Třešňový koláč
(Mary Berry: Zlatá kniha - "Dezerty a cukroví" - "Mary Berry´s Desserts and Confections", London 1991, str. 156, české vydání Slovart, Praha 1992)
Suroviny:
Těsto:těsto na dvojitý koláč dle základního receptumléko na potření2 lžičky pískového cukru
Na náplň:850 g vypeckovaných kompotovaných třešní2 lžičky citrónové šťávy30 g kukuřičné moučky (škrobu)75 g přírodního hnědého cukru60g pískového cukru15 g másla (rostlinného tuku)
Postup přípravy:Třešně necháme okapat; 250 ml šťávy dáme stranou.V hlubší pánvičce smícháme přírodní cukr, pískový cukr, kukuřičnou mouku (škrob) a šťávu z kompotu.Zahříváme na mírném ohni za stálého míchání, až směs začne vařit a tuhnout; pak vaříme ještě asi minutu. Pánev sundáme z plamene a vmícháme máslo a mandlovou tresť (pokud ji máme). Přidáme třešně a máme již připravenou náplň do koláče.Pak připravíme těsto podle základního receptu na dvojitý koláč.Těsto rozdělíme na dva díly, jeden bude trochu větší než druhý.Pracovní plochu lehce poprášíme moukou a pomoučeným válečkem rozválíme větší díl těsta na kruh o síle 3 mm, který bude po celém obvodu o 4 cm větší forma na koláč o průměru 20 - 23 cm.Vyválené těsto natočíme opatrně na váleček, přeneseme opatrně do formy, rozvineme a ořízneme podle okraje formy.Těsto jemně přitlačíme ke dnu a stěnám formy, aby rovnoměrně přiléhalo.Přebytečné okraje těsta odřízneme a uschováme na vytvoření kuliček na ozdobu.Třešňovou náplň nandáme lžíci na podklad koláče ve formě.Troubu předehřejeme na 220°C; (plyn dáme na stupeň 7).Z menší části těsta vyválíme vrchní díl koláče stejným způsobem jako spodní díl. V plátu vykrojíme tvořítkem čtyři otvory ve tvaru větších lístků, vykrojené listy dáme stranou.Takto vrchní plát s vyříznutými položíme opatrně a souměrně do středu na třešňovou náplň, přebytečné těsto a ponecháme 1,5 cm přečnívat přes okraj formy. Převis těsta z horního dílu přehneme dospod a vytvoříme zvlněný nebo jiný ozdobný okraj. Zbytky těsta rozválíme vytvoříme bobulky, které pak umístíme na střed vrchního dílu (třeba jako v podobě hroznu) spolu s odloženými 4 lístky z těsta na kterých vyznačíme nožem žebra.Bobulky máme ve středu koláče a lístky rozložíme symetricky mezi mezery děr, které jsme vykrojili v horním dílu.Povrch koláče potřeme mlékem a posypeme cukrem, aby hotový koláč vypadal jako omrzlý.Pečeme při 220°C asi 15 - 20 minut, pak teplotu snížíme na 180°C (plyn stupeň 4) na 25 minut nebo až je těsto zlatohnědé.Před podáváním necháme na roštu vychladnout.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME