Ovocné pohárky "Florida"
(Mary Berry: "Dezerty a cukroví", str. 230, Slovart Praha, 2001)
Suroviny:
600 ml bílého jogurtu3 lžíce medukůra z malého citrónu, nastrouhaná300 g směsi čerstvého ovoce např. půlené jahody, nakrájené broskve, rozkrájené nektarinky, borůvky, maliny aj.
Na ozdobu:listy citroníku (máty, meduňky), půlky jahod, borůvky, maliny, dílky nektarinek aj.
Postup přípravy:Na tvarování košíčků můžeme použít plech hlubokými miskami, např. formu na mafinky nebo použít jednotlivé miskovité formičky, do kterých vložíme vroubkované papírové košíčky.Vroubky od papírových košíčků, otiskunté ve zmrazené hmotě košíčků budou vypadat zajímavě.Do velké mísy nalijeme jogurt, přidáme med a nastrouhanou citrónovou kůru.Med ve směsi zabrání tvorbě krystalků v jogurtu během pozdějšího mrazení.Drátěnou metlou směs prošleháme, až se důkladně promísí.Pak lehce vmícháme kousky ovoce v celkovém množství asi 175 g.Formičky přikryjeme a uložíme na 3 hodiny do mrazničky, aby ztuhly.Před podáváním každou porci ozdobíme listy citroníku (máty, meduňky), půlkami jahod, borůvkami malinami, dílky nektarinek a jiného ovoce.Ovocné košíčky se budou lépe jíst, když je necháme před podáváním stát při pokojové teplotě 10-15 minut, aby změkly.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME