Koláč s rebarborou a jahodami
(Mary Berry: Zlatá kniha - "Dezerty a cukroví - "Mary Berry´s Desserts and Confections", London 1991, str. 140, české vydání Slovart, Praha 1992)
Koláč z křehkého těsta - kde sladká náplň z čerstvých jahod a mírně nakyslé rebarbory prosvítá okénky kososčtverečné mřížky je moc pěkná, Celý koláč je opravdu nejen křehký, ale i lahodný. Až bude čas jahod i rebarbory a tak neváhejte a upečte si následující koláč podle Mary Berry!
Suroviny:
Na těsto:
  • těsto na dvojitý koláč dle základního receptu
  • 1 lžička mléka na potření
  • 2 lžičky pískového cukru na posypání
    Na náplň:
  • 450 g jahod
  • 450 g rebarbory (oloupané)
  • 175 g cukru krupice
  • 45 g hladké mouky
  • 15 g másla

    Postup přípravy:
  • Z jahod odstraníme stopky a každou rozkrojíme na polovinu.
  • Stonky oloupané rebarbory nakrájíme napříč na špalíčky.
  • Ve velké míse promícháme velmi opatrně gumovou špachtlí půlky jahod se špalíčky rebarbory, cukrem a moukou.
    Připravíme základní těsto.
  • Na moukou posypané pracovní ploše vyválíme pomoučeným válečkem ze dvou třetin těsta kulatý plát a o průměru 40 cm.
  • Opatrně a rovnoměrně rozprostřeme těsto na dno a stěny vymazané formy alespoň 4 cm hluboké a těsto necháme přečnívat po celém obvodu o 4 cm.
  • Přečnívající okraje urovnáme.
  • Pomocí lžíce přendáme do podkladu koláče směs jahod a rebarbory.
  • Máslo nakrájíme na malé kousky a rovnoměrně je rozložíme na povrch ovocné směsi.
  • Mezitím zapneme a vyhřejeme troubu na 220°C (plyn stupeň 7).
  • Zbývající těsto vyválíme na kruhový plát o průměru asi 26,5 cm, a zoubkovaným rádélkem nebo nožem nakrájíme 10 pruhů širokých 2 cm.
  • Pět pruhů položíme přes náplň, ale konce necháme ještě volné, nepřilepujeme je k okraji.
  • Ze zbylých pěti pruhů vytvoříme propletenou kosočtverečnou mřížku, nebo je všechny můžeme naklást ze středu paprskovitě a vytvořit něco jako podobu loukotě "kola selského vozu".
  • Přečnívající konce pruhů odkrojíme, navlhčíme okraj koláče vodou, přitlačíme konce pruhů, aby se k okraji koláče přilepily.
  • Převislé těsto přehrneme přes konce pruhů a stiskem přilepíme a na obvodě pak vytvoříme z přečnívajícího těsta zvlněný nebo jiný ozdobný okraj těsta.
  • Mřížku potřeme mlékem a můžeme posypat cukrem, aby pak byl koláč jako zasněžený.
  • Koláč pečeme asi 50 minut nebo až náplň mírně vře a těsto je zlatavé.
  • Jestli povrch koláče hnědne příliš rychle, přikryjeme ho asi po 30 minutách volně fólií na pečení nebo alobalem.
  • Koláč necháme asi hodinu, aby šťáva trochu ztuhla a podáváme teplý nebo studený.

    Další ozdobné variace:
    Kosočtverečnou síťku
  • -vytvoříme tak, že každý druhý proužek volně položený na těstě a ještě nepřilepený (!) přeložíme zpátky ze 3/4 jeho délky.
  • Jeden a to nejdelší proužek pak položíme diagonálně přes střed náplně jako základ kososčtverece.
  • Potom založené části přeložíme střídavě nahoru a dolů přes středový proužek.
  • Tak pokračujeme dál, aby se proužky základní s příčnými střídavě proplétaly.
  • Na to však již nějak přijdeme a nebudu to složitě popisovat.
    Ozdobné vlnky po obvodu koláče
  • - můžeme vytvořit např pomocí hrany vhodné formičky apod.

    nahoru
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]