Černá kráva
(Ze Zlaté knihy Mary Berry: Dezerty a cukroví, americké ledové poháry str. 228, Slovart Praha, 2001)
Černá kráva je jemný nápoj velmi oblíbený v Americe. Je to tmavý šumivý nápoj z koly s bílou zmrzlinou plující na povrchu. vysoké sklenice. Tento americký ledový pohár připravujeme vždy až těsně před podáváním.
Suroviny pro 1 porci:
  • 150 ml chlazené koly nebo čokoládového nápoje případně zázvorové limonády
  • 1 naběračka vanilkové zmrzliny


  • Postup přípravy:
    Do vysoké vychlazené sklenice nalijeme kolu nebo podobný šumivý nápoj. Na povrch umístíme plnou naběračku trochu změklé vanilkové zmrzliny. Podáváme ihned s brčkem a dlouhou lžičkou.
    »Fanynka a Neeley a maminka měli právé hody. Každý dostal plátek "jazyka", dva krajíčky sladce vonného chleba potřené nesoleným máslem, po jednom slazeném bochánku a hrnek silné horké kávy s čajovou lžičkou sladkého kondenzovaného mléka vedle hrníčku. Nolanovi měli na kávu osobitý názor a zvláštním způsobem s ní nakládali. Káva byla jejich jediným velkým přepychem. Maminka uvařila každého rána veliký hrnec plný kávy a ohřívala ji k obědu i k večeři, takže káva byla postupem dne stále silnější. Byla to vlastně ohromná spousta vody a velice maličko kávy, ale maminka do ní přidávala velikou hroudu cikorky. A tá ji dodávala silné hořké chuti. Všichni měli povoleno tři hrnky kávy denně - s mlékem. Mimo čas jídel si mohl každý posloužit hrníčkem černé kávy, kdykoli se mu zachtělo. Častokrát, když nebylo vůbec nic a venku pršelo a Fanynka nebo Neeley byli sami v bytě, bylo báječné jen prostě vědět, že si mohou něco vzít, i když tedy to byl pouhý hrníček černé a hořké kávy.«

    (Betty Smith, 1904-1972, americká spisovatelka: "V Brooklynu roste strom", Práce Praha, 1970)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]