Vafle

DADALOVA KUCHAŘKA - sbírka receptů pro všední den i svátek z celého světa

SLOVNÍK - A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | X | Y | V | Z
LEXIKON - A | B | C | D | E | F | G | H | CH | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | X | Y | Z |

 

Vafle


Sýrové vafle se salátem

Suroviny:

Na vafle:


  • 200 g hladké mouky

  • 250 ml podmáslí

  • 75 g kyselé smetany
  • 2 vejce

  • 100 g strouhaného sýra

  • 1 lžička sušené bazaĺky 

  • sůl a pepř


Na salát:


  • 1 hlávkový salát

  • 1/2 salátové okurky
  • 1/2 ředkve

  • 2 rajčata

  • 1 balení řeřichy

  • 1 lžíce bylinkového octa 

  • 1 lžička bylinkové hořčice
  • 2 lžíce majonézy

  • sůl a pepř

  • 3 lžíce oleje

  • 1 svazek pažitky

  • tuk na vytírání vaflových kleští

Krok za krokem:

V misce promícháme mouku, podmáslí, kyselou smetanu, vejce, sýr, bazalku, sůl a pepř.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat.
Salát očistíme, omyjeme, osušíme a natrháme na kousky.
Okurku a ředkev oloupeme a na hrubo nastrouháme.
Rajčata omyjeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme tuhá místa u stopky.
Řeřichu nasekáme nebo nastřiháme na drobno.
Všechny tyto suroviny smícháme ve velké míse na salát.
Rozšleháme ocet, majonézu, hořčici, sůl, pepř a olej.
Zálivku nalijeme na salát a dobře promícháme.
Pažitku nakrájíme nadrobno a salát jí posypeme.
Plotýnky vaflových kleští potřeme olejem.
Na spodní plotýnku nalijeme vždy 1,5 lžíce těsta, přiklopíme a pečeme přibližně 3–4 minuty do zlatohněda.
Vafle podáváme k salátu horké

Vafle

Suroviny:

  • 300 g mouky ( hladké, polohrubé nebo jejich směs)
  • 10g prášku do pečiva
  • 1/2 l mléka (můžeme dát trochu víc, ale pozor, aby nebylo těsto příliš řídké)
  • 75 g cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce, špetka soli

Postup:

Všechny suroviny řádně promícháme a necháme chvíli odpočinout.
Pak už jen děláme vafle podle návodu, pokapeme ovocným topingem ( můžeme nahradit vodou naředěnou marmeládou), přidáme šlehačku ( posypeme kakaem)

Původ vaflí - Vafle (wafels, gaufres)

Lehké a křupavé bruselské vafle

Belgická sladká specialita se prodává na ulicích ve stáncích. Vafle se vyrábějí z těsta, které získá charakteristickou velikost, tvar a povrchpřípravou ve vaflovači, speciální železné pánvi, která se shora přiklápí. Na hotové těsto se přidávají různé sladké přísady, především cukr, strouhaná čokoláda, džem, šlehačka, ovoce či zmrzlina.

Lutyšské vafle

se konzumují vlažnéLutyšské vafle se konzumují vlažné Vafle mají svůj předobraz už ve středověku, kdy se mezi dvěma železy spojenými pantem opékaly po obou stranách oplatky. Dnes existují v Belgii dva základní druhy vaflí. Bruselské vafle se připravují z kvašeného těsta, jsou lehké a křupavé a s velkými kapsami. Lutyšské vafle (Liége) se jmenují podle stejnojmenného města na východě Belgie (ve Valonsku). Jsou menší, hutnější, sladší a tužší, ne tak nadýchané jako bruselské vafle. Mají okrouhlý tvar a konzumují se vlažné.

Stroopwafels

- tenké vafle se sirupovou náplníStroopwafels - tenké vafle se sirupovou náplní Zvláštní druhem vaflí jsou tzv. Stroopwafels, tenké vafle se sirupovou náplní oblíbené v Nizozemsku i Belgii, kde se prodávají zabalené v supermarketech. Náplň, kterou tvoří sirup, třtinový cukr, máslo a skořice, se mezi dvě oplatky nalévá zatepla a slepí je.
.

** ** **