Kynutý šnek s broskvemi a ořechy

DADALOVA KUCHAŘKA - sbírka receptů pro všední den i svátek z celého světa

SLOVNÍK - A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | X | Y | V | Z
LEXIKON - A | B | C | D | E | F | G | H | CH | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | X | Y | Z |

ÚVODNÍ STÁNKA > VAŘÍME VE ŠKOLE > Kynutý šnek s broskvemi a ořechy
 

Kynutý šnek s broskvemi a ořechy

Suroviny:

Na formu o průměru 26–28 cm potřebujete:

  • 300 g hladké mouky plus trochu na podsypávání
  • 110 ml teplého mléka, 20 g kvasnic
  • 40 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 75 g másla
  • špetku soli

Na náplň si připravte:

  • 70 g mletých ořechů (my jsme použili vlašské)
  • 70–80 ml mléka podle potřeby
  • 2 lžíce broskvového džemu
  • 4–5 broskví
  • 30 g (velkou hrst) dětských piškotů

Postup:

Vypracujte středně tuhé těsto. Hotové těsto uložte do mísy překryté čistou utěrkou a dejte asi na 40 minut kynout na teplé místo.

Náplň:

Namleté ořechy smíchejte s namletými piškoty (dvě polévkové lžíce si dejte bokem), přidejte asi dvě třetiny mléka a broskvový džem a nechte chvíli odstát, aby do sebe ořechy mohly nasáknout vlhkost. Podle potřeby přidejte ještě zbytek mléka; hotová náplň by neměla být moc hustá (ale ani zcela tekutá), jinak by se špatně roztírala. Troubu zapněte na 175 stupňů. Nakynuté těsto rozdělte na tři části a postupně je rozválejte na jemně moukou poprášené pracovní desce na asi 1–2 mm silný plát. Takto rozválené těsto natřete ořechovou náplní a zaviňte do tenkých roládek. Do formy roládky naskládejte do spirály jako šneka. Jednoduše je k sobě vždy připojte a mezi jednotlivými závity nechte místo na ovoce. Broskve očistěte, vypeckujte a nakrájejte na osminky. Ty vedle sebe naskládejte do vnitřní spirály šneka. Připravený koláč posypejte odloženou piškotovo-ořechovou směsí a pečte ho asi 20 minut dozlatova. Místo ořechové směsi navrch koláče můžete zvolit různé obměny: těsto můžete potřít rozšlehaným vejcem, posypat třtinovým či skořicovým cukrem nebo koláč až po upečení potřít rozehřátým broskvovým nebo meruňkovým džemem – ten vytvoří krásnou glazuru.


** ** **