Taštičky plněné špenátem se sladkokyselou omáčkou
(Fritz Fasitl: "Chutná vegetariánská kuchyně", str. 28, Neografie martin 1991, německá kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:
Na těsto a špenát kplnění:400 g jemné pšeničné celozrnné mouky4 vejcemořská sůl a čerstvě mletý pepř, vše dle chuti1-2 lžíce olivového olejemléko dle potřeby2 vejce do špenátu1 balíček mrazeného špenátu1 středně velká cibule nakrájená najemno3-4 lžíce strouhanky
Na omáčku:2 cibule najemno nakrájenébylinky: 1 svazek pažitky, 1/2 svazku petrželky a 1/2 svazku estragonu vše nadrobno nasekané2 vejce natvrdo, najemno nasekaná1/2 šálku ovocného octa 1 šálek zeleninového vývaru2 lžíce olivového oleje1 lžíce středně ostré hořčicešťáva z 1/2 citrónu1 lžíce pomerančové marmelády
Postup přípravy:
Příprava těsta a náplně:Mouku prosijeme na pomoučený vál a ve středu uděláme důlek.Do důlku přidáme vejce, osolíme, nalijeme olej a rukama vypracujeme vláčné těsto; případně přidáme trochu mléka (dle konzistence).Přikryté těsto necháme na chladném místě nejméně 30 minut odpočinout.Mezitím rozklepneme vajíčka; žloutky, rozmrazený špenát, jemně nakrájenou cibuli, strouhanku, sůl a pepř to vše smícháme.Rozválené těsto nakrájíme na malé čtverečky a do každého jen na jednu polovinu naklademe špenátovou směs.Taštičky pak přehneme a okraje potřeme oddělenými bílky, utěsníme strisknutím a uvaříme v osolené vodě během asi 10-15 minut; pak je vyjmeme necháme okapat a vychladnout.
Příprava sladkokyselé omáčky:Omáčku připravíme z jemně nakrájené cibule, přebraných a nasekaných bylinek.Do této směsi přidáme nasekaná natvrdo vařená vejce a vše v mísce promícháme.Podlijeme ovocným octem, zeleninovým vývarem, olivovým olejem, přidáme hořčici, citrónovou šťavu a pomerančovou marmeládu, vše dochutíme solí a mletým pepřem.
Podávání:Taštičky upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a neseme na stůl.
ZPĚT do kapitolyHOME