Peruánsko-čínské kuře na rožni
(Thomas Robson:"Entreé to Asia", knižní vydání receptů ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 119, 1998, thajská kuchyně)
Když před časem hlavní postava TV-seriálu a posléze i autor knihy Thomas Robson přerušil načas své putování po Japonsku a Thajsku a navštívil v New Yorku svou přítelkyni, zavítali spolu do známé peruánsko-čínské restaurace nazvané "Flor de Mayo" na Broadway. Výsledkem byl níže uvedený recept na šťavnaté kuře, ve kterém se spojily dvě domácí kuchyně zemí se zcela rozdílnou kulturou.
Suroviny:
Na kořenící směs:
  • 3 lžíce / 45 ml medu
  • 3 lžíce / 45 ml podzemnicového oleje
  • 6 lžic tmavého vinného octa (nahradíme octem balsamico)
  • 3 lžíce / 45 m,l tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce / 15 ml chilli pasty nebo 4 chilli papričky rozetřené na pastu
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 4 lžíce / 60 ml prášku z římského kmínu (cuminu)
  • 2 lžičky koření "Garam masala"
  • 1 lžíce / 15 ml soli
    Hlavní suroviny:
  • 1 středně velké kuře rozkrojené jen podél páteře a rozevřené jako kniha nebo 500 g kuřecích křidýlek

    Postup přípravy:
  • Připravíme si všechny suroviny, abychom je měli pohotově při ruce.
  • Smícháme všechny suroviny uvedené pro přípravu "kořenící směsi" a dobře je promícháme.
  • Z jedné strany rozkrojené kuře rozevřeme tak, aby z něho byla placka, odstraníme přebytečnou kůži i tuk a odstřihneme křidýlka.
  • Kuře marinujeme v kořenící směsi v porcelánové nebo skleněné misce (či plastovém sáčku) minimálně po dobu 2 hodin nebo nejlépe přes noc.
  • Pak rozehřejeme gril nebo rožeň a kuře opékáme na středně silném žáru po dobu 35 až 40 minut, až je maso propečeno.
  • Případně můžeme kuře péci v troubě při 190°C po dobu asi 1 hodiny.
  • Když je kuře hotové, ponecháme je ještě asi 10 minut odležet, než je začneme dělit na porce a servírovat, aby nevyteklo z příliš horkého masa mnoho šťávy.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]