Koláč s rebarborou a jahodami
(Mary Berry: Zlatá kniha - "Dezerty a cukroví - "Mary Berry´s Desserts and Confections", London 1991, str. 140, české vydání Slovart, Praha 1992)Koláč z křehkého těsta - kde sladká náplň z čerstvých jahod a mírně nakyslé rebarbory prosvítá okénky kososčtverečné mřížky je moc pěkná, Celý koláč je opravdu nejen křehký, ale i lahodný. Až bude čas jahod i rebarbory a tak neváhejte a upečte si následující koláč podle Mary Berry!
Suroviny:
Na těsto:těsto na dvojitý koláč dle základního receptu1 lžička mléka na potření2 lžičky pískového cukru na posypání
Na náplň:450 g jahod450 g rebarbory (oloupané)175 g cukru krupice45 g hladké mouky15 g másla
Postup přípravy:Z jahod odstraníme stopky a každou rozkrojíme na polovinu. Stonky oloupané rebarbory nakrájíme napříč na špalíčky.Ve velké míse promícháme velmi opatrně gumovou špachtlí půlky jahod se špalíčky rebarbory, cukrem a moukou.
Připravíme základní těsto.Na moukou posypané pracovní ploše vyválíme pomoučeným válečkem ze dvou třetin těsta kulatý plát a o průměru 40 cm.Opatrně a rovnoměrně rozprostřeme těsto na dno a stěny vymazané formy alespoň 4 cm hluboké a těsto necháme přečnívat po celém obvodu o 4 cm.Přečnívající okraje urovnáme.Pomocí lžíce přendáme do podkladu koláče směs jahod a rebarbory.Máslo nakrájíme na malé kousky a rovnoměrně je rozložíme na povrch ovocné směsi.Mezitím zapneme a vyhřejeme troubu na 220°C (plyn stupeň 7).Zbývající těsto vyválíme na kruhový plát o průměru asi 26,5 cm, a zoubkovaným rádélkem nebo nožem nakrájíme 10 pruhů širokých 2 cm.Pět pruhů položíme přes náplň, ale konce necháme ještě volné, nepřilepujeme je k okraji.Ze zbylých pěti pruhů vytvoříme propletenou kosočtverečnou mřížku, nebo je všechny můžeme naklást ze středu paprskovitě a vytvořit něco jako podobu loukotě "kola selského vozu". Přečnívající konce pruhů odkrojíme, navlhčíme okraj koláče vodou, přitlačíme konce pruhů, aby se k okraji koláče přilepily.Převislé těsto přehrneme přes konce pruhů a stiskem přilepíme a na obvodě pak vytvoříme z přečnívajícího těsta zvlněný nebo jiný ozdobný okraj těsta.Mřížku potřeme mlékem a můžeme posypat cukrem, aby pak byl koláč jako zasněžený.Koláč pečeme asi 50 minut nebo až náplň mírně vře a těsto je zlatavé. Jestli povrch koláče hnědne příliš rychle, přikryjeme ho asi po 30 minutách volně fólií na pečení nebo alobalem.Koláč necháme asi hodinu, aby šťáva trochu ztuhla a podáváme teplý nebo studený.
Další ozdobné variace:
Kosočtverečnou síťku-vytvoříme tak, že každý druhý proužek volně položený na těstě a ještě nepřilepený (!) přeložíme zpátky ze 3/4 jeho délky.Jeden a to nejdelší proužek pak položíme diagonálně přes střed náplně jako základ kososčtverece.Potom založené části přeložíme střídavě nahoru a dolů přes středový proužek.Tak pokračujeme dál, aby se proužky základní s příčnými střídavě proplétaly.Na to však již nějak přijdeme a nebudu to složitě popisovat.
Ozdobné vlnky po obvodu koláče - můžeme vytvořit např pomocí hrany vhodné formičky apod.
nahoru
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME