Špagety s houbovou (žampiónovou) omáčkou
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str.637, Columbus Praha, 2000) Špagety s houbovou omáčkou - jsou snadným vegetariánským pokrmem, zvláště pro toho kdo má málo času. Ti co nejsou vegetariáni mohou do těstovin společně se žampiónovou omářkou přidat 115 g parmské ("prosciutto) nebo pražské šunky pokrájené na tenké proužky a lehce osmažené na 2 lžící másla. U tohoto předpisu moje dcera Soňa učinila poznámku "výborné". Příprava vlastního pokrmu trvá 35 minut a přirozeně pokud máme v letním či podzimním období pár čerstvých lesních hřibků, tak ty chuti pokrmu jen přispějí.
Suroviny:
Na houbovou omáčku:4 lžíce másla2 lžíce olivového oleje6 pokrájených jarních cibulek (šalotek)450 g mladých žampiónů pokrájených na plátky1 lžička hladké moukysůl a pepř podle chuti150 ml plnotučné smetany2 lžíce portského vína (nebo suché bílé víno)115 g rajčat sušených na slunci, nasekanýchčerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Na těstoviny a na ozdobení:450 g sušených špaget1 lžíce čerstvě nasekané petrželky sůl6 trojúhelníčků opečeného chleba - topinek
Postup přípravy: Ve velké pánvi rozehřejeme máslo s 1 lžící oleje, přidáme nakrájkené šalotky a na středním ohni je osmažíme během 3 minut.Přidáme žampióny a stále na mírném ohni je pod pokličkou 2 minuty podusíme.Podle chuti přidáme sůl a pepř, posypeme moukou a za stálého míchání smažíme 1 minutu.Postupně vmícháme smetanu a víno, přidáme nakrájená sušená rajčata a špetku strouhaného muškátu.Na mírném ohni povaříme asi 8 minut za občasného zamíchání.Mezitím přivedeme k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.Přidáme špagety a zbylý olivový olej (1 lžíce) a vaříme 12 - 14 minut až změknou, ale musí být stále budou ("al dente").Uvařené špagety slijeme, necháme okapat a vrátíme jedo hrnce a povaříme ještě 3 minutyPřelijeme je žampiónovou omáčkou a přemístíme na velký servírovací talíř a posypeme sekanou petrželkou.Podáváme s křupavými trojúhelníčky opečeného bílého chleba.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME