Křupavé kuřecí wontony

(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str 214, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, čínská kuchyně)
Wontony [wantan, wanton, nebo wuntun] - jsou různými nádivkami plněné knedlíčky-uzlíčky připravované s oblibou v řadě čínských (kantonské, sečuánské a americko-činské) kuchyních. Jsou připravovány z tenkého těsta čtvercového tvaru (10 cm) uhněteného z pšeničné mouky, vody soli a tuku (sádlo, lůj). Těsto bývá k dostání již hotové a nakrájené do příslušného tvaru nebo si je můžeme připravit sami (viz předpis ZDE). Pak je naplněno různou nádivkou. Nádivky však bývají rozmanité např. čistě zeleninové nebo s houbami, kuřecím mase apod. Často jsou wontony podávány v polévce nebo mohou být, jako v tomto případě, fritovány v oleji dokřupava. Získáme lahodně křupající zákusky, jež jsou ideálním úvodem do čínské kuchyně.
Křupavé kuřecí wontony - foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • asi 50 plátků wontonového těsta
  • rostlinný olej na smažení
    Na náplň:
  • 250 g kuřecích prsíček, bez kostí a kůže
  • 60 g žampiónů
  • 1 stroužek česneku
  • 2 jarní cibulky (šalotky) + 1 ks na zdobení
  • 1 lžíce rybí omáčky nebo houbového kečupu
  • 1 lžíce nasekané čerstvé natě koriandru (nebo v nouzi petrželky)
  • 2 lžíce rotlinného oleje
  • sůl a pepř
  • sladká chilli omáčka podávaná zvlášť

    Postup přípravy:
    Příprava náplně z kuřecího masa:
  • Kuřecí prsíčka, houby, česnek, šalotky, rybí omáčku nebo houbový kečup a zelený koriandr(petrželku) vložíme do mixéru a 10-15 vteřin vše mixujeme. Nebo také můžeme všechny přísady jen jemně nasekat a promíchat.
  • Ve woku nebo v hlubší pánvi na smažení rozehřejeme olej a osmažíme v něm kuřecí směs během 8 minut, za stálého míchání a na prudkém ohni, do zlatohněda a směs odložíme stranou.
    Plnění wontonů nádivkou z kuřecího masa
  • Plátky wontonového těsta rozložíme na navlhčené látce.
  • Na polovinu z nich navršíme lžičkou náplň z kuřecího masa a druhou polovinou plátků je přikryjeme.
  • Okraje těst navlhčíme vodou a zvednutím rohů z nich vytvarujeme malé váčky - rohy spolu mírně obtočíme.
    Smažení naplněných wontonů:
  • Ve woku nebo v hlubší pánvi rozehřejeme olej a postupně v něm po několika kusech wontony během 2-3 minut osmažíme dozlatova.
  • Hotové děrovanou lžící vytahujeme a pokládáme na papírové ubrousky k odsátí přebytečného oleje.
  • Snažíme se je udržet teplé, než dosmažíme všechny.
    Podávání kuřecích wontonů
  • Křupavé wontony vložíme do servírovací mísy ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou (šalotkou) a ihned podáváme s miskou sladké chilli omáčky.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]