Dvojité koláče - základní těsto
(Mary Berry: Zlatá kniha - "Dezerty a cukroví", str. 134, Slovart, Praha 1992)
Suroviny:300 g hladké mouky1 lžička soli (není nutná)174 g másla nebo margarinu3-4 lžíce studené vody
Postup přípravy:Ručním hnětačem nebo špičkami prstů rozdrobíme máslo nebo margarin do mouky a zpracováváme až směs začne tvořit hrubé drobty (získáme něco jako drobenku).Postupně po lžících přidáváme do směsi studenou vodu. Vidličkou směs lehce promícháme po každém přidání vody, až je těsto dostatečně zvlhčené a drží pohromadě.Ve stejné misce lehce pomoučenýma rukama vytvoříme z těsta hladkou kouli.Těsto rozdělíme na dva díly, jeden trochu větší než druhý. Pracovní plochu lehce poprášíme moukou a pomoučeným válečkem rozválíme větší díl těsta na kruh o síle 3 mm.Kruh má být po celém obvodu o 4 cm větší než obrácená mělká forma na koláč o průměru 20 - 23 cm.Válíme od středu ke krajům, abychom udrželi těsto stále v kruhovém tvaru, jestliže se přichytává, přidáme na vál trochu mouky.Je-li třeba, přihrnujeme strany rukou a u okrajů lehce zvedáme váleček, aby tady nebyly příliš tenké.Vyválené těsto natočíme opatrně na váleček, přeneseme do formy a rozvineme.Těsto jemně přitlačíme ke dnu a stěnám formy, aby rovnoměrně přiléhalo.Odřízneme okraje těsta a naplníme nádivkou podle vybraného receptu (viz příslušné návody). Z menší části těsta vyválíme vrchní díl koláče stejným způsobem jako spodní díl.Ostrým nožem vyřízneme v dílu několik otvorů, nebo vyřízneme vzorek uprostřed kruhu (tudy bude odcházet pára z náplně). Plát uložíme na náplň, kterou jsme nakladli na první plát - koláčový podklad položený již do formy. S převislých částí těsta obou dílů koláč uzavřeme tím, že je stiskneme a vytvarujeme ozdobné okraje. Koláč upečeme podle podmínek příslušného receptu.
Poznámky DDK:
Práci si můžeme usnadnit zaděláváním v mixeru, zvláště když máme více hostů a potřebujeme více koláčů. Do mixeru s noži dáme mouku a tuk, pak zapneme na 1 - 2 vteřiny, až se vytvoří hrudky. Přidáme studenou vodu, zase zapneme na 1 - 2 sek., až se vytvoří těsto. Vyndáme těsto z nádoby a rukama z něj vytvoříme kouli atd.
Je to jednoduché křehké těsto bez vejce a kypřícího prášku, pro výborné koláče s různými ovocnými naplněmi. Uvedenou kuchařku jsem dostal k narozeninám. Kniha původního názvu: "Mary Berry´s Desserts and Confections" byla vydána v Londýně v roce 1991. Je názorná a tak ihned jsem vyzkoušel a kupodivu úspěšně, několik receptů. Začal jsem s dvojitými koláči.Z tohoto těsta lze péci koláče "dvojité" (náplň je mezi dvěma pláty těsta, nebo miskovitě "otevřené" - náplň je vložena do již upečené misky z těsta, nebo obrácené - náplň je vložena do samotné formy nevyložené těstem a jen je uzavřena plátem těsta položeným shora na formu a po upečení se forma obrátí.Další podrobnosti a zkušenosti uvedu v příslušných receptech a také v úvodní kapitole "Dadalovy sladké kuchařky": Jak připravit těsta pro sladkosti
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME