Bourbonské kuře na pánvi wok
(Thomas Robson:"Entreé to Asia", knižní vydání receptů ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 120, 1998, čínská kuchyně - Hong Kong)
V řadě kulturních společenstvích jsou při různých význačných příležitostech slavnostní tabule obloženy nádherně připravenými a patřičně ozdobenými celými krocany, kachnami, husami a čerstvě upečenými selátky. Avšak kamna vybavená troubou jsou v mnoha asijských zemích považována za nepraktická a nejsou tedy oblíbená. Níže uvedený recept však umožňuje asijskou technikou i na woku dosáhnout podobného účinku. Výsledkem je opět šťavnaté kuřátko připravené vcelku, s nádherně mahagonovým glazé po celém povrchu a s vynikající chutí. Při přípravě je důležité mít postaven wok na pevném podkladě - ohništi, abychom mohli kuře během pečení bezpečně obracet. Kuře by také nemělo být z počátku příliš studené a proto je musíme před vlastní přípravou více než 30 minut skladovat při pokojové teplotě.
Suroviny:
Na kořenící směs:
  • 4 celé hvězdice anýzu
  • 6 lžic / 90 ml sójové omáčky
  • 6 lžic / 90 ml cukru
  • 6 lžic / 90 ml rýžového (ovocného - DDK) octa
  • 4 lžíce / 60 ml whisky, nejlépe bourbónky tj. whisky z kukuřice
    Hlavní suroviny:
  • 6 lžic /90 ml oleje
  • 1 středně velké kuře, zbavené přebytečné kůže a tuku

    Postup přípravy:
  • Ostrým větším nožem rozřízneme kuřeti prsní kost, ale nerozřízneme je úplně.
  • Rozevřeme tělo kuřeteb jako knihu s vazbou u páteře tak, že vytvoří plochu.
  • Abychom to snadněji dokázali musíme je přece jen malinko naříznout kosti u páteře.
  • Takto upravené (placaté) kuře položíme na talíř a zakryjeme plastovou fólií a připravíme další suroviny.
  • Ohřejeme pánev wok na vysokou teplotu, přilijeme do ní olej a pečlivě ho rozetřeme po stěnách pánve.
  • Když je olej hodně horký vložíme do něho kuře kůží dolů a necháme její povrch zabarvit do zlatohněda, přitom pohybujeme kuřetem do stran, abychom je opekli i z boku.
  • Pak je obrátíme a stejným způsobem osmahneme i druhou stranu.
  • Odstraníme kuře z woku a odložíme na teplý talířm a do zbytku oleje na pánvi přidáme kořenící směs.
  • Mícháme směsí až se cukr roztaví a omáčka začne vařit.
  • Kuře vrátíme zpět na pánev a položíme je opět kůží dolů.
  • Zmírníme teplotu, aby omáčka jen mírně bublala, zakryjeme poklicí a dusíme asi 10 minut.
  • Pak obrátíme kuře na bok, zakryjeme poklicí a pokračujeme v dušení dalších 3 - 5 minut; toto ještě zopakujeme po položení kuřete na druhý bok.
  • Zkusíme, zda je kuře hotové i v silnější partiích např. píchnutím špejle nebo jehlice do této části, vytékající šťáva by měla být jasná, nekrvavá.
  • Když je tomu tak je, kuře je téměř hotovo.
  • Zvýšíme teplotu a za podlévání kuřete šťávou ji zredukujeme.
  • V několika minutách se vytvoří na povrchu kuřete husté mahagonové glazé (poleva).
  • Sejmeme kuře z pánve, přemístíme na kuchyňskou desku a rozřízneme podélně na dvě poloviny.
  • Každou polovinu rozdělíme ještě na asi 5 cm díly.
  • Jednotlivé díly na servírovacím talíři k sobě přiložíme a ozdobíme zelenými listy bylinek nebo hlávkového salátu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]