Těstoviny farfalle s kapustou a sýrovou omáčkou
(Jamie Olivier:"Kuchař bez čepice", pořad BBC2 na TV Spektrum, červen 2001)

Suroviny:
  • 1 balíček těstovin farfalle (= italsky "motýlek")
  • 8 plátků slaniny
  • olivový olej
  • piniové oříšky
  • stroužek česneku
  • kapusta okrajové listy a asi tak 1/4 hlávky
  • sýr mozzarela
  • parmazán

    Postup přípravy:
  • Těstoviny v podobě motýlka (farfale nebo větší strichetti) vložíme do osolené vody a necháme vařit.
  • Ná pánev vhodíme slaninu nakrájenou asi na osm tenkých plátků, přidáme trochu olivového oleje, ale jenom trochu, aby se uvolnila chuť ze slaniny.
  • Chceme, aby slanina byla pěkně křupavá a dobře chutnala, přidáme piniové oříšky, asi tak dvě hrsti; ty musí být úplně osmažené dozlatova, aby chutnaly tak, jak skutečně mají chutnat.
  • Pořád s tím mícháme protože nechceme, aby to bylo na jedné straně černobílé a na druhé takové nijaké.
  • Stroužek česneku, jenom oloupeme a najemno nasekáme, nedáváme ho tam dřív, byl by, za tu dobu, úplně černý.
  • Tak ho vložíme ho do pánve ke slanině až na poslední chvíli. Ta vůně, . . . voní to fantasticky!
  • Stáhneme plamen a dáme tam hlavní naši tajnou ingredienci . . . kapustu!
  • Lidi nevyužívají ty pěkné zelené listy co jsou nahoře a ty jsou ale fantastické, mají takový silný stonek, který vykrojíme a listy pak opláchneme pod studenou vodou, složíme a jemně nasekáme.
  • Přidáme ještě tak čtvrtku hlávky kapusty, jinak by to bylo málo a také je překrájíme.
  • Teď už slaninu s česnekem a oříšky přestaneme smažit; už jsou křupavé a napaříme listy, aby kapusta změkla.
  • Dáme je ke slanině a ještě přidáme hrudku másla a přikryjeme nádobu talířem.
  • Nakonec se nám ten talíř zároveň nahřeje pro podávání těstovin a všechno už změklo.
  • Mozzarelu nakrájíme asi 1 cm kousky, parmazán nastrouháme.
  • Scedíme těstoviny a trochu vody si schováme.
  • Ke kapustě přidáme mozzarelu, parmazán a mícháme a jakmile se začnou dělat takové sýrové nitky přidáme těstoviny a promícháme.
  • Teď ještě přidáme trochu uschované vody po vaření těstovin a získáme lahodnou krémovou sýrovou omáčku.
  • Jsme hotoví a jen ještě trochu parmazánu nasypeme na porci na talíři nahoru a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]