Smažené nudle udon s arašídovou omáčkou
(Ainsley Harriot: "Ainsley´s Gourmet Express 1", TV seriál BBC2, převzato v srpnu 2003, japonská kuchyně)
Suroviny:
1 balíček nudlí udon (nebo balíček makaronů - DDK)olej1 šalotka 1 chilli paprička1/2 krabičky (plechovky) kokosové smetanysezamový olej1 lžíce pálivé chilli omáčky1 balíček vařených krevet (rozmrazený výrobek Nowaco - DDK)hrst fazolových klíčků
Na arašídovou omáčku:1/2 balíčku solených arašídůčerstvý zázvorový oddenek1 stroužek česneku, nahrubo nasekaný1/2 krabičky (plechovky) kokosové smetany1 lžíce sójové omáčky
Na ozdobu:kolečka chilli papričkyčerstvý zelený koriandr (nebo petrželka - DDK)řezy z limetky (nebo citrónu - DDK)
Postup přípravy:Nudle "udon " nebo makarony uvaříme v horké osolené vodě, když jsou měkké přecedíme je ve dřezu.Na pánev na ohni vložíme šalotku a jednu čerstvou chilli papričku, přidáme 1/2 krabičky kokosové smetany, pár kapek sezamového oleje a ostré chilli omáčky.Pak přidáme odkapané nudle "udon", párkrát je na pánvi prohodíme, přidáme již připravenou arašídovou omáčku a spolu vše opatrně promícháme.Na kopeček nudlí položíme uvařené krevety, hrstičku fazolových nebo jiných klíčků a pokapeme vše šťávou z čerstvé limetky.Na talířcích ozdobíme kroužky z červené chilli papričky a na okraj položíme kolečka z limetky.
Příprava arašídové omáčky: Čerstvý oloupaný zázvorový odenek a jeden nahrubo nasekaný stroužek česneku dáme do mixéru a přidáme 1/2 balíčku buráků.Mixujeme, ale ne zase nějak moc, směs by měla být hrubá.Přidáme kokosovou smetanu a sójovou omáčku.Pak omáčku přemístíme do misky a použijeme na uvařené nudle udon.
Poznámky DDK:
Nudle udon - jsou japonské pšeničné nudle, které se používají převážně do polévek a konzumují se teplé. Jsou trochu širší než normální nudle, můžeme je nahradit makarony
Arašídová omáčka - s názvem "Pinda rozijen pasta" z Holandska je v současné době dostupná v prodejnách zdravé výživy a lepších hypermarketech. Je k nám dovážena firmou "Country Life s.r.o Nenačovice" a jde v podstatě o rozmixované burské oříšky s rozinkami, což nám nebrání ji dochutit uvedenými ingrediencemi a použít k přípravě výše uvedené omáčky. Také ostatní suroviny (kokosová smetana a sójová omáčka) jsou již dostupné ze stejných zdrojů. Na druhé straně mixování směsi ručním mixerem nám nemusí dělat potíže a sáčky solených buráků seženeme snadno.
ZPĚT do kapitolyHOME