Závitky z rýžového papíru plněné pikantní směsí rýžových nudlí a bylinek podle Nigelly
(Nigella Lawson: "Forever Summer", upraveno pro DDK v září 2004)Rýžové nudle a nudle vermicelli" - jsou těstoviny z rýžové mouky a ze škrobu zelených fazolí "mung". Často se jim říká skleněné, protože jsou velmi jemné a průsvitné. Nemusí se vůbec vařit, stačí je jen přelít horkou vodou z konvice, která dokonce ani nemusí dosáhnout bodu varu. Změknou za několik vteřin a již je můžeme jíst. Níže uvedený předpis na vegetariánský pokrm nápaditě kombinuje pikantně skleněné nudle s bylinkami na směs, která je zabalena do tenkých oplatků tzv. "rýžového papíru" do válečků. Je vyroben ze stejného těsta jako těstoviny. Dnes se rýžový papír i nudle dostanou koupit i u nás v řadě obchodů, většinou v supermarketech. Vytvořené válečky rozkrájíme na menší sousta, která jsou vhodnými jednohubkami při posezení s přáteli. Podáváme je jako předkrm, nebo jako doplněk drinku.
Suroviny asi na 48 malých porcí:12 placek z rýžového papíru100 g rýžových nudlívermicellikytičky bylinek: máty, koriandru, (případně bazalky, petrželky apod.) vše nahrubo nasekané1 lžíce sójové omáčky1/2 až 1 lžíce rybí omáčky1 lžíce nebo podle chuti rýžového (ovocného) octa1/2 okurky nakrájená na tenké proužky6 jarních cibuleksójová omáčka na dochucení při podávání (není nutné)
Postup přípravy:Rýžové nudle přelijeme horkou vodou a jakmile změknou (během necelé minuty) je scedíme.Připravíme zálivku ze směsi sójové a rybí omáčky, ke kterým přidáme kapku rýžového (ovocného) octa.Z bylinek pak vezmeme co máme po ruce např. mátu a koriandr (nebo bazalku), které nastřiháme nahrubo, protože chceme, aby to trochu křupalo mezi zuby, tak nějak jako salátové listy.K bylinkám přidáme ještě nahrubo nakrájenou jarní cibulku.Promícháme se zálivkou a směs plníme do navlhčeného rýžového papíru, který stáčíme do ruličky.Rýžový papír změkne tím, že jen položíme na plýtký talíř se studenou vodou. stačí chvilka a rýžový papír se stane vláčný.Pak ho opatrně přeneseme na jiný již suchý talíř nebo na pracovní desku a naplníme uvedenou směsí, sbalíme jako omeletu.Sbalené válečky nakrájíme na čtvrtinky nebo na třetiny a jednotlivé porce - jednohubky poklademe na talíř a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME