Staroanglický jablkový koláč
(Mary Berry: Zlatá kniha - "Dezerty a cukroví" - "Mary Berry´s Desserts and Confections", London 1991, str. 145, české vydání Slovart, Praha 1992)
Výborný, klasický anglický koláč - který se neomrzí a nakonec jablka máme stále k dispozici.
Staroanglický koláč dle Marry Berry
Suroviny:
Těsto:
  • těsto na dvojitý koláč dle základního receptu
  • mléko na potření
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 15 g másla
    Náplň:
  • 8 středně velkých jablek
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžíce kukuřičné moučky (škrobu)
  • 100 g cukru krupice
  • 15 g másla (rostlinného tuku)

    Postup přípravy:
  • Oloupaná jablka zbavená jadřinců nakrájíme na stejné plátky.
  • Ve velké míse lehce gumovou stěrkou promícháme nakrájená jablka s citrónovou šťávou (aby nezhnědla), škrobem, cukrem a odložíme je stranou.
  • Připravíme těsto podle základního receptu na dvojitý koláč
  • Těsto rozdělíme na dva díly, jeden bude trochu větší než druhý.
  • Pracovní plochu lehce poprášíme moukou a pomoučeným válečkem rozválíme větší díl těsta na kruh o síle 3 mm, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než průměr formy na koláč o průměru 20 - 23 cm.
  • Vyválené těsto natočíme opatrně na váleček, přeneseme do formy a rozvineme tak, aby okraj přesahoval asi o 2,5 cm.
  • Těsto jemně přitlačíme ke dnu a stěnám formy, aby rovnoměrně přiléhalo.
  • Přebytečné okraje těsta odřízneme a uschováme na zhotovení ozdobných lístečků a pod.
  • Jablkovou směs přeneseme lžíci na podklad koláče ve formě.
  • Máslo nakrájíme na malé kousky a rozložíme na jablkovou náplň.
  • Troubu předehřejeme na 220°C; (plyn dáme na stupeň 7).
  • Z menší části těsta vyválíme vrchní díl koláče stejným způsobem jako spodní díl a položíme na náplň.
  • Odkrojíme přebytečné těsto a ponecháme opět 2,5 cm přečnívat přes okraj formy.
  • Převislé těsto z obou dílů společně založíme dospod a vytvoříme zoubkovaný nebo jiný ozdobný okraj.
  • Uprostřed koláče prořízneme špičkou nože do horního dílu koláče otvor, aby mohla pára unikat.
  • Zbytky těsta rozválíme a tvořítkem namočeným v mouce vykrojíme 7 jablečnýh lístků na ozdobu.
  • V případě potřeby ze zbytků těsta znova vyválíme plátek.
  • Lístky umístíme kolem středu koláče a povrch potřeme mlékem. Pod lístky můžeme vložit stejně tvarované plátky sýra - sýr a jablka se dobře doplňují a vypadá to pěkně.
  • Těsto před pečením posypeme cukrem, aby hotový koláč vypadal jako omrzlý.
  • Pečeme při 220°C asi 15 - 20 minut; ale raději to hlídáme, aby byl jen dozlatova; každá trouba je jiná.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]