Svíčková na smetaně

DADALOVA KUCHAŘKA - sbírka receptů pro všední den i svátek z celého světa

SLOVNÍK - A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | X | Y | V | Z
LEXIKON - A | B | C | D | E | F | G | H | CH | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | X | Y | Z |

ÚVODNÍ STÁNKA > VAŘÍME VE ŠKOLE > Svíčková na smetaně
 

Svíčková na smetaně

Suroviny:

  • 1 kg hovězí svíčkové (falešné i zadní stačí)
  • 100 g špeku
  • 100g sádla
  • 125 g másla
  • kořenová zelenina (1 mrkev, půl celeru,1 petržel)
  • 2 cibule
  • 1 jablko (ne moc sladké)
  • divoké koření (3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého černého pepře)
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 ml octa
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 150 ml bílého vína masový vývar
  • 80 g hladké mouky
  • 250 ml čerstvé smetany
  • sůl
  • pepř
  • 1,5 citronu

Postup:

1. Maso našpikujeme – nožem uděláme do masa na několika místech po obou stranách zářezy, do nichž vetkneme špalíčky špeku (zbytek přidáme do základu) a osolíme, opepříme.
2. Připravíme si základ omáčky: V kastrole rozpustíme sádlo s máslem v poměru 1:1, vložíme nastrouhanou zeleninu a osmažíme dozlatova, teprve potom přidáme cibuli a opět orestujeme.
3. Do základu ještě dáme zkaramelizovat na kostky nakrájená jablka, přidáme cukr, hořčici a divoké koření svázané do plátýnka, přilijeme ocet a necháme ho odvařit. Když se ocet odpaří a základ krásně zkaramelizuje, vložíme do něj maso.
4. Podlijeme vínem a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené, a necháme dusit, dokud nezměkne. Pak ho vyjmeme z omáčky i s kořením.
5. Omáčku zahustíme jíškou nebo záklechtkou, rozmixujeme a ještě povaříme. 6. Nakonec ji zjemníme smetanou, dochutíme citronovou šťávou, přidáme kousek másla, znovu rozmixujeme a ještě propasírujeme.

K podávání – brusinky, arónie

** ** **