Ainsleyho špagety s olivami, kapary a dvěma sýry
(Ainsley Harriot: "Ainsley´s Gourmet Express", seriál TV BBC2, převzato srpen 2003)
Pesto - obecně představuje studenou omáčku z italské Ligurie z jemně nasekané bazalky, česneku, parmazánu a ovčího sýra pecorina a olivového oleje.
Suroviny:
Na náplň tortill:
  • 1 balíček špaget nejlépe z tvrdé pšenice semoliny
    Na omáčku - pesto:
  • 1 lžíce kaparů
  • 3 lžíce oliv
  • 2 chilli papričky nebo 1/2 lžičky sušeného chilli
  • 5 stroužků česneku
  • zelená petrželka
  • citrónová kůra a šťáva z 1/2 citrónu
    Příloha: řeřichový salát
  • Na posypáni pokrmu:
  • 50 g parmazánu
  • 50 g ovčího sýra pecorino
    Na salát:
  • zelená řeřicha nebo roketa
  • 10 malých opečených jarních cibulek
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • mletá paprika
  • balsamikový ocet

  • Postup přípravy:
    Příprava špaget:
  • Vodu uvedeme do varu ve větším hrnci.
  • Svazeček špaget nad hrncem jakoby zakroutíme a pustíme do hrnce, špagety se tímto způsobem pěkně rozprostřou rovnoměrně kolem dokola hrnce a pak jak změknou se ponoří do vody.
  • Hrnec přikryjeme pokličkou - to nejhezčí na špagetách jsou ty 3 minuty, co jsou potřeba na jejich uvaření.
  • Mezitím uděláme pesto a osmažíme cibulky do salátu.
  • Jak jsou špagety hotovy scedíme je, pořádně cedníkem zatřeseme ať vyteče voda a dáme je do mísy s pestem s olivami a kapary a pořádně navzájem promícháme.
    Příprava pesta - omáčky na těstoviny:
  • Do mísy vložíme kapary, černé olivy naložené v olivovém oleji, chilli a posekanou zelenou petrželku, nastrouháme citrónovou kůru, ale bez bílé vrstvy, šťávu z půlky citrónu a stroužky česneku.
  • Stroužky česneku zkusíme neloupat a vylisovat je ve slupce, . . . slupky pak z lisu lehce vyndáme špičkou nože, jde to pak snadno.
  • Ještě přidáme olivový olej, ochutíme solí a pepřem a jak teď pesto promícháme, tak se ty báječné vůně navzájem prolnou. . . hmm, je to vůně, to se nedá vyprávět.
  • Pak ještě směs posypeme řeřichou a sýry parmazán a pecorino (nebo podobnými, které u nás seženeme - DDK).
  • Až budeme jídlo podávat dbáme na to, aby byly nahoře olivy a všechno co je ve směsi barevné.
  • Vhodné je také podávat pokrm s řeřichový salátem posypaným ovčím sýrem.
    Příprava řeřichového salátu s opečenými cibulkami:
  • Malinké cibulky oloupeme, pomůžeme si tak, že je krátce blanžírujeme v horké vodě a pak se velice snadno oloupou.
  • Oloupané cibulky nakrájíme na půlky, ty vložíme na pánev, zastřikneme balsamikovým olejem, pokropíme olivovým olejem a přidáme špetku soli.
  • Osmahneme dohněda, posypeme mletou papriku a opět zastřikneme trochou balsamikového octa.
  • Dvě hrsti řeřichy nasypeme rovnou na talíř, nahoru položíme pečené cibulky, dochutíme balsamikovým octem (je-li třeba), kapkou olivového oleje a posypeme hoblinami tvrdého ovčího sýra pecorino (nebo podobným, třeba kozím sýrem - DDK).
  • Hobliny ze sýra snadno uděláme škrabkou na zeleninu.
  • Nakonec na salát nameleme čerstvý černý pepř; ten může přijít i na okraj talíře - vypadá to pak docela lákavě.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]