MARY BERRY

Mary Berry - je velmi známou britskou kuchařkou a doyenkou domácího pečení. Základem její značné reputace byla mnohaletá vlastní zkušenost z tradičního domácího pečení, se kterými měla později u veřejnosti velký úspěch.Studovala na prestižní "Paris Cordon Bleu" a zaučovala se v oboru zásobování na "Bath College of Home Economics" a pak se kvalifikovala zkouškami v "City and Guilds". Během své vzestupné kariéry získala mnoho zkušeností z častých vystoupení v rozhlasových a televizních pořadech, při psaní kuchařských knih a pravidelných příspěvků do kuchařských časopisů. Články uveřejňovala např. v časopisech jako je "Good Housekeeeping", "Daily Telegraph", "Sunday Telegraph" a jiné.

Kariéru započala ve funkci kuchařské editorky v ženském časopise "Housewife Magazine" a následně v "Ideal Home Magazine". Britské veřejnosti se stala dobře známou jako autorka více jak 40 velmi populárních kuchařských knih. První byla firemní kuchařka "The AGA Book", předávaná vždy každému novému vlastníku výrobku AGA (kuchyňská kamna apod.), která obsahovala "The Complete Cookbook" a pak část "Mary Berry Cooks Cakes". Své kuchařské umění předváděla v několika televizních seriálech např.: "Mary Berry at Home" a "Mary Berry Ultimate Cakes". Následně se objevuje v různých putovních "kuchařských show" pořádaných po Británii, jako např.: "BBC Good Food Show", "Country Living", "The Country Style Fair". Také se věnuje charitativní činnosti.

Veřejnost si oblíbila její praktický způsob vaření, vždy doprovázený klidnou až bezstarostnou atmosférou a to jak během vlastní přípravy pokrmů, tak i při jejich podávání.
Styl vaření Mary Berry lze nazvat "rodinný" - žádné velké kuchařské výstřelky, ale hlavně hrášek, fazole a čočka! Právě zdravé a praktické recepty s malým množstvím živočišného tuku a s velkým podílem čerstvých přísad jsou pro její recepty příznačné. Nemějte strach, Mary stále dělá omelety s použitím másla a jahody podává s vydatnou tučnou smetanou, ale prý to není zas tak moc časté! Při svém kuchtění se hlásí ke Cordon Bleu" standardům. Svoji dobrou reputaci si ještě více zlepšila expertní činností pro firmu AGA, pro kterou již dlouho pracuje. V jednom vlivném britském časopise zaznělo: "Mary Berry je pro AGA to, co Pavarotti pro operu".

V současné době již stráví hodně času doma v Buckinghanshure se svou rodinou a zaměstnaná řízením chodu AGA Workshopu, který zahájil činnost v roce 1990 a stal se díky její činnosti velmi známý. Brzy zaznamenal přes 11 000 zákazníků, které k návštěvě podnítila načasovaná výše zmíněná AGA-firemní kuchařka a nakonec i její pozdější reedice vydaná pod titulem: "New Aga Cookbook 99". Také bylo operativně natočeno a uvedeno propagační "AGA - video". Ve svém domě a vlastní domácí kuchyni testuje a dále vylepšuje svoje speciality. Se svou dcerou Annabelou např. upravila řadu původních rodinných receptů - salátových dresinků a omáček, které teď komerčně nabízí.Dresinky a omáčky Mary Berry Každý z dresinků je 100 % vegetariánský, a je připraven z čistých ingrediencí, které dodávají výrobkům jedinečnou vůní. Podle hodnocení odborníků je to právě největší předností těchto výrobků.

Tyto recepty na dresinky jsou uvedeny v knize "Mary Berry´s Original Family recipe Salad Dressing" (1994), která se stala záhy velmi žádanou. Pak následovala další kniha receptů zaměřená na hořčicové výrobky: "Mary Berry´s Mustard Dressing" - samozřejmě doporučené jako omáčky k masitým a rybím pokrmům. Na trh ještě uvedla svůj specifický "Caesar Dressing" - jedinečný dresink na "císařský salát" a také jako omáčku na delikátnější a ostřejší těstoviny. Nezapomeneme na poslední rodinný výrobek "Lemon & Thyme Sauce" - což je delikatesní omáčka s citrónem, česnekem a tymiánem. Je zvláště vhodná k drůbeži, rybá a pečeným rajčatům a můžeme ji podávat teplou i studenou. Marry Berry kromě toho všeho velmi ráda pracuje na překrásné zahradě, která je její druhou velkou vášní.

Odkazy:
  • Stránka Mary Berry
  • Recepty Mary Berry

    DDK prozatím uvádí tyto její sladké recepty:
  • Těsto na dvojitý koláč
  • Staroanglický dvojitý koláč
  • Třešňový dvojitý koláč
  • Koláč s rebarborou a jahodami
  • Baklava
  • Citrónový sýrový koláč
  • Tiramisu podle Mary Berry
  • Půlměsíčky z lískových oříšků - a jiné vánoční pečivo
  • Sametové kladivo - americký ledový pohár
  • Černá kráva - oblíbený americký nápoj z koly a vanilkové zmrzliny
  • Mocca plovák - čokoládový ametický ledový pohár
  • Jahodový koktejl
  • Ovocné pohárky Florida
  • Duhový zmrzlinový dort
  • Barevné ledové krystaly

    PoznámkyDDK:
    Le Cordon Bleu - je světově proslulá škola pro výuku klasické francouzské kuchyně. Založila ji v Paříži v roce 1895 paní Marthe Distel. Jméno školy je odvozeno od náboženského řádu "Holy Spirit" (Svatý Duch), založeného v roce 1578 Jindřichem III., jehož členové nosili zlatý kříž připevněný na modré stuze. Tito svatí muži pořádali velmi nákladné bankety, jsa ověšení modrými stuhami se zlatými kříži. Tak se postupně "Cordon Bleu" stalo synonymem pro kulinářské výjimečnosti a dokonalosti. Po založení Le Cordon Bleu paní Distel začala vydávat kulinářský měsíčník "La Cuisinire du Cordon Bleu", do kterého přispívalo mnoho známých kuchařů včetně Henri Pelaprata - následovníka a velkého přítele Augusta Escoffiera. V současné době archiv školy representuje nejdůležitější kolekci originálních francouzských receptů, které jsou dnes brány jako referenčnístandardy pro klasickou francouzskou kuchyni. V minulém století škola Le Cordon Bleu získala svou reputací oprávnění pro přípravu pokrmů klasické francouzské kuchyně jak u nadšených amatérů, tak u kulinářských profesionálů. Tradičně zavedené zdejší výchovné metody podporují získání vysokého stupně technických znalostí a studenti jsou silně povzbuzováni k vyjádřování vlastních tvůrčích nápadů. V současné době navštěvují školu účastníci z více než 50 zemí světa a mnozí z nich se pak stávají šéfkuchaři, učitelé, gastronomičtí kritici a konsultanti potravinářského průmyslu. V roce 1988, Le Cordon Bleu otevřel svou první školu mimo Francii v Ottavě v Kanadě později i v Tokiu a Londýně.
    AGA Raynburn - výrobce kuchyňského zařízení, zejména speciálních kamen, s téměř celosvětovou sítí prodejen.


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]