Zapékané těstoviny se sýrem
(Ze stránky "Koření od Antonína")
Suroviny pro 4 porce:350-400 g těstovin (špagety, makarony apod.)olej nebo máslohladká mouka1 lžíce kečupu (nebo hořčice)0,5 l mléka200 g strouhaného sýra (např. tzv. "cihla") sůlsměs koření "Salát pikant" od Antonína150 g uzeniny - uzené maso, debrecínka, šunka1 malá konzerva nakládaného hrášku
Další varianta:150 g hub1 paprika2 rajská jablíčka1 cibule2-3 smažená nebo vařená vejce apod.
Postup přípravy:Těstoviny uvaříme dle návodu ("al dente") na sáčku s olejem a solí, scedíme a opláchneme v sítu studenou vodou.
Mezitím připravíme sýrovou omáčku:Na oleji nebo másle opražíme hladkou mouku, když je jíška světle hnědá, vmícháme kečup (nebo hořčice) a za stálého míchání přidáváme mléko.Přidáme polovinu nastrouhaného sýra a mícháme až se sýr roztaví. Omáčku ochutíme a krátce povaříme a těstoviny dobře promícháme s omáčkou, směsí koření "Salát pikant", na kostičky nakrájenou uzeninou (uzené maso, debrecínka, šunka, apod.), nakládaným hráškem a případně s houbami osmaženými na cibulce.Dle chuti můžeme přidat i čerstvou, na kostičky nakrájenou zeleninu (rajské jablíčko, paprika), nadrobno nakrájenou cibuli či smažená vajíčka.Promíchanou směs přemístíme velkou lžící do zapékací mísy, posypeme zbylým sýrem.Odkryté ještě zapékáme při 200 °C asi 20 minut.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME