Zapékané těstoviny se sýrem
(Ze stránky "Koření od Antonína")

Suroviny pro 4 porce:
  • 350-400 g těstovin (špagety, makarony apod.)
  • olej nebo máslo
  • hladká mouka
  • 1 lžíce kečupu (nebo hořčice)
  • 0,5 l mléka
  • 200 g strouhaného sýra (např. tzv. "cihla")
  • sůl
  • směs koření "Salát pikant" od Antonína
  • 150 g uzeniny - uzené maso, debrecínka, šunka
  • 1 malá konzerva nakládaného hrášku
    Další varianta:
  • 150 g hub
  • 1 paprika
  • 2 rajská jablíčka
  • 1 cibule
  • 2-3 smažená nebo vařená vejce apod.

    Postup přípravy:
  • Těstoviny uvaříme dle návodu ("al dente") na sáčku s olejem a solí, scedíme a opláchneme v sítu studenou vodou.
    Mezitím připravíme sýrovou omáčku:
  • Na oleji nebo másle opražíme hladkou mouku, když je jíška světle hnědá, vmícháme kečup (nebo hořčice) a za stálého míchání přidáváme mléko.
  • Přidáme polovinu nastrouhaného sýra a mícháme až se sýr roztaví.
  • Omáčku ochutíme a krátce povaříme a těstoviny dobře promícháme s omáčkou, směsí koření "Salát pikant", na kostičky nakrájenou uzeninou (uzené maso, debrecínka, šunka, apod.), nakládaným hráškem a případně s houbami osmaženými na cibulce.
  • Dle chuti můžeme přidat i čerstvou, na kostičky nakrájenou zeleninu (rajské jablíčko, paprika), nadrobno nakrájenou cibuli či smažená vajíčka.
  • Promíchanou směs přemístíme velkou lžící do zapékací mísy, posypeme zbylým sýrem.
  • Odkryté ještě zapékáme při 200 °C asi 20 minut.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]