VÁNOČNÍ ČAJOVÉ PEČIVO

K vánoční době patří i pohoda u šálku čaje nebo kávy. K tomu je vhodné podávat sušenky a drobné pečivo rozličných tvarů i velikostí, které mohou sloužit i jako poutavé ozdoby pro kteroukoliv příležitost. Naše chuť bude jistě uspokojena přehlídkou různých příchutí i druhů struktur, od jemných a tvrdších až po křehké a křupavé. Mezi nejoblíbenější pečivo patří vánoční vanilkové rohlíčky upečené podle tradičních receptů, které jsou všude zařazovány do rodinného stříbra.

Pravé vanilkové rohlíčky
Suroviny:
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 20 g práškového cukru
  • 50 g mletých oříšků (loupané mandle,vlašské ořechy)
  • 1-2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • vanilkový cukr na obalení

    Postup přípravy:
    Do mísy dáme všechny suché suroviny (mouku, cukr, oříšky, vanilkový cukr), přidáme rozdrobené máslo a spojíme žloutkem.
  • Dobře propracujeme a dáme odpočinout do druhého dne.
  • Druhý den vytvoříme malé rohlíčky z vyválených válečků, které klademe na nevymazaný plech.
  • Pečeme v středně silném ohni (180°C, HVT 160°C) na světlejší odstín.
  • Ještě horké rohlíčky obalujeme v cukru s vanilkou. Varianta tvarování:
  • Rohlíčky můžeme také vykrajovat tvořítkem z vyváleného 3/4 cm silného plátu.

    Vanilkové rohlíčky nejlepší na světě dle Martina Pokorného
    (Z časopisu "Apetit", listopad 2004)
    Suroviny na cca 40 rohlíčků:
  • 340 g studeného másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 420 g hladké mouky (případně polohrubé)
  • 160 g mletých vlašských ořechů
  • špetka soli
  • vanilkový cukr nebo cukr s vanilkou na obalení

    Postup přípravy:
  • Máslo nakrájíme na kostičky a zpracujeme s ostatními surovinami v pevné, polotuhé těsto - musíme pracovat rychle, aby máslo nepovolilo.
  • Pak je necháme několik hodin odpočinout, nejlépe přes noc.
  • Před zpracováním je necháme ohřát na pokojovou teplotu.
  • Těsto zvláční, ale nesmíme je nechat změknout.
  • Z těsta odkrojíme stejné kousky, vytvoříme válečky, které pak ohybáme do rohlíčků.
  • Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou - HVT na 160°C).
  • Rohlíčky klademe na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a pečeme zhruba 12 až 15 minut.
  • Po upečení je necháme na plechu zchládnout a potom je ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.

    Mandlové rohlíčky
    (Věra Mikulová: "Pečeme na vánoční" svátky str.35, DONA České Budějovice, 1993)
    Suroviny:
  • 280 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 100 g loupaných rozemletých mandlí
  • 50 g práškového cukru
  • 2 žloutky
  • vanilkový cukr

    Postup přípravy:
    Z uvedených surovin uhněteme těsto, ze kterého tvoříme malé rohlíčky.
  • Pečeme v předehřáté troubě (180°C, HVT 160°C).
  • Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.

    Sultánky
    Suroviny:
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g másla
  • 100 g rozinek
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce rumu

    Postup přípravy:
  • Do mísy vložíme změklé máslo, utřeme s cukrem do pěny.
  • Postupně přidáme vejce, vmícháme hladkou mouku a vypracujeme těsto.
  • Necháme je uležet do druhého dne a současně dáme do hrnečku nabobtnat rozinky v rumu.
  • Druhý den rozinky pokrájíme a spojíme s těstem.
  • Těsto rozválíme a vypichujeme různé tvary, přendáme na vymazaný plech a upečeme při střední teplotě (180°C).

