Zapečené závitky plněné zelím
(Svět kuchyně, číslo 39, 2002,)
Závitky plněné zelím - je bezmasý pokrm, ale je tak výborný, že si ho určitě oblíbíme víc než podobně připravené masité pokrmy. Zvláště si je vychutnáme, když budeme mít před sebou sklenici správně vychlazeného piva.
Suroviny:
Na těsto:
  • 370 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce vody
    Na náplň:
  • 200 g slaniny, na kostičky
  • 1 cibule
  • 4 hřebíčky
  • 3 bobule jalovce, rozmačkané
  • 200 g kysaného zelí
  • 1 lžíce másla na vymazání zapékací misky

    Postup přípravy:
    Příprava těsta na závitky:
  • Z mouky vajec, soli a 2 lžíc másla a vody uhněteme hladké těsto a necháme je 30 minut odpočinout.
    Příprava náplně:
  • Kostičky slaniny usmažíme na pánvi, oloupanou cibuli našpikujeme hřebíčky.
  • Zelí vložíme do hrnce přidáme cibuli, jalovec, osmahnutou slaninu a 1/3 šálku vody.
  • Přiklopíme pokličkou a mírném ohni 20 minut dusíme, potom cibuli vyjmeme.
    Plnění těsta, vytvoření a pečení závitků:
  • Z těsta vyválíme na větší utěrce obdélník, potřeme ho zelnou náplní a pomocí utěrky svineme a roládu nakrájíme na 12 závitků.
  • Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem (1 lžíce) a položíme do ní závitky, nalijeme vodu asi do výše 3 cm, přikryjeme poklicí nebo alobalem.
  • Pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě při teplotě 200°C, deset minut před koncem pečení pokličku sejmeme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]