Křupavé kuřecí wontony
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str 214, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, čínská kuchyně)Wontony [wantan, wanton, nebo wuntun] - jsou různými nádivkami plněné knedlíčky-uzlíčky připravované s oblibou v řadě čínských (kantonské, sečuánské a americko-činské) kuchyních. Jsou připravovány z tenkého těsta čtvercového tvaru (10 cm) uhněteného z pšeničné mouky, vody soli a tuku (sádlo, lůj). Těsto bývá k dostání již hotové a nakrájené do příslušného tvaru nebo si je můžeme připravit sami (viz předpis ZDE). Pak je naplněno různou nádivkou. Nádivky však bývají rozmanité např. čistě zeleninové nebo s houbami, kuřecím mase apod. Často jsou wontony podávány v polévce nebo mohou být, jako v tomto případě, fritovány v oleji dokřupava. Získáme lahodně křupající zákusky, jež jsou ideálním úvodem do čínské kuchyně.
Suroviny pro 4 osoby:asi 50 plátků wontonového těstarostlinný olej na smažení
Na náplň:250 g kuřecích prsíček, bez kostí a kůže60 g žampiónů1 stroužek česneku2 jarní cibulky (šalotky) + 1 ks na zdobení1 lžíce rybí omáčky nebo houbového kečupu1 lžíce nasekané čerstvé natě koriandru (nebo v nouzi petrželky)2 lžíce rotlinného olejesůl a pepřsladká chilli omáčka podávaná zvlášť
Postup přípravy:
Příprava náplně z kuřecího masa:Kuřecí prsíčka, houby, česnek, šalotky, rybí omáčku nebo houbový kečup a zelený koriandr(petrželku) vložíme do mixéru a 10-15 vteřin vše mixujeme. Nebo také můžeme všechny přísady jen jemně nasekat a promíchat.Ve woku nebo v hlubší pánvi na smažení rozehřejeme olej a osmažíme v něm kuřecí směs během 8 minut, za stálého míchání a na prudkém ohni, do zlatohněda a směs odložíme stranou.
Plnění wontonů nádivkou z kuřecího masaPlátky wontonového těsta rozložíme na navlhčené látce. Na polovinu z nich navršíme lžičkou náplň z kuřecího masa a druhou polovinou plátků je přikryjeme. Okraje těst navlhčíme vodou a zvednutím rohů z nich vytvarujeme malé váčky - rohy spolu mírně obtočíme.
Smažení naplněných wontonů:Ve woku nebo v hlubší pánvi rozehřejeme olej a postupně v něm po několika kusech wontony během 2-3 minut osmažíme dozlatova.Hotové děrovanou lžící vytahujeme a pokládáme na papírové ubrousky k odsátí přebytečného oleje.Snažíme se je udržet teplé, než dosmažíme všechny.
Podávání kuřecích wontonůKřupavé wontony vložíme do servírovací mísy ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou (šalotkou) a ihned podáváme s miskou sladké chilli omáčky.
ZPĚT do kapitolyHOME