Tiramisú podle Mary Berry
(Zlatá kniha Mary Berry - Dezerty a cukroví, str. 30, Nakladatelství Slovart, Praha 1992)Mascarpone - je italský čerstvý smetanový krémový sýr, který je dnes k dostání ve téměř všech lepších supermarketech. Kdo jej přesto nemá může jej "nahradit" :-) dezertem trochu podobnému pravému "Tiramisú" použitím 450 g tučného krémového sýra (u nás se často používá l u č i n a aj.) V prvním kroku utřeme sýr ve velké míse např. elektrickým šlehačem při nízkých otáčkách (!) nebo raději ruční metlou se 3 lžícemi mléka nebo smetany, až je směs hladká nebo nadýchaná. Zvýšíme také dávku cukru do sýrové směsi na 80 g a zašleháme do ní kávový likér, pak přimícháme strouhanou čokoládu a vše vzájemně dobře promísíme. Pak pokračujeme podle uvedeného předpisu.
Suroviny:6 žloutků75 prosátého moučkového cukru125 ml kávového likéru450 g mascarpone90 g strouhané čokolády450 ml smetany na šlehání18 ks cukrářských piškotů (nejlépe světlé cukrářské piškoty tzv."ladyfingers")2 lžičky kávové tresti90 g strouhané čokolády
Postup přípravy:Ve velké míse našleháme drátěnou metlou nebo vidličkou sýr mascarpone, 60 g moučkového cukru, tři lžíce kávového likéru a dvě třetiny strouhané čokolády.Zbývající čokoládu odložíme stranou, použijeme ji k posypání dezertu.V malé misce ušleháme 300 ml smetany na pevnou šlehačku.Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka zamícháme šlehačku do směsí obsahující sýr.V malé misce rozmícháme kávovou tresť, zbylý kávový likér a 2 lžíce vody.Položíme piškoty na dno velké skleněné mísy; navlhčíme je 2 lžícemi kávové tresti s likérem.Piškoty pokryjeme jednou třetinou sýrového krému.Pokračujeme střídavě s piškoty, trestí s likérem a sýrovým krémem; od každého vytvoříme další dvě vrstvy.Povrch pokryjeme zbývajícími piškoty, které jemně vtlačíme do sýrového krému.Navlhčíme piškoty zbytkem kávové tresti s likérem.Posypeme povrch dezertu zbývající strouhanou čokoládou až na jednu lžíci, kterou si ponecháme na ozdobu.V malé misce ušleháme zbytek moučkového cukru (15 g) na pevnou šlehačku, kterou použijeme na ozdobení.Pomocí sáčku s hvězdicovým nástavcem nastříkáme po okraji desertu velké pusinky.Takto vytvořené šlehačkové pusinky posypeme zbytkem strouhané čokolády.Dezert necháme vychladit v chladničce; stačí asi tak 4 hodiny.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME