Zeleninové lasagne zapečené v bešamelové omáčce
("Prima vařečka", TV Prima, listopad 2000)
Suroviny: baliček s lasagne20 g čerstvé bazalky 500 g konzervovaných a posekaných rajčat8 stroužků česneku120 g strouhaného ementálu 20 ml olivového olejesůl a čerstvě mletý pepř2 ks středně velkých cuket2 ks větší mrkve130 ml mléka4 lžíce hladké mouky100 g máslabarevné papriky
Příloha: zelenina
Postup přípravy:Lasagne uvaříme v horké vodě (5 minut) a zchladíme ve studené vodě.Mrkev, papriku, a cuketu povaříme v zeleninovém vývaru a vychladlé je pokrájíme na plátky.Z másla, mouky a mléka si připravíme bešamelovou omáčku.Dno vymazané zapékací nádoby vyložíme obdelníkovými lasagne, zalijeme směsí rajčat, bazalky, česneku a pepře.Potom navrstvíme papriky, cukety a mrkev. Děláme to úhledně (např. v souvislých řadách), aby jsme po nakrojení získali pěkně zbarvenou plochu na řezu.Tento postup opakujeme a kladení vrstev zakončíme položením vrtvy těstovin.Povrch potřeme rozpuštěným máslem, zalijeme bešamelem, zasypeme strouhaným sýrem a dáme zapéci asi na 30 minut do rozpálené trouby.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME