VÁNOČNÍ ČAJOVÉ PEČIVO
K vánoční době patří i pohoda u šálku čaje nebo kávy. K tomu je vhodné podávat sušenky a drobné pečivo rozličných tvarů i velikostí, které mohou sloužit i jako poutavé ozdoby pro kteroukoliv příležitost. Naše chuť bude jistě uspokojena přehlídkou různých příchutí i druhů struktur, od jemných a tvrdších až po křehké a křupavé. Mezi nejoblíbenější pečivo patří vánoční vanilkové rohlíčky upečené podle tradičních receptů, které jsou všude zařazovány do rodinného stříbra.
Pravé vanilkové rohlíčky
Suroviny:150 g hladké mouky100 g másla20 g práškového cukru50 g mletých oříšků (loupané mandle,vlašské ořechy)1-2 žloutky1 vanilkový cukrvanilkový cukr na obalení
Postup přípravy:
Do mísy dáme všechny suché suroviny (mouku, cukr, oříšky, vanilkový cukr), přidáme rozdrobené máslo a spojíme žloutkem.Dobře propracujeme a dáme odpočinout do druhého dne.Druhý den vytvoříme malé rohlíčky z vyválených válečků, které klademe na nevymazaný plech.Pečeme v středně silném ohni (180°C, HVT 160°C) na světlejší odstín.Ještě horké rohlíčky obalujeme v cukru s vanilkou. Varianta tvarování: Rohlíčky můžeme také vykrajovat tvořítkem z vyváleného 3/4 cm silného plátu.
Vanilkové rohlíčky nejlepší na světě dle Martina Pokorného
(Z časopisu "Apetit", listopad 2004)
Suroviny na cca 40 rohlíčků:340 g studeného másla100 g moučkového cukru420 g hladké mouky (případně polohrubé)160 g mletých vlašských ořechů špetka solivanilkový cukr nebo cukr s vanilkou na obalení
Postup přípravy:Máslo nakrájíme na kostičky a zpracujeme s ostatními surovinami v pevné, polotuhé těsto - musíme pracovat rychle, aby máslo nepovolilo.Pak je necháme několik hodin odpočinout, nejlépe přes noc.Před zpracováním je necháme ohřát na pokojovou teplotu.Těsto zvláční, ale nesmíme je nechat změknout.Z těsta odkrojíme stejné kousky, vytvoříme válečky, které pak ohybáme do rohlíčků.Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou - HVT na 160°C).Rohlíčky klademe na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a pečeme zhruba 12 až 15 minut.Po upečení je necháme na plechu zchládnout a potom je ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.
Mandlové rohlíčky
(Věra Mikulová: "Pečeme na vánoční" svátky str.35, DONA České Budějovice, 1993)
Suroviny:280 g polohrubé mouky200 g másla100 g loupaných rozemletých mandlí50 g práškového cukru2 žloutkyvanilkový cukr
Postup přípravy:
Z uvedených surovin uhněteme těsto, ze kterého tvoříme malé rohlíčky.Pečeme v předehřáté troubě (180°C, HVT 160°C).Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.
Sultánky
Suroviny:300 g hladké mouky250 g práškového cukru250 g másla100 g rozinek2 vejce2 žloutky3 lžíce rumu
Postup přípravy:Do mísy vložíme změklé máslo, utřeme s cukrem do pěny.Postupně přidáme vejce, vmícháme hladkou mouku a vypracujeme těsto.Necháme je uležet do druhého dne a současně dáme do hrnečku nabobtnat rozinky v rumu.Druhý den rozinky pokrájíme a spojíme s těstem.Těsto rozválíme a vypichujeme různé tvary, přendáme na vymazaný plech a upečeme při střední teplotě (180°C).
Koňakové trubičky
(Mary Berry: "Dezerty a cukroví" str.202 Slovart Praha, 1992)
Chřupavé koňakové trubičky mají krajkovou strukturu, které je vhodné podávat k odpolední kávě či likéru u rozsvíceného vánočního stromečku.
Suroviny na 36 kusů:3 bílky120 g másla3 lžíce zlatého sirupu (medu)75 g hladké mouky100 g pískového cukru1 lžičky mletého zázvoru2 lžíce koňaku
Postup přípravy:Předehřejeme troubu na 180°C (plyn stupeň 4).Plech pokryjeme papírem na pečení.V malé pánvičce na středním plameni zahříváme máslo a zlatý sirup (zkusíme med), až se máslo rozpustí za občasného míchání.Pak sundáme pánvičku z plamene a lžící vmícháme mouku, cukr, zázvor a koňak. Mícháme až je směs hladká pak postavíme znova na mírný plamen, abychom směs udrželi teplou.Jednu lžičku směsi vylijeme na plech a krouživými pohyby spodku lžíce vytvoříme placičku o průměru 10 cm.Směs se během pečení rozteče a proto ponecháme mezi jednotlivými kolečky větší mezery.Postup opakujeme a na plechu vytvoříme další 3 placičky.Pečeme asi 5 minut, až jsou zlatohnědé, pak vyndáme plech, placičky necháme krátce zchládnout, až ztuhnou okraje.Plochou podběračkou podebereme placičky a převrátíme, aby krajková struktura (vytvořená vespod na styčné ploše s plechem) zůstala na povrchu následně stočených trubiček.Pracujeme co nejrychleji a každou placičku stočíme do trubičky kolem držadla vařečky o průměru asi 1 cm.Jestliže placičky před stáčením již ztvrdnou (příliš zchládnou), dáme je na chvíli do trouby, aby opět změkly.Jakmile stočíme celou trubičku sundáme ji a necháme vychladnout na drátěném roštu.
Půlměsíčky z lískových oříšků
(Mary Berry: "Dezerty a cukroví" str. 216 Slovart Praha, 1992)
Suroviny:15 g lískových jader90 g hladké mouky60 g změklého másla30 g prosátého cukru
Suroviny pro cca 18 ks:Troubu předehřejeme na 200°C,(plyn stupeň 6).Lísková jádra dáme na malý plech a opražíme během 8-10 minut v troubě.Oříšky vyndáme a teplotu trouby zmírníme na 180°C.Lísková jádra necháme vychladnout a rozsekáme je.Do velké mísy dáme mouku, máslo, moučkový cukr, vše promícháme a přidáme oříšky.Rukama zpracujeme všechny přísady, až těsto drží pohromadě.Bude-li směs přesto drobivá, přidáme 1 lžíci vody a znovu propracujeme.Z množství asi 2 lžiček těsta vytvoříme půlměsíčky o rozměrech 4,5 x 1 cm, které urovnáme na nevymazaný plech asi 2,5 cm od sebe.Pečeme 10 minut a nebo až mírně zhnědnou, pak je špachtlí přeneseme na rošt a necháme vychladnout.Uložíme v uzavřené nádobě.
Křupky z ovesných vloček
Suroviny pro cca 30 ks:(Mary Berry: "Dezerty a cukroví" str. 210 Slovart Praha, 1992)
175 g změklého másla165 g přírodního (hnědého) cukru1 lžíce nastrouhané citrónové kůry1 lžička prášku do pečiva1 vejce260 g rozemletých ovesných vloček45 g strouhaných mandlí2 rozšlehané žloutky nebo trochu mléka
Postup přípravy:Prvních pět přísad promícháme v míse; elektrickým šlehačem šleháme suroviny 10 minut až je je směs lehká a nadýchaná, jen občas seškrábneme stěny nádoby gumovou stěrkou.Přidáme vločky a mandle a zpracujeme rukama až se těsto důkladně spojí.Troubu předehřejeme na 180°C (plyn stupeň 4).Dobře vymažeme tukem 2 velké plechy.Mezi dvěma listy mikrotenové fólie rozválíme polovinu těsta na plát o síle 5 mm.Kulatým tvořítkem o průměru 6 cm vykrojíme z těsta co největší počet koleček, kolečka rozložíme na plech 2,5 cm daleko od sebe.Povrch potřeme žloutkem nebo mlékem a pečeme 12 minut nebo až jsou křupky zbarvené dozlatova.Pak je rychle přemístíme na drátěnou mřížku a necháme vychladnout.Stejným způsobem zpracujeme zbývající polovinu těsta.Hototvé pečivo uložíme do uzavřené nádoby.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDK
HOME