastifico Bolognese a Azienda Cerlacchia.
- Ravioli : těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků. Ravioli [množné číslo od italského slova raviolo, pocházející ze slovesa riavolgere "zabalit"] jsou italské semolinové těstoviny v podobě čtverečku, zvané též taštičky, s masovou náplní, typické pro italský region severní Itálie Emilia Romagna. Vybrat si můžete i tortellini (kroužky) s náplní masovou, sýrovou, hříbkovou či ricotta/špenát.
- Cappelleti : plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
- Canelloni : závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi. Cannelloni (čti kanelóny) jsou těstoviny ve tvaru dutého válečku, které se plní většinou sýrem, ricottou, špenátem nebo mletým masem a zapékají v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou. Canelloni nevyžadují předvaření a jsou cca 8 - 10 cm dlouhé a mají průměr cca 2 cm.
Neplněné
- Spaghetti : špagety.
- Spaghettini : velmi tenké špagety.
- Bucatini : dlouhé špagety, uvnitř duté.
- Maccheroni : široké roury.
- Linguine : tenké, placaté špagety.
- Fettuccine : široké nudle (širší než tagliatelle).
- Tagliatelle : široké nudle.
- Pappardelle : do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle.
- Penne : široké kratší rourky se zkosenými konci, nazývané též makaronky.
- Pizzoccheri : rovné nudle z 80 % pohankové mouky.
- Rigatoni : podobné penne, jen delší a s rovnými konci.
- Lasagne : asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty.
- Farfalle : těstoviny ve tvaru mašliček - motýlků.
- Fusilli : vřetena.
- Gnocchi : noky, většinou vyráběné z bramborového těsta.
- Radiatori : tvar noků s žebrováním.
- Cannelloni : těstovinové trubičky, které se plní sýrem, špenátem apod.
- Orecchiette : těstoviny ve tvaru 'oušek'.
- Cavatelli : asi tři centimetry dlouhé těstoviny.
- Casarecce : domácí těstoviny svinuté do tvaru písmene S.
- Rotelle : těstoviny ve tvaru kola od vozu.
Polévkové
- Stelline : malé hvězdičky, které se používají jako zavářka (do polévek).
- Peperini : malé kuličky/kostičky, nejspíš nejmenší typ polévkových nudlí.
- Alfabetti : malé písmenka a čísla, v oblibě zejména dětmi.
- Anellini : malé kroužky.
- Capellini tagliati : nalámané velmi tenké špagety.
- Conchigliette : mořské ulity.
- Farfalline : farfalle v malém provedení.