Křupavé houbové wontony
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str 83, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, čínská kuchyně)
Wontony [wantan, wanton, nebo wuntun] - jsou trochu baculatější a poněkud větší knedlíčky připravované s oblibou v řadě čínských (kantonské, sečuánské a americko-činské) kuchyních. Jsou připravovány z tenkého těsta čtvercového tvaru (10 cm) uhněteného z pšeničné mouky, vody soli a tuku (sádlo, lůj). Těsto bývá k dostání již hotové a nakrájené do příslušného tvaru nebo si je můžeme připravit sami (viz předpis ZDE). Pak je naplněno různou nádivkou např. typická nádivka se skládá z jemně nasekaného vepřového masa, zázvoru, cibule a hrubějí nakrájených případně i celých krevet. Nádivky však bývají rozmanité např. čistě zeleninové nebo s houbami apod. Wontony jsou podávány v polévce nebo mohou být, jako v našem případě fritovány dokřupava.
Suroviny pro 4 osoby:16 plátků wontonového těsta základníhorostlinný olej na smaženísůl8 párátek namočených 30 minut ve studené vodě
Na náplň:1 lžíce rostlinného oleje1 lžíce nasekané cibule1 menší nasekaný stroužek česneku1 lžička nasekaného oddenku zázvoru60 g nadrobno pokrájených žampionů
Na omáčku k namáčení:2 lžíce rostlinného oleje2 tence pokrájené jarní cibulky (šalotky)1 ks červené a 1 ks zelené chilli paprička, zbavených semínek, najemno nasekaných3 lžíce světlé sójové omáčky1 lžíce vinného octa1 lžíce suchého sherryšpetka cukru
Postup přípravy::V předehřátém woku nebo hlubší pánvi na smažení rozehřejeme olej. Přidáme cibuli, česnek a oddenek zázvoru a vše restujeme 2 minuty. Do woku vhodíme houby a osmahneme je další 2 minuty. Směs podle chuti osolíme a necháme vychladnout.Jednu lžičku houbové náplně vložíme lžičkou do středu každého čtverce wontonového těsta. Složíme pak dohromady dva protilehlé konce čtverce do tvaru trojúhelníku a stiskneme je k sobě.Totéž uděláme se dvěma protilehlými zbývajícími konci, na každé párátko (špejli) napíchneme dva wontony.Ve velké pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje a postupně wontony napíchnuté na párátkách (špejlích) usmažíme dozlatova a dokřupava.Olej by neměl mít velkou teplotu, aby wontony příliš nezhnědly.Děrovanou lžící wontony vyjmeme a odložíme na papírové ubrousky k odsátí tuku.Křupavé wontony vložíme do servírovací mísy a podáváme s omáčkou na namáčení (viz níže příprava) ve zvláštní misce misce. Do omáčky wontony namáčíme a pomáháme si zastrčenými páratky (špejlemi).
Příprava omáčky na namáčení:V menší pánvičce rozehřejeme rostlinný olej.Do misky vložíme nakrájené jarní cibulky a přelijeme je horkým olejem. Pak přimícháme ostatní přísady, tj. chilli papričky, sójovou omáčku, vinný ocet, suché sherry a cukr.
ZPĚT do kapitolyHOME