Baklava
(Mary Berry: Zlatá kniha - "Dezerty a cukroví", str. 190, Slovart, Praha 1992, arabská kuchyně)Baklava - je velmi sladký moučník, snad původem z Arménie. Je typický velkým počtem vrstev těsta "filo" proložených se směsí sekaných ořechů a spojených rozpuštěným máslem a medem. Těsto "filo" můžeme v našich podmínkách nahradit poměrně dobře našim listovým těstem. Další podrobnosti nalezneme v
DDK-lexikonu pod příslušným heslem.
Suroviny:450 g mletých jader vlašských ořechů100 g pískového cukru1 lžička mleté skořice450 g čerstvého nebo rozmrazeného lístového těsta225 g změklého másla350 g tekutého medu
Postup přípravy:V míse promícháme vidličkou nasekané ořechy, cukr, skořici; odložíme stranou.Listy rozváleného listového těsta nakrájíme na 24 tenkých listů tj. obdélníků 33 x 23 cm.Na pekáč stejné velikosti položíme jeden list, potřeme trochou změklého másla.Postup opakujeme s dalšími listy, až je v pekáči 6 listů, pak na listy těsta vysypeme 1/4 směsi rozsekaných ořechů.Opakujeme předchozí kroky, až vytvoříme další tři vrstvy (celkem budeme mít 4 vrstvy po 6 listech).Na poslední vrstvu ořechů složíme zbývající 4 vrstvy těsta a potřeme máslem.Ostrým nožem prořízneme vrstvy do poloviny tak, že vytvoříme 24 porcí. (Po délce nařízneme 3 pruhy, ty křížem nařízneme na 4 obdélníky, potom každý obdélník rozdělíme na 2 trojúhelníky).Troubu předehřejeme na 150°C (plyn stupeň 2) a pečeme 1 hodinu a 25 minut, nebo až je povrch zlatohnědý.V malé pánvičce zahřejeme med, až je horký, nesmí však vřít.Horký med naneseme lžící na teplou baklavu (hlavně do řezů) a baklavu necháme vychladnout v pekáči na drátěném roštu asi 1 hodinu. Přikryjeme alobalem a necháme při pokojové teplotě až do doby podávání.Před podáváním dokončíme proříznutí všech vrstev a rozdělíme baklavu na 24 trojúhelníků; tradiční je však řez do kososčtverců (viz poznámky).
Poznámky DDK:
Kosočtvercová Baklava - tvarem více odpovídá tradici. Vrstvy těsta na pekáčku prořízneme ostrým nožem do poloviny do tvaru kosočtverů. Podélně tj. napříč pekáče nařízneme 4 pruhy, potom vedeme řezy uhlopříčně přes tyto pruhy. Z pekáče 33 x 23 cm získáme celkem 24 kosočtvercných porcí.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDK
HOME