Řecké pasticio s makarony a mletým masem - Makaronia pasticio me kima
(Martha Elefteriadu:"Řecká kuchyně", str. 152, Metramedia Praha, 2000, řecká kuchyně)Pasticio - je velmi oblíbené řecké jídlo s makarony a bešamelem, které najdeme v řadě hospůdek s domácí kuchyní - "tavernách". Podobně jako musaka se pokrm vždy skládá ze dvou až tří vrstev: mletého masa, zeleniny a bešamelu nebo masa, makaronů a bešamelu. Bešamel je středně hustý, aby se na pekáči rovnoměrně a snadno rozlíval. Většinou je ještě povrch posypán strouhaným sýrem nebo strouhankou a postříkán rozpuštěným máslem. Tato jídla, stejně jako musaka, se při podávání obyčejně krájejí na kostky. Krájíme je však až po chvílce (asi 15-30 minut), po mírném ochlazení a samozvlhčení. Příliš teplé je při krájení křehké, láme se a drobí.
Suroviny:800 g mletého masa (nebo hovězí a vepřové)640 g makaronů240 g strouhaného sýra (parmazán nebo jiný)1/2 šálku másla1/2 šálku bílého vína1 cibule, nadrobno nakrájená640 g zralých rajčat nebo 2 lžíce protlaku,kousek skořicesůl a pepřstrouhanka
Na bešamelovou omáčku:5 lžíc másla či jiného tuku8 lžíc polohrubé mouky2 šálky mléka1-2 žloutky, sůl a pepř
Postup přípravy:Uvaříme makarony jen zpola, vodu slijeme a těstoviny přelijeme rozpuštěným máslem.Ušleháme z bílků sníh a vmícháme ho do částečně vychladlých makaronů i s polovinou sýra.Na pánvi osmahneme mleté maso na kousku másla, podlijeme bílým vínem, přidáme propasírovaná nebo drobně nakrájená oloupaná rajčata nebo použijeme zředěný protlak.Ochutíme solí, pepřem a kouskem kůry skořice.Pak masovou směs necháme mírně probublávat na mírném plameni, až se kapalina odpaří a vsákne.Odstavíme z ohně, vmícháme druhou polovinu sýra a 1/4 šálku strouhanky, dobře promícháme a připravíme si omáčku bešamel (viz níže). Pekáček potřeme tukem, posypeme strouhankou a na dno rozestřeme polovinu makaronů.Vrstvu pak rovnoměrně přikryjeme masovou směsí a tu opět přikryjeme makarony.Přelijeme bešamelem, posypeme zbylou strouhankou a postříkáme máslem a pečeme v troubě na středním ohni (180°C) asi 1/2 hodiny - na povrchu by se měla udělat pěkně hnědě zbarvená krusta.
Příprava bešamelové omáčky:V menším kastrůlku rozpustíme máslo a za míchání k němu pomalu přidáváme mouku.Mezitím ohřejeme mléko na teplotu pod bod varu, kastrůlek odstraníme z ohně a za stálého míchání přilíváme teplé mléko a dbáme, aby se nevytvářely žmolky.Pak položíme opět na mírný oheň a mícháme do zhoustnutí, sundáme z ohně, osolíme, opepříme, vmícháme rozvedlané žloutky.Omáčku bešamel nalijeme na pekáček s vrstvami makaronů a masové směsi.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME