Barevné ledové krystaly
(Mary Berry: "Dezerty a cukroví", str. 240, Slovart Praha, 2001)Barevné ledové krystaly - v letních dnech velmi oceníme. Připravíme je velmi snadno zmrazením barevných sirupů, které pak ve formě zrnité struktury podáváme ve vysokých sklenicích. Jsou atraktivní na pohled tehdy, když je do sklenic klademe střídavě. Kávově zbarvenou vrstvu např. získáme po přídavku instantní kávy do sirupu a světlou ochucením sirupu citrónovou šťávou. Jiné barevné vrsty můžeme získat použitím různě barevných ovocných šťáv. Fantazii se meze nekladou. Všechno začalo na sicilském pobřeží, kde nějací Liugi, Pietro či Giacomo míchali sorbet ("sorbetto"). První známou italskou zmrazenou směsí s příchutí sorbetu, tj. chlazené vody s cukrem, byl citrón. Citrón nejlépe osvěžil obyvatele v rozpálených ulicích a na pobřeží Sicílie. Italové však nebyli první. Sníh si nechali přivážet z hor a míchat s ovocnými šťávami už vládci Babylónie nebo faraoni. Tehdy nebyl ještě znám způsob jak vodu účině zchlazovat. Později moudří muži jako byl Gaimbattista della Porta, (1589) přišli na chladící účinnost sněhu se solí, která odnímala teplo potravinám. Problém chlazení sněhem se solí byl dořešen až v průběhu 17. století. Později se přidala se k sorbetu smetana a vejce, a to již byla skoro dnešní zmrzlina. Zmrzlina se prodávala v kavárně Francesco Procopa dei Coitelli, který pocházel ze Sicílie z Palerma. Tato kavárna existuje dodnes v Paříži pod jménem "Le Procope" ve čtvrti Saint-German. V 18. až 19. století byl vymyšlen dnešní moderní způsob chlazení pro domácnost i průmysl. Řada italských emigrantů zařízení zakoupila a začala podnikat se zmrzlinou ve Vídni, Paříži, Londýně, New Yorku, Buenos Aires, Praze, Limě nebo Sankt Peterburku. Dnes největšími výrobci zmrzliny jsou Italové, ale nejvíce jí spotřebují Američané (20 l/r na osobu). Americký příspěvek pro labužníky se jmenuje "Haagen-Dazs" podobné zmrzlinovému "lamborghini"; neobsahuje konzervační látky ani umělá barviva, emulgátory a minimum vzduchu. Základem je čerstvá smetana, odstředěné mléko, vaječný žloutek a cukr.
Kávové ledové krystaly"
Suroviny:60 g pískového cukru4 lžíce instantní kávy v prášku
Postup přípravy:Ve středně velkém kastrolu uvedem do varu 750 ml vody, instantní kávu a cukr, občas zamícháme.Zmírníme plamen a vaříme 5 minut.Směs nalijem do pevné nádoby na zmrazování.Necháme vychladnout, překryjeme víčkem a necháme v mrazničce 5 hodin důkladně zmrazit. během této doby občas promícháme.
Citrónové ledové krystaly
Suroviny:200 g pískového cukru4 velké citróny (2 lžičky kůry, 175 ml šťávy)
Postup přípravy:Postupujeme stejně jako v předešlém případě.Ve středně velkém kastrolu uvedeme do varu na velkém plameni cukr, 500 ml vody, občas zamícháme.Plamen stáhneme a na středním plameni svařujeme 5 minut na sirup a pak necháme vychladnout.Mezitím z citrónů nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.Kůru a šťávu vmícháme do vychladlého sirupu. Nalijeme do ploché nádoby na zmrazování překryjeme a necháme zmrazit asi 5 hodin, občas zamícháme.
Před podáváním v obou případechNecháme krystaly při pokojové teplotě 10 minut, aby trochu změkly.Lžící pak seškrabujeme povrch, abychom vytvořili zrnitou strukturu.Ledovou drť pníme do vysokých sklenic vždy střídavě tmavou kávovou a světlou citrónovou vrstvu.Jíme dlouhými lžičkami
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME