Kynutý šnek s broskvemi a ořechy
Suroviny:
Na formu o průměru 26–28 cm potřebujete:
- 300 g hladké mouky plus trochu na podsypávání
- 110 ml teplého mléka, 20 g kvasnic
- 40 g cukru krupice
- 1 vejce
- 75 g másla
- špetku soli
Na náplň si připravte:
- 70 g mletých ořechů (my jsme použili vlašské)
- 70–80 ml mléka podle potřeby
- 2 lžíce broskvového džemu
- 4–5 broskví
- 30 g (velkou hrst) dětských piškotů
Postup:
Vypracujte středně tuhé těsto. Hotové těsto uložte do mísy překryté čistou utěrkou a dejte asi na 40 minut kynout na teplé místo.
Náplň:
Namleté ořechy smíchejte s namletými piškoty (dvě polévkové lžíce si dejte bokem), přidejte asi dvě třetiny mléka a broskvový džem
a nechte chvíli odstát, aby do sebe ořechy mohly nasáknout vlhkost. Podle potřeby přidejte ještě zbytek mléka; hotová náplň by neměla
být moc hustá (ale ani zcela tekutá), jinak by se špatně roztírala.
Troubu zapněte na 175 stupňů. Nakynuté těsto rozdělte na tři části a postupně je rozválejte na jemně moukou poprášené pracovní desce
na asi 1–2 mm silný plát. Takto rozválené těsto natřete ořechovou náplní a zaviňte do tenkých roládek.
Do formy roládky naskládejte do spirály jako šneka. Jednoduše je k sobě vždy připojte a mezi jednotlivými závity nechte místo na ovoce.
Broskve očistěte, vypeckujte a nakrájejte na osminky. Ty vedle sebe naskládejte do vnitřní spirály šneka. Připravený koláč posypejte
odloženou piškotovo-ořechovou směsí a pečte ho asi 20 minut dozlatova.
Místo ořechové směsi navrch koláče můžete zvolit různé obměny: těsto můžete potřít rozšlehaným vejcem, posypat třtinovým či skořicovým
cukrem nebo koláč až po upečení potřít rozehřátým broskvovým nebo meruňkovým džemem – ten vytvoří krásnou glazuru.
** ** **