Ovocné pohárky "Florida"
(Mary Berry: "Dezerty a cukroví", str. 230, Slovart Praha, 2001)

Suroviny:
  • 600 ml bílého jogurtu
  • 3 lžíce medu
  • kůra z malého citrónu, nastrouhaná
  • 300 g směsi čerstvého ovoce např. půlené jahody, nakrájené broskve, rozkrájené nektarinky, borůvky, maliny aj.
    Na ozdobu:
  • listy citroníku (máty, meduňky), půlky jahod, borůvky, maliny, dílky nektarinek aj.

    Postup přípravy:
  • Na tvarování košíčků můžeme použít plech hlubokými miskami, např. formu na mafinky nebo použít jednotlivé miskovité formičky, do kterých vložíme vroubkované papírové košíčky.
  • Vroubky od papírových košíčků, otiskunté ve zmrazené hmotě košíčků budou vypadat zajímavě.
  • Do velké mísy nalijeme jogurt, přidáme med a nastrouhanou citrónovou kůru.
  • Med ve směsi zabrání tvorbě krystalků v jogurtu během pozdějšího mrazení.
  • Drátěnou metlou směs prošleháme, až se důkladně promísí.
  • Pak lehce vmícháme kousky ovoce v celkovém množství asi 175 g.
  • Formičky přikryjeme a uložíme na 3 hodiny do mrazničky, aby ztuhly.
  • Před podáváním každou porci ozdobíme listy citroníku (máty, meduňky), půlkami jahod, borůvkami malinami, dílky nektarinek a jiného ovoce.
  • Ovocné košíčky se budou lépe jíst, když je necháme před podáváním stát při pokojové teplotě 10-15 minut, aby změkly.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]