Staroanglický jablkový koláč
(Mary Berry: Zlatá kniha - "Dezerty a cukroví" - "Mary Berry´s Desserts and Confections", London 1991, str. 145, české vydání Slovart, Praha 1992)Výborný, klasický anglický koláč - který se neomrzí a nakonec jablka máme stále k dispozici.
Suroviny:
Těsto:těsto na dvojitý koláč dle základního receptumléko na potření1 lžíce cukru krupice15 g másla
Náplň:8 středně velkých jablek2 lžičky citrónové šťávy1 lžíce kukuřičné moučky (škrobu)100 g cukru krupice15 g másla (rostlinného tuku)
Postup přípravy:Oloupaná jablka zbavená jadřinců nakrájíme na stejné plátky. Ve velké míse lehce gumovou stěrkou promícháme nakrájená jablka s citrónovou šťávou (aby nezhnědla), škrobem, cukrem a odložíme je stranou. Připravíme těsto podle základního receptu na dvojitý koláčTěsto rozdělíme na dva díly, jeden bude trochu větší než druhý.Pracovní plochu lehce poprášíme moukou a pomoučeným válečkem rozválíme větší díl těsta na kruh o síle 3 mm, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než průměr formy na koláč o průměru 20 - 23 cm.Vyválené těsto natočíme opatrně na váleček, přeneseme do formy a rozvineme tak, aby okraj přesahoval asi o 2,5 cm.Těsto jemně přitlačíme ke dnu a stěnám formy, aby rovnoměrně přiléhalo.Přebytečné okraje těsta odřízneme a uschováme na zhotovení ozdobných lístečků a pod.Jablkovou směs přeneseme lžíci na podklad koláče ve formě.Máslo nakrájíme na malé kousky a rozložíme na jablkovou náplň.Troubu předehřejeme na 220°C; (plyn dáme na stupeň 7).Z menší části těsta vyválíme vrchní díl koláče stejným způsobem jako spodní díl a položíme na náplň.Odkrojíme přebytečné těsto a ponecháme opět 2,5 cm přečnívat přes okraj formy.Převislé těsto z obou dílů společně založíme dospod a vytvoříme zoubkovaný nebo jiný ozdobný okraj.Uprostřed koláče prořízneme špičkou nože do horního dílu koláče otvor, aby mohla pára unikat.Zbytky těsta rozválíme a tvořítkem namočeným v mouce vykrojíme 7 jablečnýh lístků na ozdobu.V případě potřeby ze zbytků těsta znova vyválíme plátek.Lístky umístíme kolem středu koláče a povrch potřeme mlékem. Pod lístky můžeme vložit stejně tvarované plátky sýra - sýr a jablka se dobře doplňují a vypadá to pěkně.Těsto před pečením posypeme cukrem, aby hotový koláč vypadal jako omrzlý.Pečeme při 220°C asi 15 - 20 minut; ale raději to hlídáme, aby byl jen dozlatova; každá trouba je jiná.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME