Svíčková na smetaně
Suroviny:
- 1 kg hovězí svíčkové (falešné i zadní stačí)
- 100 g špeku
- 100g sádla
- 125 g másla
- kořenová zelenina (1 mrkev, půl celeru,1 petržel)
- 2 cibule
- 1 jablko (ne moc sladké)
- divoké koření (3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého černého pepře)
- 100 g krupicového cukru
- 150 ml octa
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 150 ml bílého vína masový vývar
- 80 g hladké mouky
- 250 ml čerstvé smetany
- sůl
- pepř
- 1,5 citronu
Postup:
1. Maso našpikujeme – nožem uděláme do masa na několika místech po obou stranách zářezy, do nichž vetkneme špalíčky špeku (zbytek přidáme do základu) a osolíme, opepříme.2. Připravíme si základ omáčky: V kastrole rozpustíme sádlo s máslem v poměru 1:1, vložíme nastrouhanou zeleninu a osmažíme dozlatova, teprve potom přidáme cibuli a opět orestujeme.
3. Do základu ještě dáme zkaramelizovat na kostky nakrájená jablka, přidáme cukr, hořčici a divoké koření svázané do plátýnka, přilijeme ocet a necháme ho odvařit. Když se ocet odpaří a základ krásně zkaramelizuje, vložíme do něj maso.
4. Podlijeme vínem a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené, a necháme dusit, dokud nezměkne. Pak ho vyjmeme z omáčky i s kořením.
5. Omáčku zahustíme jíškou nebo záklechtkou, rozmixujeme a ještě povaříme. 6. Nakonec ji zjemníme smetanou, dochutíme citronovou šťávou, přidáme kousek másla, znovu rozmixujeme a ještě propasírujeme.
K podávání – brusinky, arónie