Tiramisú podle Mary Berry
(Zlatá kniha Mary Berry - Dezerty a cukroví, str. 30, Nakladatelství Slovart, Praha 1992)
Mascarpone - je italský čerstvý smetanový krémový sýr, který je dnes k dostání ve téměř všech lepších supermarketech. Kdo jej přesto nemá může jej "nahradit" :-) dezertem trochu podobnému pravému "Tiramisú" použitím 450 g tučného krémového sýra (u nás se často používá l u č i n a aj.) V prvním kroku utřeme sýr ve velké míse např. elektrickým šlehačem při nízkých otáčkách (!) nebo raději ruční metlou se 3 lžícemi mléka nebo smetany, až je směs hladká nebo nadýchaná. Zvýšíme také dávku cukru do sýrové směsi na 80 g a zašleháme do ní kávový likér, pak přimícháme strouhanou čokoládu a vše vzájemně dobře promísíme. Pak pokračujeme podle uvedeného předpisu.
Suroviny:
  • 6 žloutků
  • 75 prosátého moučkového cukru
  • 125 ml kávového likéru
  • 450 g mascarpone
  • 90 g strouhané čokolády
  • 450 ml smetany na šlehání
  • 18 ks cukrářských piškotů (nejlépe světlé cukrářské piškoty tzv."ladyfingers")
  • 2 lžičky kávové tresti
  • 90 g strouhané čokolády

    Postup přípravy:
  • Ve velké míse našleháme drátěnou metlou nebo vidličkou sýr mascarpone, 60 g moučkového cukru, tři lžíce kávového likéru a dvě třetiny strouhané čokolády.
  • Zbývající čokoládu odložíme stranou, použijeme ji k posypání dezertu.
  • V malé misce ušleháme 300 ml smetany na pevnou šlehačku.
  • Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka zamícháme šlehačku do směsí obsahující sýr.
  • V malé misce rozmícháme kávovou tresť, zbylý kávový likér a 2 lžíce vody.
  • Položíme piškoty na dno velké skleněné mísy; navlhčíme je 2 lžícemi kávové tresti s likérem.
  • Piškoty pokryjeme jednou třetinou sýrového krému.
  • Pokračujeme střídavě s piškoty, trestí s likérem a sýrovým krémem; od každého vytvoříme další dvě vrstvy.
  • Povrch pokryjeme zbývajícími piškoty, které jemně vtlačíme do sýrového krému.
  • Navlhčíme piškoty zbytkem kávové tresti s likérem.
  • Posypeme povrch dezertu zbývající strouhanou čokoládou až na jednu lžíci, kterou si ponecháme na ozdobu.
  • V malé misce ušleháme zbytek moučkového cukru (15 g) na pevnou šlehačku, kterou použijeme na ozdobení.
  • Pomocí sáčku s hvězdicovým nástavcem nastříkáme po okraji desertu velké pusinky.
  • Takto vytvořené šlehačkové pusinky posypeme zbytkem strouhané čokolády.
  • Dezert necháme vychladit v chladničce; stačí asi tak 4 hodiny.

    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]