Thajské restované nudle - Pad Thai
(Vatcharin Bhumichitr: "Vatch´s Thai Cookbook" , Pavilion Books Limited, London, thajská kuchyně)Nudle - přišly do Thajska z Číny a záhy se staly základním rychlým jídlem (typu "fast food") ve většině zemí Asie. V Thajsku nudle konzumují z malých misek v pouličních stancích a to vždy, když člověka přepadne hlad. Je to nejcharakterističtější rys thajského života. Stánky s nudlemi prodavači provozují podél ulic s čilým ruchem, na říčních lodích, v krámcích na přizpůsobených jízdních kolech a pod. V Thajsku nejsme nikdy daleko od prodavače nudlových pokrmů. Nudle jsou vyráběny z rýžové nebo sójové mouky a je jich sedm druhů: Sen yai (široké), Sen mee (tenké dlouhé, vermicelli), Sen lek (středně široké), Ba mee (vaječné, hnědožluté), Wun sen (velmi tenké tzv. "celofánové") a Kanom jin (pro speciální příležitosti, jako špagety). V tomto receptu uváděné jídlo "Pad Thai" je pokrm s restovaných rýžových nudlí. V Thajsku je konzumován jako svačinka nebo lehký oběd. Pokrm je zde všude přítomný v restauracích a snad je již rozšířen po celém světě. Rýžové nudle jsou promísené s fazolovými výhonky, vajíčkem, krevetkami ve světlé omáčce, ozdobené burskými oříšky, skořicí a limetkou. Nejlepší nudle Pat Thai s vejci se prý dělají na Khao San. Příčina jeho velké popularity spočívá v použitých voňavých a chutných surovinách a v příjemné textuře. Příprava ingrediencí není náročná na čas a krátký čas vyžaduje jeho příprava; nepřesahuje 2-3 minuty. Protože jde o jídlo syté, servíruje se většinou samotné. Při různých slavnostnějších příležitostech, kde jsou nabízena četná různá jiná, malá pohoštění, je možno pokládat Pad Thai jako vydatnější doplněk k dosycení na závěr hostiny.
Suroviny na 3 porce:2 lžíce rostlinného olej2 stroužky česneku, jemně nasekané2 větší vejce na porci180 g nudlí "sen lek", nabotnalé a scezené2 lžíce citrónové šťávy1 1/2 lžíce rybí omáčky1/2 lžičky cukru2 lžíce nasekaných orestovaných burských oříšků2 lžíce sušených krevet, nakrájených nebo rozdrcených1/2 lžičky chilli prášku1 lžíce nasekaných zavařených ředkviček ("chi po")30 g čerstvých fazolových výhonků2 jarní cibulky nebo pórku na 2,5 cm špalíčkyčerstvé listy koriandru nebo petrželkyměsíčky citrónu na ozdobení
Postup přípravy:Ve woku nebo na fritovací pánvi v rozehřátém oleji orestujeme česnek do zlatohněda.Vrazíme tam rozmíchaná vejce, přitom rychle mícháme a jen pár sekund smažíme, bleskurychle přidáme nabotnalé nudle, vše dobře promícháme, odškrabujeme pečlivě ode dna, abychom zajistili dobré promíchání a nepřipálení.Za míchání přidáváme postupně citrónovou šťávu, rybí omáčku, cukr, polovinu buráků, polovinu sušených krevet, chilli prášek, konzervovanou ředkev, 1 lžíci fazolových výhonků a jarní cibulku.Když jsou nudle již "al dente" přemístíme je na servírovací talíř. Ozdobíme je posypáním zbytkem burských oříšků, sušeným krevetami a fazolovými výhonky.Při podávání položíme na stůl kořenky s chilli práškem a cukrem, aby si mohli stolovníci pokrm podle svého dochutit.Ještě pokrm ozdobíme zeleným koriandrem nebo petrželkou.
Poznámka DDK:
Nudle "Sen lek" - středně široké, hladké, bílé rýžové nudle jsou obvykle prodávány vysušené. Nejlepší se dělají ve městě Chantaburi, kde jsou nazývány "Jantaboon nudle", podle přezdívky tohoto města.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME