Jamieho špagety "alla puttanesca"
(Jamie Oliver: "Návraty šéfkuchaře", seriál TV BBC2, díl "Komici", převzato a upraveno pro DDK v březnu 2004)
Spaghetty alla putanesca - je poněkud pikantní název, stejně jako je pikantní tento populární italský pokrm. Přeložený název pokrmu znamená "špagety podle prostitutky", vzájemná souvislost však není jasná. Jde o další variantu těstovin s česnekem a olivovým olejem. Podle M. D. Klímy (Nová italská kuchařka, s.65, Praha 1998), by se neměl pokrm připravovat ve velkém množství. Proto jej vždy připravoval v jídelně o stolu hosta a flamboval koňakem. Postupoval tak, že na pánvi krátce osmahl česnek (1 stroužek), který vzápětí vyndal, přidal kousek feferonky a nasekané filetky sardelek (2 ks). Brzy poté přidal drcená rajčata (2 lžíce). Jakmile rajčata zahřál shrnul je na jednu stranu pánve, sem přidal koňak a ten nakloněním pánve zapálil. Jakmile během pár minut koňak dohořel, přidal sekané vypeckované olivy (2 ks) a kapary (1 lžička) a vše dobře promíchal. Do omáčky přidal uvařené špagety (200 g), obalil omáčkou, přendal na talíře a posypal sekanou bazalkou (1 lžička) a popřál jen "Buona apetito!"
Suroviny na 3 porce:
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 - 3 stroužky česneku, na tenké plátky
  • 5 - 7 černých oliv
  • 2 lžičky kapar
  • 4 ančovičky, (sardelky nebo sardelová pasta - DDK)
  • 2 plechovky loupaných rajčat (po 400 g)
  • 2 - 3 malé sušené chilli papričky, drcené
  • 2 lžičky sušeného oregána
  • 1 hrst zelené bazalky nebo petrželky
  • pepř, případně sůl
  • parmazán na posypání (není nutné)
    Příloha: 200 - 300 g uvařených špaget pokropená panenským olivovým olejem

    Postup přípravy:
  • Stroužky česnek trochu pomačkáme a lehce oloupeme slupku.
  • Na středně rozpálenou pánev a přidáme olivový olej a přidáme tenké plátky česneku; můžeme taky použít lis na česnek, ale Italové ho nepoužívají.
  • Budeme restovat pomalu, ne moc zprudka, česnek by jinak zhnědl, zhořkl a chutnal by odporně.
  • Přidáme kapary bez slaného láku a taky ančovičky.
  • Když česnek změknul, přihodíme olivy a kapary bez láku, promícháme a přidáme několik ančoviček.
  • Tak v pokrmu už máme kapary, olivy a teď i ančovičky, to všechno jsou docela slané přísady, takže žádnou další sůl už do tohoto receptu přidávat nebudeme.
  • Rajčata z plechovky, která k tomu ještě přidáme slannost zmírní, všechny chutě se krásně promísí a bude to chutnat velice dobře.
  • Abychom to ještě trochu přiostřili, přidáme několik malých sušených chilli papriček a lehce pánev protřeseme.
  • Samozřejmě záleží na naší osobní chuti; chilli se tam vůbec dávat nemusí, ale je to zpestření, na druhou stranu by to nemělo pálit moc.
  • Přidáme ještě oregáno, to s rajčaty vytváří fantastickou kombinaci, je to taková italská klasika a bude to nádherně vonět.
  • Rajčata v plechovce ze supermarketu nožem přímo v plechovce trochu pokrájíme, přidáme do pánve.
  • Obsah pánve přivedeme k varu a pak zvolna a chvilku vaříme a omáčka je hotova.
    Příprava těstovin:
  • Do vroucí vody přidáme trochu soli a uvaříme těstoviny al dente, pro tři osoby bude stačit asi tak 200 - 300 gramů.
  • Když těstoviny slijeme, vždycky si necháme trochu vody v hrnci a těstoviny k tomu zpět přidáme.
  • Zapamatujeme si jedno pravidlo: vždycky si schováme trochu vody z uvařených těstovin na jejich zvlhčení, jinak bude jídlo suché a lepkavé, když se těstoviny slepí, to je hrůza.
  • Takže si necháme trochu vody a přidáme trochu kvalitního panenského olivového oleje; ten je lepší přidat až nakonec, ne na začátku vaření, jak se to někdy dělá.
  • Suché špagety jsou totiž jako houba - když je slijeme, všechna kapalina se do nich vsákne a jídlo bude pak suché a nedobré, takže trocha vody a oleje to zachrání.
    Podávání pokrmu:
  • Úplně nakonec před podáváním přidáme do omáčky bylinky - bazalku nebo petrželku.
  • Lístky natrháme, přidáme a pak už to nevaříme, teplo z těstovin uvolní chutě a vůně bylinek a bude to fantastické.
  • Kdybychom bylinky vařili, chutnaly by mdle, tohle jsou takové malé triky k vaření těstovinových pokrmů a docela zajímavé, ne?
  • Ještě zbývá pokrm posypat parmazánem, ale pozor, kdybyste v Itálii požádali o parmazán k tomuhle jídlu, asi by vám nafackovali; neberte si to nijak osobně, ale tak to prostě je - taková věc by se vám klidně mohla stát.
  • Parmazán nastrouháme plochým nožem na porci v podobě tenkých plátků, můžeme taky použít škrabku na zeleninu.

    Poznámky DDK:
    Omáčku na špagety
    - si můžeme, podle uvedeného Jamieho receptu a podle jeho rady, připravit jednou za týden, pak ji dát do sklenic a v ledničce vydrží až dva týdny. To je docela dobré, když zrovna nemáme moc času na vaření. I když připravit čerstvou taky moc času nezabere. Praktické na tomto uvedeném jídle je, že těstoviny zavaříte do vody, uvaříte omáčku a všechno to trvá pouze asi 7 až 10 minut - a rázem máte velmi chutné jídlo.

    Obecně italská jídla - jsou tak dobrá, jak dobré jsou použité přísady. Nejlepší jsou sicilské olivy - jenom z nich vyndáme pecky. Olivy i s peckami jsou lepší, mají víc šťávy. Ale záleží na nás. Je velmi jednoduché pecky odstranit, stačí je jen rozmačkat a pecky se pak dají velice lehce vyndat.

    Rajčata na omáčku - ke špagetám se údajně, podle některých receptů, musíme vařit půl hodiny až hodinu. Podle Jamie Olivera je to naprostý nesmysl! Vynikající rajčatovou omáčku můžeme uvařit za 10 až 15 minut. V pizzeriích a malých restauracích v Itálii příprava těchto omáček trvá tak 10 minut. Jídlo pak chutná čerstvě a není tak husté.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]