Sushi

DADALOVA KUCHAŘKA - sbírka receptů pro všední den i svátek z celého světa

SLOVNÍK - A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | X | Y | V | Z
LEXIKON - A | B | C | D | E | F | G | H | CH | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | X | Y | Z |

 

Sushi

Kluci v akci

Sushi 4 porce

Sushi je pokušení. Na první pokus se vám nemusí jevit až tak zajímavě, ale s každým dalším ochutnáním se těšíte na další. Důležité je používat správné suroviny správným způsobem. Produkty, které jsou na výrobu sushi potřeba, dostanete ve větších supermarketech v oddělení zahraničních kuchyní. Když ne tam, lze ho objednat po internetu.

Rýže sushi

  • 200 g speciální rýže na sushi
  • 300 ml vody
  • 75 ml rýžového octa
  • 4 lžičky cukru
  • 1 lžička soli

Mořská řasa NORI

bambusová rohožka na balení MAKI ostrý zelený křen WASABI sojová omáčka KIKKOMAN nakládaný zázvor GARI
1. Lepivá sushi rýže má kulatá zrna. V žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou, lze ji nahradit pouze kulatou italskou nebo jinou kulatou rýží. Před přípravou rýži vícekrát propláchneme vodou a necháme okapat.
2. Rýži vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množství vody. Necháme prudce zavařit, poté zaklopíme a na nízký stupeň teploty necháme dojít, až v hrnci nebude žádná voda. Potom necháme cca 10 -15 min. v otevřeném hrnci a promícháme.
3. Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce do velké mísy a ještě teplou ochutíme nálevem z octa, cukru a soli, poté rýži promícháme. Nehněteme, děláme pouze krájivé pohyby. Rýži necháme prochladnout. Rýže má mít mírně lepivou konzistenci.

Náplň sushi

1 mango nebo avokádo 1 salátová okurka 1 mrkev 1 bílá ředkev 100 g krabích tyčinek 200 g lososa 4 krevety bílé a černé sezamové semínko

Postup:

1. Mango nebo avokádo očistíme, nakrájíme na plátky a zakápneme kapkou rýžového octa, aby nám nezhnědlo.
2. Ředkev, mrkev a okurku si očistíme a nakrájíme na dlouhé pruhy - hranolky. Mrkev a ředkev spaříme ve vroucí osolené vodě. Poté schladíme.
3. Lososa očistíme a nakrájíme na plátky (pro Nigiri Sushi) a hranolky (pro Nori-Maki-Sushi).

Nigiri-Sushi

1. Navlhčenou rukou nabereme na jednu porci sushi, cca 25 g rýže, a pomocí prstů válením v ruce vytvoříme váleček.
2.Ukazováčkem natřeme do středu trochu Wasabi, a přiložíme tenký plátek manga, ryby či zeleniny. Nyní přitiskněte dobře k rýži.
3.Postup několikrát opakujeme tak, aby obě součásti byly dobře spojené. Sushi je hotovo. P.S. Kousek Nigiri-Sushi můžete převázat pruhem řasy.

Nori-Maki-Sushi

1. Na desku rozvineme rýžovou podložku, na kterou položíme polovinu plátu mořské řasy hrubým povrchem vzhůru. Kdyby strana řasy byla položena obráceně, došlo by v průběhu přípravy k špatnému slepování řasy při výrobě rolky. Na řasu rovnoměrně rozložíme slabší vrstvu sushi rýže. Necháme asi 1,5 cm široký pruh horního (vzdálenějšího) okraje bez rýže pro konečné zarolování a slepení.
2. Poté, co prsty vytvoříme v rýži rýhu pro náplň, lehce potřeme WASABI pastou, a vložíme zvolenou náplň (plátky či proužky ryby, zeleniny, krabí tyčky).
3. Volný okraj řasy navlhčíme, k vyformování pozvedneme řasu se sushi rýží se spodním okrajem rohože trochu do výšky a rolujeme směrem k hornímu okraji listu NORI řasy, přitom rohož pevně oběma rukama stiskneme
4. Hotové sushi vybalíme a na koncích dobře stiskneme. Ostrým nožem nakrájíme na stejnoměrné rolky.
5. Sushi podáváme s nakládaným zázvorem, zeleným křenem a sójovou omáčkou, ve které si jednotlivé porce namáčíme těsně před vložením do úst.
Sushi můžeme jíst pomocí typických asijských jídelních hůlek, tzv. hashi. Kdo s hůlkami více bojuje než aby se jejich pomocí najedl, může bez obav jednotlivé sushi kousky brát do rukou.

** ** **