Třešňový koláč
(Mary Berry: Zlatá kniha - "Dezerty a cukroví" - "Mary Berry´s Desserts and Confections", London 1991, str. 156, české vydání Slovart, Praha 1992)

Třešňový koláč Mary Berry
Suroviny:
Těsto:
  • těsto na dvojitý koláč dle základního receptu
  • mléko na potření
  • 2 lžičky pískového cukru
    Na náplň:
  • 850 g vypeckovaných kompotovaných třešní
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 30 g kukuřičné moučky (škrobu)
  • 75 g přírodního hnědého cukru
  • 60g pískového cukru
  • 15 g másla (rostlinného tuku)


  • Postup přípravy:
  • Třešně necháme okapat; 250 ml šťávy dáme stranou.
  • V hlubší pánvičce smícháme přírodní cukr, pískový cukr, kukuřičnou mouku (škrob) a šťávu z kompotu.
  • Zahříváme na mírném ohni za stálého míchání, až směs začne vařit a tuhnout; pak vaříme ještě asi minutu.
  • Pánev sundáme z plamene a vmícháme máslo a mandlovou tresť (pokud ji máme).
  • Přidáme třešně a máme již připravenou náplň do koláče.
  • Pak připravíme těsto podle základního receptu na dvojitý koláč.
  • Těsto rozdělíme na dva díly, jeden bude trochu větší než druhý.
  • Pracovní plochu lehce poprášíme moukou a pomoučeným válečkem rozválíme větší díl těsta na kruh o síle 3 mm, který bude po celém obvodu o 4 cm větší forma na koláč o průměru 20 - 23 cm.
  • Vyválené těsto natočíme opatrně na váleček, přeneseme opatrně do formy, rozvineme a ořízneme podle okraje formy.
  • Těsto jemně přitlačíme ke dnu a stěnám formy, aby rovnoměrně přiléhalo.
  • Přebytečné okraje těsta odřízneme a uschováme na vytvoření kuliček na ozdobu.
  • Třešňovou náplň nandáme lžíci na podklad koláče ve formě.
  • Troubu předehřejeme na 220°C; (plyn dáme na stupeň 7).
  • Z menší části těsta vyválíme vrchní díl koláče stejným způsobem jako spodní díl.
  • V plátu vykrojíme tvořítkem čtyři otvory ve tvaru větších lístků, vykrojené listy dáme stranou.
  • Takto vrchní plát s vyříznutými položíme opatrně a souměrně do středu na třešňovou náplň, přebytečné těsto a ponecháme 1,5 cm přečnívat přes okraj formy.
  • Převis těsta z horního dílu přehneme dospod a vytvoříme zvlněný nebo jiný ozdobný okraj.
  • Zbytky těsta rozválíme vytvoříme bobulky, které pak umístíme na střed vrchního dílu (třeba jako v podobě hroznu) spolu s odloženými 4 lístky z těsta na kterých vyznačíme nožem žebra.
  • Bobulky máme ve středu koláče a lístky rozložíme symetricky mezi mezery děr, které jsme vykrojili v horním dílu.
  • Povrch koláče potřeme mlékem a posypeme cukrem, aby hotový koláč vypadal jako omrzlý.
  • Pečeme při 220°C asi 15 - 20 minut, pak teplotu snížíme na 180°C (plyn stupeň 4) na 25 minut nebo až je těsto zlatohnědé.
  • Před podáváním necháme na roštu vychladnout.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]