Wontonové těsto základní - Won Ton Pastry
(Čínská kuchařka, čínská kuchyně)Wontonové těsto - je čínské nudlové těsto pro přípravu vařených nebo smažených plněných taštiček, tzv. wontonů, různými masitými i pouze zeleninovými náplněmi.
Suroviny:250 g (2 šálky) polohrubé mouky1/2 lžičky soli1 vejce125 ml (1/2 šálku) studené vodyškrob na poprášení čtvercových plátků před skladováním
Postup přípravy:Prosijeme mouku a sůl do velké mísy.Rozbijeme vejce a rozmícháme ve vodě na směs.Vaječnou směs nalijeme do důlku ve středu mouky navršené na pracovním stole.Směs zamícháváme postupně prsty do mouky, až je všechna provlhčena .Těsto pak dlaněmi hněteme nejméně 5 minut až je hladké a elastické.Uhnětené těsto zakryjeme vlhkou utěrkou a ponecháme v klidu 30 minut. Odpočinuté těsto rozdělíme na čtyři stejné díly a jednotlivé díly postupně rozválíme na pomoučené pracovní ploše (válu) na velmi tenký plát. Pomocí sekáčku, nože nebo rádla rozřežeme těsto na čtverce o straně 8 cm.Poněvadž jsou lepivé, poprášíme jejich povrch škrobem, aby se při skladování neslepily.Jednotlivé pláty pak klademe na sebe do balíčků, každý balíček zabalíme do plastikové fólie a by těsto nevysychalo a necháme je zmrazit až do doby aktuální potřeby.Takto skladované těsto vydrží asi týden.
ZPĚT do kapitolyHOME