Bourbonské kuře na pánvi wok
(Thomas Robson:"Entreé to Asia", knižní vydání receptů ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 120, 1998, čínská kuchyně - Hong Kong)V řadě kulturních společenstvích jsou při různých význačných příležitostech slavnostní tabule obloženy nádherně připravenými a patřičně ozdobenými celými krocany, kachnami, husami a čerstvě upečenými selátky. Avšak kamna vybavená troubou jsou v mnoha asijských zemích považována za nepraktická a nejsou tedy oblíbená. Níže uvedený recept však umožňuje asijskou technikou i na woku dosáhnout podobného účinku. Výsledkem je opět šťavnaté kuřátko připravené vcelku, s nádherně mahagonovým glazé po celém povrchu a s vynikající chutí. Při přípravě je důležité mít postaven wok na pevném podkladě - ohništi, abychom mohli kuře během pečení bezpečně obracet. Kuře by také nemělo být z počátku příliš studené a proto je musíme před vlastní přípravou více než 30 minut skladovat při pokojové teplotě.
Suroviny:
Na kořenící směs:4 celé hvězdice anýzu6 lžic / 90 ml sójové omáčky6 lžic / 90 ml cukru6 lžic / 90 ml rýžového (ovocného - DDK) octa4 lžíce / 60 ml whisky, nejlépe bourbónky tj. whisky z kukuřice
Hlavní suroviny:6 lžic /90 ml oleje1 středně velké kuře, zbavené přebytečné kůže a tuku
Postup přípravy:Ostrým větším nožem rozřízneme kuřeti prsní kost, ale nerozřízneme je úplně.Rozevřeme tělo kuřeteb jako knihu s vazbou u páteře tak, že vytvoří plochu. Abychom to snadněji dokázali musíme je přece jen malinko naříznout kosti u páteře.Takto upravené (placaté) kuře položíme na talíř a zakryjeme plastovou fólií a připravíme další suroviny.Ohřejeme pánev wok na vysokou teplotu, přilijeme do ní olej a pečlivě ho rozetřeme po stěnách pánve.Když je olej hodně horký vložíme do něho kuře kůží dolů a necháme její povrch zabarvit do zlatohněda, přitom pohybujeme kuřetem do stran, abychom je opekli i z boku.Pak je obrátíme a stejným způsobem osmahneme i druhou stranu.Odstraníme kuře z woku a odložíme na teplý talířm a do zbytku oleje na pánvi přidáme kořenící směs.Mícháme směsí až se cukr roztaví a omáčka začne vařit.Kuře vrátíme zpět na pánev a položíme je opět kůží dolů.Zmírníme teplotu, aby omáčka jen mírně bublala, zakryjeme poklicí a dusíme asi 10 minut.Pak obrátíme kuře na bok, zakryjeme poklicí a pokračujeme v dušení dalších 3 - 5 minut; toto ještě zopakujeme po položení kuřete na druhý bok.Zkusíme, zda je kuře hotové i v silnější partiích např. píchnutím špejle nebo jehlice do této části, vytékající šťáva by měla být jasná, nekrvavá.Když je tomu tak je, kuře je téměř hotovo.Zvýšíme teplotu a za podlévání kuřete šťávou ji zredukujeme.V několika minutách se vytvoří na povrchu kuřete husté mahagonové glazé (poleva).Sejmeme kuře z pánve, přemístíme na kuchyňskou desku a rozřízneme podélně na dvě poloviny.Každou polovinu rozdělíme ještě na asi 5 cm díly.Jednotlivé díly na servírovacím talíři k sobě přiložíme a ozdobíme zelenými listy bylinek nebo hlávkového salátu.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME