Ravioli alla Parmigiana
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str 56, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, italská kuchyně)Ravioli alla Parmigiana - jsou plněné taštičky ze základního nudlového těsta, které jsou po naplnění směsí s parmazánem uvařené v telecím vývaru. Jsou tradičně podávané v provincii Parma o Velikonocích a Vánocích v telecím vývaru posypané (- jak jinak než -) strouhaným parmazánem. Je moudré připravit si základní nudlové těsto a španělskou omáčku s dostatečným předstihem. Pokud nemají italské hospodyňky čas, tak si je mohou koupit hotové. Jak je tomu už u nás, tak to nevím? Oba předpisy pro jistotu uvádím v DDK také.
Suroviny pro 4 osoby:285 g základního nudlového těsta I500 ml telecího (případně hovězího) vývarunastrouhaný parmazán (nebo sýr Gran Moravio, např. z Tesco), na posypání porcí
Na náplň:125 ml španělské omáčky100 g (1 šálek) čerstvě nastrouhaného parmazánu (nebo sýra Gran Moravio)100 g (1 šálek) kůrek z bílého pečiva (případně strouhanky)2 vejce1 malá cibule, nakrájená najemno1 lžíčka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.
Postup přípravy:
Příprava a základního nudlového těsta a španělské omáčkyNudlové těsto I a španělskou omáčku připravíme podle receptů DDK - kliknout na příslušnou položku v surovinách
Příprava placek z těsta:Ze základního nudlového těsta pečlivě rozválíme dvě placky a necháme je odpočívat pod navlhčenou utěrkou a zatím připravíme náplň.
Příprava náplně:Do větší mísy dáme čertvě nastrouhaný parmazán (případně sýr Gran Moravio), chlebové kůrky (strouhanku), vajíčka, španělskou omáčku, jemně nakrájenou cibuli a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek.Vše dobře promícháme.
Plnění těsta na ravioli:Na jednu placku v pravidelných odstupech pokládáme po jedné lžíci náplně, přikryjeme druhou plackou. Pak obě spojené placky rozkrájíme na čtverce, případně přeložíme a na okrajích zmáčkneme.
Vaření naplněných ravioli:Ve větším hrnci uvedeme do varu vývar, přidáme ravioli a vaříme 15 minut.
Podávání "Ravioli alla Parmigiana"Uvařené ravioli přemístíme do nahřátých misek a zalijeme vývarem, každou porci posypeme nastrouhaným parmazánem (nebo sýrem Gran Moravio) a ihned podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME