Japonské soba-nudle se sezamovými semínky dle Nigelly
(Nigella Lawson: "Forever Summer", upraveno pro DDK v září 2004, japonská kuchyně)
Japonský způsob - domácí přípravy a podávání soba nudlí za studena je opravdu jedinečný. Jestliže chceme z tohoto jednoduchého jídla udělat skvělé pohoštění, pak se hodí báječně např. k lososu nebo tuňáku. Rybí filety pouze zprudka ožehneme na rozpálené pánvi a přitom necháme jejich vnitřek ještě korálově červený. Studené japonské nudle je příjemné jíst i samotné, bez ničeho. Jelikož jsou podávány za studena, můžeme je mít v chladničce nachystané na pozdější dobu, třeba pro případný půlnoční nával nespoutaného hladu. Pokud je umístíme do fóliového boxu či plastové krabice jsou vhodné jako neotřelé jídlo na pikniku v přírodě. Přítomnost pohankové mouky poskytuje soba nudlím příjemnou ořechovou příchuť.
Suroviny pro 4 porce:
  • 75 g sezamových semínek
  • sůl
  • 250 g soba nudlí (1 balíček)
  • 2 lžičky vinného rýžového octa
  • 5 lžička sójové omáčky
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 5 jarních cibulek

    Postup přípravy:
    Příprava zálivky:
  • V misce, ve které budeme pokrm podávat připravíme směs octa, sójové omáčky, medu a oleje.
  • Sezamová semínka jen osmahneme na suché rozpálené pánvi až se zbarví do zlatohněda.
    Příprava nudlí:
  • Ve větším hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a uvaříme během asi 6 minut soba nudle (nebo se řídíme instrukcí na sáčku). Musí být měkké, ale nerozvařené - "al dente".
  • Ponoříme je (nebo prolijeme) ihned ledovou vodou, aby se přestaly vařit a nebyly moc měkké a scedíme je - mají mít krásnou hnědošedou barvu.
  • Studené nudle přihodíme do mísy se zálivkou a posypeme jemně nakrájenou jarní cibulkou a opraženými sezamovými semínky.
  • Nejlepší by bylo je ponechat půl, až jednu hodinu uležet, aby se všechny chutě prolnuly a spojily, ale není to nezbytné.
  • Tyto nudle se dají jíst samotné, ale pokud očekáváme přátele, tak ještě k nim můžeme připravít opečeného tuňáka v pepřové krustě se zázvorovou brokolici.
    Na přípravu opečeného tuňáka potřebujeme špalíček rubínově zbarveného čerstvého masa z tuňáka.
  • Potřeme je olejem, hořčicí a souvisle obalíme vrstvou nahrubo utlučeného pepře; musí to být celistvá, tmavá, pálivá krusta z hrubého pepře.
  • Tuňáka opečeme v rozpálené pánvi po obou stranách, až jeho povrch zhnědne a pepřová kůrka se připeče k rybě.
  • Opečenou rybu, uvnitř ještě růžově zbarvenou, nakrájíme na co nejtenčí plátky, posypeme jarní cibulkou a tenkými proužky okurky.
    Při přípravě zázvorové brokolice krátce povaříme jednotlivé stonky brokolice, které hodíme do mísy se studenou vodou, aby se již dál nevařily a uchovaly si svou svěží zelenou barvu.
  • Pak k nim připravíme jednoduchou zálivku na japonský způsob: smícháme strouhaný zázvor, sójovou omáčku, sezamová semínka a k tomu přidáme pár kapek sezamového oleje.
  • V této omáčce umístěné v misce na stole sousta namáčíme.

    Poznámka DDK:
    Soba nudle
    - pocházejí z Japonska a jsou připravovány z pohankové (soba-ko) a pšeničné mouky (komugi-ko) v poměru asi 4:1 obj. Jsou zhruba tak tenké jako špagety. Bývají součástí řady chladných i teplých pokrmů. Většina základních soba-jídel je tzv. "zaru soba", ve kterých jsou uvařené studené soba nudle nejčastěji podávány ze sójovou dip omáčkou zvanou "tsuyu". Jako těstoviny jsou soba nudle k dostání v supermarketech v suché formě, ale jejich chuť je nejlepší, když jsou čerstvě připraveny ručně z mouky a vody. Soba se staly velmi populární turistickou atrakcí pro domácí i zahraniční cestovatele. U nás jsou k dostání v supermarketech nebo v obchodech s asijským zbožím i přes internet.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]