Duhový zmrzlinový dort
(Mary Berry: "Dezerty a cukroví", str. 221, Slovart Praha, 2001)Zmrzlinový dort - podle následujícícho receptu je vhodný pro společenské příležitosti. Naši přátelé ho ocení zvláště v horkých letních dnech. Je to sice trochu podvod v tom, že ho vyrobíme z koupených zmrzlin, ale vypadá tak okázale, že naši hosté jim budou uchvácení.
Suroviny:
600 ml čokoládové zmrzliny600 ml mátové nebo pistáciové zmrzliny600 ml jahodové zmrzliny600 ml vanilkové zmrzliny15 zázvorových nebo obdobných sušenek60 g změklého másla425 g vypeckovaných třešní i z kompotu60 g nasekaných jader vlašských ořechů.
Postup přípravy:Zmrzliny necháme v chladničce trochu změknout.Zatím rozdrtíme válečkem sušenky vložené do plastového sáčku nebo je můžeme rozdrtit mixérem.Do dělené formy na dort o průměru 23 cm nasypeme rozdrcené sušenky a přidáme máslo.Rukou směs promícháme a vzniklou máslovou hmotu roztlačíme rovnoměrně na dno formy.Necháme ztuhnout asi 10 minut v mrazničce. Na povrch směsi z drobtů rozprostřeme čokoládovou zmrzlinu a vložíme do mrazničky asi na 15 minut, aby zmrzlina trochu ztuhla.Na vrstvu čokoládové zmrzliny rozetřeme pistáciovou (mátovou) zmrzlinu a na ni položíme vypeckované třešně.Formu vložíme opět do mrazničky, aby zmrzlina a třešně trochu ztuhly.Na vrstvu třešní špachtlí rovnoměrně rozetřeme jahodovou zmrzlinu.Formu znovu dáme do mrazničky, aby zmrzlina ztvrdla.Na jahodovou zmrzlinu naneseme vrstvu vanilkové zmrzliny a povrch posypeme sekanými ořechy.Formu s dortem přikryjeme alobalem a necháme důkladně zmrazit.Před podáváním ponoříme nůž do vařící vody a okolo bočního odnímatelného dílu dort uvolníme.Boční díl odstraníme a dort necháme stát při pokojové teplotě asi 10 minut, aby se lépe krájel
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME