Malajské restované široké rýžové nudle - Stir-Fried Fresh Broad Rice Noodles
( Thomas Robson: "Entrée to Asia" knižní vydání receptů ze stejnojmeného kanadského TV-seriálu str. 33, Periplus Canada, 1999, kuchyně jihovýchodní Asie - Malajsie)

Rýžové nudle - jsou asi dva centimetry široké těstoviny. Krátce předvařené v horké vodě se stanou průsvitné, sklovitě bílé (skleněné nudle). Jsou s oblibou používány pro restování v pouličních stáncích, protože příprava pokrmů z nich je velmi rychlá; vyžadují často jen ochucení a prohřátí. Můžeme je nalézti v suchém stavu u nás nebo zmražené v řadě obchodů s asijským zbožím a běžně v supermarketech. Čerstvé jsou měkké a podajné, zmražené zase zcela pevné, ale po rozmrazení se stanou opět pružné - stejně jako ty čerstvé. Můžeme zkusit následující recept s použitím červené cibule a hlávkového zelí, to tehdy, když zrovna nemáme doma čerstvé papriky.
Suroviny:
Na ochucení:
  • 2 stroužky česneku, najemno nakrájený
  • čerstvá červená chilli paprička, najemno nakrájená
  • 2 lžičky / 10 ml čínského rýžového vína nebo whiskey
  • 4 až 6 lžiček /20 až 30 ml rybí omáčky
    Hlavní suroviny:
  • 3 až 4 lžíce / 45 až 60 ml rostlinného oleje
  • 1 1/2 až 2 šálky / 375 až 500 ml čerstvých paprik, různé barvy, nakrájené na tenké proužky ("julienne")
  • 500 g širokých rýžových nudlí, nabotnalé 5 min v horké vodě
  • 1 šálek čerstvých fazolových klíčků, nastřihané
    Na ozdobení:
  • 1/2 šálku směsi nasekané jarní zelené cibulky, čerstvé natě koriandru prohozené jemně nasekanou červenou chilli papričkou.

    Postup přípravy:
  • Připravíme si všechny suroviny, abychom je měli pohotově při ruce.
  • Rozpálíme wok nebo velkou, těžkou pánev a nalijeme do ní olej.
  • Jakmile je olej horký, (trvá to jen chvilku), přidáme česnek a chilli.
  • Jednou dvakrát zamícháme a přidáme na proužky nakrájené papriky.
  • Pokračujeme v restování dalších několik minut, během kterých přidáváme do směsi rýžové víno a rybí omáčku.
  • Pak vložíme do směsi scezené v horké vodě nabobtnalé rýžové nudle a pokračujeme ve vaření.
  • Smícháme nudle s paprikami a stále je zastřikujeme zbytkem rybí omáčky.
  • Když jsou nudle prohřáté, nakápneme na jejich povrch sójovou omáčku a nasypeme fazolové klíčky.
  • Nudle párkrát prohodíme a tak je promícháme, jsou již hotové, tak je přemístíme je na servirovací talíř, ozdobíme a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]