Špagety s pikantní česneko-tuňákovou omáčkou a olivami
(Jarmila Teplíková, Lenka Světová, Dagmar Derré: "Olivová kuchařka", str. 122, vydal Smart Press Praha, 2006)
Špagety s česneko-tuňákovou pikantní omáčkou - můžeme dle autorky připravit tak, že se z hlediska množství surovin řídíme svojí chutí. Pokud chceme omáčku jemnější použijeme s černými olivami jen jednu feferonku. Pro pikantnější verzi použijeme tři feferonky a např. olivy plněné ančovičkami. Také je možno omáčku osvěžit přidáním čerstvého oloupaného rajčete. Podle mého názoru pokud neseženeme plechovku krájených rajčat přímo s bazalkou, použijeme plechovku celých loupaných rajčat (např. italské provenience), které nejdříve v plechovce nožem rozsekáme a bazalku přidáme zvlášť.
Suroviny na 4 porce:
  • 500 g špagety (nebo jiných těstovin)
  • 1 plechovka tuňáka
  • 1 plechovka loupaných rajčat nebo rajčat s bazalkou
  • 1/2 paličky česneku, na plátky
  • 2 až 3 feferonky
  • 1/2 šálku vypeckovaných oliv
  • bylinky: bazalka nebo oregano (mohou být i sušené)
  • panenský olivový olej
  • sůl

    Postup přípravy:
  • Těstoviny uvaříme dle návodu "al dente".
    Připrava česnekovo-tuňákovou omáčku:
  • Na mírně rozehřátém oleji zlehka osmahneme plátky česneku, přidáme nakrájené feferonky, pochvíli také sušené nebo čerstvé bylinky.
  • Ihned, (aby česnek nezhořkl), přidáme olivy a tuňáka z konzervy, pokud použijeme tuňáka v oleji, přidáme celý obsah, tj. i s olejem.
  • Vše promícháme, prohřejeme a přilijeme rajčata z konzervy.
  • Přisolíme podle chuti, přikryjeme poklicí a chvíli podusíme.
  • Uvařené těstoviny slijeme, vše v míse promícháme a podáváme - nakonec můžeme posypat parmazánem.

    Ing. Lenka Světová rozená NácovskáLenka Světová-Nácovská
    - vystudovala Vysoku školu ekonomickou v Praze. Věnuje se překladatelské činnosti z angličtiny a němčiny. O gastronomii se začala zajímat kolem roku 1994, kdy se zaměřila na zdravou výživu dětí.Družstvo dorostenek - Kaučuk Kralupy Dosud publikuje články týkající se tohoto předmětu v časopisu "Děti a my". Začátkem roku 2007 vyšla "Olivová kuchařka", jejíž je spoluautorkou. Lenka bydlí v Kralupech, stejně jako já. Setkali jsme se před lety v jejím ranném dětství, kdy jí její táta přivedl do volejbalové přípravky sedmiletých a osmiletých děvčat. Přípravku jsem tehdy založil a pak s děvčaty zůstal až do jejich "ženského" věku. Svými vlastnostmi a tělesnými předpoklady se v průběhu doby stala opravdu vynikající volejbalistkou. Skvělé dědičné předpoklady pro sport jako takový, zdědila po svých rodičích. Nutno připomenout, že její tatínek Lubomír Nácovský byl úspěšným československým olympionikem, který získal v roce 1964 na letní olympiádě v Tokiu bronzovou medaili za třetí místo v rychlopalbě s pistole se ziskem 590 b. Byl jsem opravdu mile překvapen její gastronomickou aktivitou, když mně při našem posledním vánočním setkání věnovala zmíněnou kuchařskou knihu.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]