Dvojité koláče - základní těsto
(Mary Berry: Zlatá kniha - "Dezerty a cukroví", str. 134, Slovart, Praha 1992)

Suroviny:
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli (není nutná)
  • 174 g másla nebo margarinu
  • 3-4 lžíce studené vody

    Postup přípravy:
  • Ručním hnětačem nebo špičkami prstů rozdrobíme máslo nebo margarin do mouky a zpracováváme až směs začne tvořit hrubé drobty (získáme něco jako drobenku).
  • Postupně po lžících přidáváme do směsi studenou vodu.
  • Vidličkou směs lehce promícháme po každém přidání vody, až je těsto dostatečně zvlhčené a drží pohromadě.
  • Ve stejné misce lehce pomoučenýma rukama vytvoříme z těsta hladkou kouli.
  • Těsto rozdělíme na dva díly, jeden trochu větší než druhý.
  • Pracovní plochu lehce poprášíme moukou a pomoučeným válečkem rozválíme větší díl těsta na kruh o síle 3 mm.
  • Kruh má být po celém obvodu o 4 cm větší než obrácená mělká forma na koláč o průměru 20 - 23 cm.
  • Válíme od středu ke krajům, abychom udrželi těsto stále v kruhovém tvaru, jestliže se přichytává, přidáme na vál trochu mouky.
  • Je-li třeba, přihrnujeme strany rukou a u okrajů lehce zvedáme váleček, aby tady nebyly příliš tenké.
  • Vyválené těsto natočíme opatrně na váleček, přeneseme do formy a rozvineme.
  • Těsto jemně přitlačíme ke dnu a stěnám formy, aby rovnoměrně přiléhalo.
  • Odřízneme okraje těsta a naplníme nádivkou podle vybraného receptu (viz příslušné návody).
  • Z menší části těsta vyválíme vrchní díl koláče stejným způsobem jako spodní díl.
  • Ostrým nožem vyřízneme v dílu několik otvorů, nebo vyřízneme vzorek uprostřed kruhu (tudy bude odcházet pára z náplně).
  • Plát uložíme na náplň, kterou jsme nakladli na první plát - koláčový podklad položený již do formy.
  • S převislých částí těsta obou dílů koláč uzavřeme tím, že je stiskneme a vytvarujeme ozdobné okraje. Koláč upečeme podle podmínek příslušného receptu.

    Poznámky DDK:
  • Práci si můžeme usnadnit zaděláváním v mixeru, zvláště když máme více hostů a potřebujeme více koláčů. Do mixeru s noži dáme mouku a tuk, pak zapneme na 1 - 2 vteřiny, až se vytvoří hrudky. Přidáme studenou vodu, zase zapneme na 1 - 2 sek., až se vytvoří těsto. Vyndáme těsto z nádoby a rukama z něj vytvoříme kouli atd.
  • Je to jednoduché křehké těsto bez vejce a kypřícího prášku, pro výborné koláče s různými ovocnými naplněmi. Uvedenou kuchařku jsem dostal k narozeninám. Kniha původního názvu: "Mary Berry´s Desserts and Confections" byla vydána v Londýně v roce 1991. Je názorná a tak ihned jsem vyzkoušel a kupodivu úspěšně, několik receptů. Začal jsem s dvojitými koláči.
  • Z tohoto těsta lze péci koláče "dvojité" (náplň je mezi dvěma pláty těsta, nebo miskovitě "otevřené" - náplň je vložena do již upečené misky z těsta, nebo obrácené - náplň je vložena do samotné formy nevyložené těstem a jen je uzavřena plátem těsta položeným shora na formu a po upečení se forma obrátí.
  • Další podrobnosti a zkušenosti uvedu v příslušných receptech a také v úvodní kapitole "Dadalovy sladké kuchařky": Jak připravit těsta pro sladkosti
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]