DOMŮ


NÁPOJE
(Káva - Karkadé - Mátový čaj - Skořicový čaj - Malinový koktejl- Mangový koktejl)

Káva -´Ahva
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Šálek kávy - v Egyptě obsahuje jen velmi malé množství vody (2 unce, tj. cca 60 ml). Egypťané rozdělují kávu na čtyři druhy, podle množství cukru, které se použije: sada – prostá káva, bez cukru; ´ar-riha – doslova káva "s vůní", do kávy se přidá 1 lžičky cukru nebo i méně; mazbut – neboli "ta pravá", káva se stejným množství cukru a kávy; ziyada – káva s 2 lžičkami cukru na šálek. Káva se vaří v kanace - konvici na vaření kávy. Obvykle je vyrobená z mosazi, s úzkým hrdlem a dřevěnou rukojetí. Nejčastěji užívaná kanaka je na jeden šálek kávy. Většinou ji asi všichni známe pod pojmem "džezva". Je to stejná nádoba, jen v Egyptě užívají pro ni vlastní název.
Suroviny na jeden šálek:
  • 1 lžička mleté turecké kávy
  • cukr dle chuti
  • 60 ml vody
    Postup přípravy:
    Nalijeme vodu do kanaky a dáme nad plamen. Přidáme kávu a cukr a zamícháme. Sundáme z plamene, jakmile káva vzkypí. Servírujeme ihned do šálků. Káva vařená ve velké kanace (na 3 nebo více šálků) se připravuje stejným způsobem. Ale před servírováním odhrneme lžičkou pěnu stranou, kávu lijeme opatrně do šálku po straně, aby v každém šálku bylo stejné množství pěny.
    nahoru

    Karkadé, čaj z ibiškových květů - Karkadeeh
    (Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
    Karkadé - je jeden z nejpopulárnějších nápojů v Egyptě. Je uvařený ze sušených, rudých okvětních lístků ibišku. Tento nápoje najdeme snad v každé egyptské restauraci. Nejlepší karkadé pochází z Horního Egypta (z Asuánu nebo Luxoru). Karkadé se dá koupit i v čajovnách v ČR nebo v obchůdkách s dárkovými předměty (svíčky, mýdla, koření, čaje – takový ty „hezký obchůdky na čumendu“). Někde ho ovšem neznají pod tímto názvem, tak musíte shánět "ibiškový čaj". Není ovšem tak kvalitní jako pravý egyptský. Níže uvedený postup přípravy je v Egyptě tradiční. Můj postup je takový, že nechám ibiškové květy louhovat přes noc. Druhý den přivedu vodu k varu a vařím 3 minuty. Seberu a vyhodím okvětní lístky, čaj osladím a nechám vystydnout. Mě chutná spíš studený, takže ho piji v létě jako džus.
    Suroviny:
  • 1 hrníček ibiškových okvětních lístků
  • 2 hrníčky cukru
  • 2 litry vody
    Postup přípravy:
    Přebereme sušené okvětní lístky, odstraníme stopky a lístečky. Ibiškové okvětní lístky namočíme do studené vody, zakryjeme a necháme 1-2 hodiny louhovat. Poté uvedeme vodu do varu. Scedíme přes filtrační papír. Čaj doplníme studenou vodou, okvětní lístky vrátíme zpět do hrnce a opět uvedeme do varu. Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud ibišek neztratí svou červenou barvu. Nakonec okvětní lístky vyhodíme a čaj osladíme cukrem, dokud je ještě horký. V létě pijeme studený, v zimě horký.
    nahoru

    Mátový čaj - Na´na´
    (Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
    Suroviny na jeden šálek:
  • 1 lžičky sušené máty
  • cukr dle chuti
  • 100 ml vody
    Postup přípravy:
    Vodu přivedeme k varu a přidáme mátu. Vaříme 1 minutu a scedíme. Osladíme dle chuti. (Delším vařením by nápoj zhořknul.)
    nahoru

    Skořicový čaj -´Irfa
    (Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
    Se skořicí musíme zacházet velmi opatrně. Při nadměrném užívání si na ni můžeme vytvořit alergii. Neplatí to pouze u jídla či pití, ale třeba i po masáži se skořicovými oleji. Skořice v jakékoliv formě 1x za týden úplně stačí.
    Suroviny na jeden šálek:
  • 1 lžičky mleté skořice
  • cukr dle chuti
  • 100 ml vody
  • 1 lžička ořechové směsi (viz recept v kapitole "Moučníky")
    Postup přípravy:
    Vaříme vodu se skořicí asi 1-2 minuty, dokud voda neutlumí vůni. Scedíme, osladíme, posypeme ořechovou směsí a podáváme.
    nahoru

    Ledový malinový koktejl z Káhiry
    Suroviny:
  • 1 hrníček čerstvé máty
  • 2,5 hrníčku ananasové šťávy
  • 1 hrníček mražených malin
  • 100 ml ledové tříště citronády
    Postup přípravy:
    Nasekáme mátu a dáme spolu s malinami do džbánu. Zalijeme ananasovou šťávou a citronádou. Okraj skleniček ozdobíme cukrem, vlijeme nápoj. Skleničku ještě můžeme ozdobit kolečkem citrónu nebo limetky. Pijeme brčkem. nahoru

    Mangový koktejl s vanilkovou zmrzlinou
    Suroviny:
  • 2 zralá čerstvá manga
  • vanilková zmrzlina
  • mléko
    Postup přípravy:
    Mango oloupeme a zbavíme pecky. Nakrájíme na kousky a ještě rozmixujeme v mixéru. Přidáme zmrzlinu a postupně přiléváme mléko a mícháme do požadované hustoty.

  • EGYPTSKÉ RECEPTY ze sbírky Martiny Hamidové:
    Předkrmy - mezze - Polévky - Hlavní jídla - Bezmasá jídla - Moučníky - Nápoje

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly "Egyptská kuchyně"
    ZPĚT do kapitoly "Národní kuchyně"
    HOME
    [CNW:Counter]