Duhový zmrzlinový dort
(Mary Berry: "Dezerty a cukroví", str. 221, Slovart Praha, 2001)
Zmrzlinový dort - podle následujícícho receptu je vhodný pro společenské příležitosti. Naši přátelé ho ocení zvláště v horkých letních dnech. Je to sice trochu podvod v tom, že ho vyrobíme z koupených zmrzlin, ale vypadá tak okázale, že naši hosté jim budou uchvácení.
Suroviny:
  • 600 ml čokoládové zmrzliny
  • 600 ml mátové nebo pistáciové zmrzliny
  • 600 ml jahodové zmrzliny
  • 600 ml vanilkové zmrzliny
  • 15 zázvorových nebo obdobných sušenek
  • 60 g změklého másla
  • 425 g vypeckovaných třešní i z kompotu
  • 60 g nasekaných jader vlašských ořechů.

    Postup přípravy:
  • Zmrzliny necháme v chladničce trochu změknout.
  • Zatím rozdrtíme válečkem sušenky vložené do plastového sáčku nebo je můžeme rozdrtit mixérem.
  • Do dělené formy na dort o průměru 23 cm nasypeme rozdrcené sušenky a přidáme máslo.
  • Rukou směs promícháme a vzniklou máslovou hmotu roztlačíme rovnoměrně na dno formy.
  • Necháme ztuhnout asi 10 minut v mrazničce.
  • Na povrch směsi z drobtů rozprostřeme čokoládovou zmrzlinu a vložíme do mrazničky asi na 15 minut, aby zmrzlina trochu ztuhla.
  • Na vrstvu čokoládové zmrzliny rozetřeme pistáciovou (mátovou) zmrzlinu a na ni položíme vypeckované třešně.
  • Formu vložíme opět do mrazničky, aby zmrzlina a třešně trochu ztuhly.
  • Na vrstvu třešní špachtlí rovnoměrně rozetřeme jahodovou zmrzlinu.
  • Formu znovu dáme do mrazničky, aby zmrzlina ztvrdla.
  • Na jahodovou zmrzlinu naneseme vrstvu vanilkové zmrzliny a povrch posypeme sekanými ořechy.
  • Formu s dortem přikryjeme alobalem a necháme důkladně zmrazit.
  • Před podáváním ponoříme nůž do vařící vody a okolo bočního odnímatelného dílu dort uvolníme.
  • Boční díl odstraníme a dort necháme stát při pokojové teplotě asi 10 minut, aby se lépe krájel

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]