Košíčky s tymiánovým krémem a fíky

DADALOVA KUCHAŘKA - sbírka receptů pro všední den i svátek z celého světa

SLOVNÍK - A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | X | Y | V | Z
LEXIKON - A | B | C | D | E | F | G | H | CH | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | X | Y | Z |

ÚVODNÍ STÁNKA > VAŘÍME VE ŠKOLE > Košíčky s tymiánovým krémem a fíky
 

Košíčky s tymiánovým krémem a fíky

Těsto na 15 košíčků:

  • 175 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 žloutek
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 15 košíčků na muffiny)
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na 1 hodinu do ledničky. Z těsta vyválíme váleček a ten rozdělíme na 15 částí. Každou část namačkáme do formičky, tak aby těsto pokrývalo i celé její boky. Formičky s těstem vložíme na 15 minut do mrazničky. Do každé formičky na těsto položíme papírový košíček a do něj nasypeme zátěž. Pečeme 12 minut v troubě s ventilátorem vyhřáté na 180°C, poté odstraníme papírové košíčky se zátěží a dopečeme ještě dalších 6 minut.

Tymiánový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 lžičky tekutého medu
Smetanu přivedeme k varu, vhodíme do ní omytý tymián a povaříme 5 minut. Odstavíme ze sporáku a necháme chvíli luhovat, aby se do smetany dostala vůně i chuť tymiánu. Smetanu scedíme a dáme ji dobře vychladnout do ledničky. Do mísy dáme mascarpone, vychlazenou smetanu a med a vyšleháme hustý krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 2 minuty.
 

Na ozdobu:

  • 2 čerstvé fíky (nebo kiwi)
  • snítky tymiánu
  • trochu tekutého medu
Cukrářský sáček se zdobicí špičkou s kulatým širokým otvorem naplníme krémem a nazdobíme košíčky. Na 15 minut je vložíme do ledničky, aby trochu ztuhly. Omyté fíky rozkrájíme na osminy. Na každý košíček položíme osminku fíku, pokapeme ji medem a na ozdobu můžeme přidat snítku tymiánu.

** ** **