Švábské plněné taštišky - Schwaben Maultaschen
(Zdroj: Marions Kochbuch, německá kuchyně)Maultaschen - jsou specialitou švábské kuchyně; jsou to taštičky z nudlového těsta plněné pečeným masem, špenátem, cibulí a změklou žemlí. "Maul" má německý význam jako "pusa" nebo vulgárněji pak "huba" či "dršťka". Takže by se dalo říci, že jsou to "taštičky (akorát) do huby". V jednotlivých rodinách existuje řada rozmanitých receptů nádivek, které obsahují kombinace například: s vařenou šunkou, šunkovým salámem, mletým maso nebo různými zbytky pečeného masa.
Suroviny:
Na těsto:200 g mouky1 vejce2 lžíce vody
Na nádivku:100 g mraženého špenátu1/2 cibule, nadrobné kostičky20 g pórku, na kroužky1/2 lžíce zelené petrželky, nasekané10 g másla100 g mletého nebo sekaného masa50 g masa z vepřové pečeně50 g šunky nebo šunkového salámu, najemno nasekané1/2 žemle, rozmočené1 vejcesůl a pepř3/4 litru vývaru k uvaření taštiček
Pro podávání:2 cibule, na kroužkymáslo
Postup přípravy:V míse rozšleháme vejce a přisypeme mouku a přidáme vodu a rukama těsto velmi dobře prohněteme.Pokud se těsto stále lepí na ruce, přidáme trochu mouky, přidávat sůl není třeba.Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočinout.Pak je rozdělíme na tři díly a každý díl rozválíme na slabé pláty a ponecháme je trochu oschnout rozložené na ubruse.Mezitím zmrazený špenát vložíme do hrnce, přidáme trochu vody. Na středně silném plameni špenát rozmrazíme a přebytečnou vodu odpaříme nebo odlejeme.Kostečky cibule, kroužky pórku, nasekanou petrželku podusíme asi na 10 g másla, přidáme vymačkaný rozmrazený špenát, najemno nakrájenou šunku a spolu vše dál dusíme.Ke špenátové směsi přidáme nakrájené pečené vepřové maso (např. zbytek od večeře nebo koupený nářez) a najemno nakrájený šunkový salám nebo šunku.Do malého množství vody namočíme žemli, aby změkla a spolu s vajíčkem ji zamícháme do špenátovo-masové směsi, dochutíme solí a pepřem.Z rozváleného těsta vypíchneme tvořítkem (např. skleničkou) kolečka, do jejich středu nakládáme lžičkou přiměřené množství masové náplně, kolečka přehneme přes nádivku a okraje pevně přitlačíme.Dobře uzavřené taštičky vkládáme do vařícího vývaru a asi 12 minut je zde necháme táhnout - tj. kapalinu nenecháme vařit klokotem, neboť ji udržujeme těsně pod bodem varu.Obě cibule nakrájíme na tenké kroužky, které osmahneme na másle dosklovita.Švábské taštičky "Maultaschen" podáváme ve vývaru s kroužky podušené cibule.
ZPĚT do kapitolyHOME