    Koňakové trubičky
    (Mary Berry: "Dezerty a cukroví" str.202 Slovart Praha, 1992)
    Chřupavé koňakové trubičky mají krajkovou strukturu, které je vhodné podávat k odpolední kávě či likéru u rozsvíceného vánočního stromečku.
    Suroviny na 36 kusů:
  • 3 bílky
  • 120 g másla
  • 3 lžíce zlatého sirupu (medu)
  • 75 g hladké mouky
  • 100 g pískového cukru
  • 1 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce koňaku

    Postup přípravy:
  • Předehřejeme troubu na 180°C (plyn stupeň 4).
  • Plech pokryjeme papírem na pečení.
  • V malé pánvičce na středním plameni zahříváme máslo a zlatý sirup (zkusíme med), až se máslo rozpustí za občasného míchání.
  • Pak sundáme pánvičku z plamene a lžící vmícháme mouku, cukr, zázvor a koňak.
  • Mícháme až je směs hladká pak postavíme znova na mírný plamen, abychom směs udrželi teplou.
  • Jednu lžičku směsi vylijeme na plech a krouživými pohyby spodku lžíce vytvoříme placičku o průměru 10 cm.
  • Směs se během pečení rozteče a proto ponecháme mezi jednotlivými kolečky větší mezery.
  • Postup opakujeme a na plechu vytvoříme další 3 placičky.
  • Pečeme asi 5 minut, až jsou zlatohnědé, pak vyndáme plech, placičky necháme krátce zchládnout, až ztuhnou okraje.
  • Plochou podběračkou podebereme placičky a převrátíme, aby krajková struktura (vytvořená vespod na styčné ploše s plechem) zůstala na povrchu následně stočených trubiček.
  • Pracujeme co nejrychleji a každou placičku stočíme do trubičky kolem držadla vařečky o průměru asi 1 cm.
  • Jestliže placičky před stáčením již ztvrdnou (příliš zchládnou), dáme je na chvíli do trouby, aby opět změkly.
  • Jakmile stočíme celou trubičku sundáme ji a necháme vychladnout na drátěném roštu.

    Půlměsíčky z lískových oříšků
    (Mary Berry: "Dezerty a cukroví" str. 216 Slovart Praha, 1992)
    Suroviny:
  • 15 g lískových jader
  • 90 g hladké mouky
  • 60 g změklého másla
  • 30 g prosátého cukru

    Suroviny pro cca 18 ks:
  • Troubu předehřejeme na 200°C,(plyn stupeň 6).
  • Lísková jádra dáme na malý plech a opražíme během 8-10 minut v troubě.
  • Oříšky vyndáme a teplotu trouby zmírníme na 180°C.
  • Lísková jádra necháme vychladnout a rozsekáme je.
  • Do velké mísy dáme mouku, máslo, moučkový cukr, vše promícháme a přidáme oříšky.
  • Rukama zpracujeme všechny přísady, až těsto drží pohromadě.
  • Bude-li směs přesto drobivá, přidáme 1 lžíci vody a znovu propracujeme.
  • Z množství asi 2 lžiček těsta vytvoříme půlměsíčky o rozměrech 4,5 x 1 cm, které urovnáme na nevymazaný plech asi 2,5 cm od sebe.
  • Pečeme 10 minut a nebo až mírně zhnědnou, pak je špachtlí přeneseme na rošt a necháme vychladnout.
  • Uložíme v uzavřené nádobě.

    Křupky z ovesných vloček
    Suroviny pro cca 30 ks:(Mary Berry: "Dezerty a cukroví" str. 210 Slovart Praha, 1992)
  • 175 g změklého másla
  • 165 g přírodního (hnědého) cukru
  • 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 260 g rozemletých ovesných vloček
  • 45 g strouhaných mandlí
  • 2 rozšlehané žloutky nebo trochu mléka

    Postup přípravy:
  • Prvních pět přísad promícháme v míse; elektrickým šlehačem šleháme suroviny 10 minut až je je směs lehká a nadýchaná, jen občas seškrábneme stěny nádoby gumovou stěrkou.
  • Přidáme vločky a mandle a zpracujeme rukama až se těsto důkladně spojí.
  • Troubu předehřejeme na 180°C (plyn stupeň 4).
  • Dobře vymažeme tukem 2 velké plechy.
  • Mezi dvěma listy mikrotenové fólie rozválíme polovinu těsta na plát o síle 5 mm.
  • Kulatým tvořítkem o průměru 6 cm vykrojíme z těsta co největší počet koleček, kolečka rozložíme na plech 2,5 cm daleko od sebe.
  • Povrch potřeme žloutkem nebo mlékem a pečeme 12 minut nebo až jsou křupky zbarvené dozlatova.
  • Pak je rychle přemístíme na drátěnou mřížku a necháme vychladnout.
  • Stejným způsobem zpracujeme zbývající polovinu těsta.
  • Hototvé pečivo uložíme do uzavřené nádoby.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]