Thajské kukuřičné koblížky - Thai Corn cakes
(Thomas Robson:"Entreé to Asia" recepty ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 53, 1998, thajská kuchyně)Před polednem, přesněji řečenou pouze před polednem, můžeme na rohu Chinatown, poblíž Chao Phraya River, koupit čerstvě připravené kukuřičné koláčky-koblížky plněné malými krevetkami a voňavým koriandrovým kořenem. Podobně jako například anglické "fish and chips" jsou zabaleny do skrčeného novinového papíru a doplněny sladkokyselou octovou omáčkou. S čerstvým ledovým pohárem citrónové šťávy jsou dokonalou svačinkou a potěšením při siestě ve stínu stromů. Autor má rád, když je do těsta přidáno ještě navíc několika lžíc hrubě nasekaných červených chilli papriček, ale v tomto případě nás upozorňuje - budeme potřebovat několik sklenic citrónové šťávy!
Suroviny:
Hlavní ingredience:3 šálky / 750 ml kukuřičných zrn (čerstvých nebo mražených)500 g malých krevet, hrubě nasekaných1/4 šálku / 60 ml kukuřičného škrobu1/2 šálku/ 125 ml mouky hladké4 velká vejce, rozšlehanárostlinný olej pro smažení při střední teplotě
Na kořeněnou pastu:1 lžička / 5 ml zrnek pepře2 - 3 stonky nebo kořeny koriandru1 lžíce / 15 ml hnědého cukru2 lžičky/ 10 ml soli
Ochucovadlo:2-3 lžíce rybí omáčky
Na ozdobení:lístky čerstvého koriandru a thajská okurková omáčka.
Postup přípravy:
V hmoždíři nebo v třecí misce či mixeru utřeme suroviny uvedené pro přípravu kořeněné pasty. Ostatní suroviny přichystáme tak, abychom je měli pohotově při ruce. Předehřejeme troubu na 65°C. Spojíme kořeněnou pastu s ostatními surovinami a s rybí omáčkou. Umícháme tuhé těsto. Na velké pánvi rozehřejeme 2,5 cm vrstvu oleje. Do horkého oleje vkládáme pomocí lžičky vytvarované kukuřičné nočky a smažíme je do zlatohněda. Nesmažíme jich více jak 3 až 5 současně, aby se příliš nesnížila teplota oleje. Když jsou koláčky osmaženy, vybíráme je děrovanou lopatkou a dáváme postupně stranou na misku, kterou umístíme do teplé trouby. Podáváme teplé, ozdobené zeleným koriandrem a s okurkovou omáčkou .
Poznámka DDK:
Kukuřičné zrna - můžeme použít čerstvá nebo mražená. Mražená zrna necháme odmrazit a velmi dobře je osušíme např. zabalením do papírových ubrousků, které absorbují vlhkost.
ZPĚT do kapitoly
HOME