KUCHYNĚ JIHOVÝCHODNÍ ASIE
Oblast jihovýchodní Asie je rájem kuchařů a gurmánů. Jídlo je zde uměním a gastronomie filosofií; chutě jsou smíchány s důvtipnou komplexností a presentace jídel je velmi okázalá.
Oblast Jihovýchodní Asie se rozkládá od Indie a Bangladeše k jižní hranici Číny, zahrnuje země: Burmu (Myanmar), Thajsko, Kambodžu, Laos, Vietnam, ostrovní říši Indonésii, Malajsii, Singapůr a Filipíny.
Každá z těchto zemí má vlastní gastronomickou historii a věhlasná jídla. Kuchyně těchto zemí mají společné: podobné tropickém podnebí (suroviny, koření) a odlišují se více méně historickým vývojem, politickými vlivy okolí (kolonizace, migrace obyvatel) a hlavně náboženstvím. Například Indonésie a Malajsie, kde převládá Islám je z potravy vyloučeno vepřové maso, ve vietnamské kuchyni zase přetrvává vliv chutí předchozí staleté francouzské okupace a filipínská kuchyně nese stopy španělského a amerického vlivu. Přesto tyto rozdílnosti můžeme mluvit o společné charakteristice tzv. kuchyně jihovýchodní Asie.
Potrava v každém regionu samotných jednotlivých zemí se odlišuje podle místních klimatickcýh podmínek (horské, přímořské,pralesní oblasti apod.) a movitosti a "vyspělosti obyvatel. Velký vliv na kuchyně jihovýchodní Asie měla Čína z východu (wok, nudle) a Indie (kari) ze západu. Snad největší dopad měla událost ze 16. století, kdy Portugalci přivezli z Ameriky chilli papričky, které získaly velkou oblibu, pěstují se a poskytují zdejším jídlům příslovečnou ohnivost.
Typické pro všechny kuchyně jihovýchodní Asie je, že nezná chody, tj. postupné přinášení jednotlivých jídel v pořadí aperitiv, předkrm, polévka, hlavní chod, zákusek atd., jako u nás. Všechny pokrmy jsou přineseny najednou, host je má všechny přerd sebou a vybírá si ten pokrm, na který má chuť. Kdykoliv se k němu může vracet. Stejně tak jako v čínské kuchyni i zde kuchař, nejčastěji žena v domácnosti, usiluje o harmonickou roznováhu mezi vzhledem, teplotou, vůní a sladkou, kyselou, slanou a hořkou chutí pokrmů.
V Thajsku se během stolování používá lžíce a vidličky a jen omezeně nůž (vše je již nakrájeno na přiměřená sousta), v Indonésii, Malajsii a Singapůru jedí lidé rukama (pravou rukou) a lžíce je používána k jen k naložení pokrmu před hosta. Vietnam je jediným regionem oblasti, kde se jí hůlkami.
Vyjma Filipin a Singapůru nejsou během stolování podávány dezerty ve smyslu jak je známe my. Objevují se opravdu jen zřídka, jídlo je však vždy doplněno spoustou čerstvého ovoce. Těžká sladká potrava se podává jen při speciálních příležitostech.
RECEPTY Z JIHOVÝCHODNÍ ASIE V DDK:
THAJSKO
Thajská kuřecí křidýlka
Thajské barbecue kuře
Thajská kuřecí prsíčka Ken Homa
Thajské kuřecí biriani (pokrm s rýží)
Dvakrát vařené kuře s nudlemi
Salát s kuřecím masem, garnáty a rýžovými nudlemi
Příprava thajské rýže
Thajská grilovaná ryba
Sójové maso thajským způsobem
Thajské vegetariánské křehké nudle
Thajské restované nudle
Thajské grilované žampiony
Thajské restované žampiony s oříšky kešu
Thajská okurková omáčka
Okurky v kořeněném nálevu
Thajský květák Ken Homa
Thajské kukuřičné koblížky
Thajská plněná omeleta
INDONÉSIEIndonéská kuchyně - na internetových stránkách Soni Čermákové s pojednáním o historii, stravování na ulici a doma, stolování, vybavení kuchyní, jídlech, nápojích, ovoci, koření aj. s několika typickými recepty.Gado gado - indonéský salát s arašídovou omáčkouAcar mentimum - indonéský okurkový salátSate ayam baku - indonéské kuřecí satay s arašídovou omáčkou (2x)Ayam bakar padang - indonéské pečené kuřeBani goreng - indonéské pražené nudleMie goreng - indonéské smažené nudličkyNasi goreng - indonéské rizotoIndonéská slavnostní rýžePerkedel - indonéské bramborové placičkyKetoprak - oblíbený indonéský salát s klíčků fazolí mungo, proužků bílého zelí, se smaženým tofu a arašídovou omáčkouMartabak - indonéská omeleta plněná mletým hovězím masemHorké banány v kokosovém mlékuPříprava kokosového mlékaIndonéské produkty se zázvorem - Zázvorový léčivý čaj; SMTJ - indonéský nápoj
FILIPÍNYFilipínská kuřecí křidýlka
SINGAPURSmažené singapurské nudle s kuřecím masem a krevetami
Sentoské grilované hovězí se zeleninou
HONG KONGPlněné papriky mletým masem z Hong Kongu
Dvakrát vařená kachna z Hong Kongu
Kantonská rýže z hliněného hrnce - příprava např. v římském hrnci
Peruánsko-čínské kuře na rožni
Bourbonské kuře na woku
VIETNAMVietnamský kuřecí salát
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME