DOMŮ
POLÉVKY
(Molochéjja - Molochejja ze špenátu- Špenátová s jogurtem - Čočková s česnekem - Čočková shurbit ´Ads - Krémová cibulová - Čočková polévka - Fata )
Molochéjja - Mulukhiya
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Suroviny:2 kg čerstvé molochéjji nebo 2 balíčky (každý 1 kg) mražené (můžeme nahradit špenátem)2 kuřata (1 kg každé)4 - 5 zrnek kardamomu15 - 20 stroužků česneku (utřeného)1 lžíce mletého koriandru1 lžíce citrónové šťávy (nemusí být)olejsůl
Postup přípravy:
Vaříme vodu s cibulí, solí a kardamomem. Přidáme kuře a vaříme do té doby, než změkne. Poté ho vyndáme, vykostíme a usmažíme (použijeme do jiného jídla). Z polévky vyndáme kardamom a cibuli a dále vaříme. Přidáme nasekanou molochéjju a zvolna vaříme 3-5 minut. Pozor, aby se molochéjja nerozvařila, poznáme to tak, že její listy začínají klesat na dno hrnce. Utřeme česnek se solí a koriandrem a tuto směs osmahneme na pánvičce dozlatova a pak přidáme do polévky. Zvolna vaříme další 2 minuty. Můžeme přidat citrónovou šťávu podle chuti.
Pokud použijeme do polévky mraženou molochéjju, mícháme dokud neroztaje a pak pokračujeme jako u čerstvé.
nahoru
Molochéjja ze špenátu
K jedním z mála naprosto jedinečných jídel již z doby faraónů patří „molochéjja“. Tuto zeleninu je velice těžké sehnat mimo Egypt. V následujícím receptu je proto jako náhražka použit špenát, který je daleko lépe k sehnání.
Suroviny:2 l vody2 tobolky kardamomu1 kuře (1,5 kilové) – můžeme použít kuřecí nebo slepičí skelety na polévku1 velká cibule
1 bobkový list2 kg čerstvého špenátu (nebo 2 balíčky mraženého)1 lžíce olivového olej2 lžičky mletého koriandru3 lžičky soli10 stroužků česneku3 lžíce čerstvé citrónové šťávy
Postup přípravy:
Vaříme vodu s cibulí, kardamomem a bobkovým listem. Přidáme kuře a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a vaříme nezakryté ještě asi hodinu. Vyndáme kuře a necháme vychladnout (bude se hodit do jiného jídla). Polévku přecedíme přes cedník nebo pláténko do jiného hrnce. Uvařenou cibuli rozmačkáme vidličkou a přidáme k vývaru. Natrhané špenátové lístky přidáme k polévce a vaříme dokud neklesnou ke dnu (v případě mraženého dokud neroztaje). Vedle na pánvičce rozpálíme olej, na kterém osmahneme dohněda utřený česnek se solí a koriandrem. Tuto směs přidáme k polévce a dochutíme citrónovou šťávou.
nahoru
Špenátová polévka s jogurtem
(Václav Bervida:"Arabské menu", ČTK Repro Praha, 1988 arabská kuchyně)
Suroviny pro čtyři osoby:450 čerstvého nebo 225 g mraženého špenátu1 posekanou cibuli3 jarní cibulky, jemně nasekané100 g oprané rýže1 litr vody450 ml jogurtu1 syrové vejce2 lžíce oleje1 stroužek česneku, utřený1 lžičku soli a pepř podle chuti
Postup přípravy:
Čerstvý špenát důkladně opereme ve studené vodě, mražený necháme částečně rozmrazit a nakrájíme na středně velké kousky. V kastrolu rozehřejeme olej a v něm dozlatova usmažíme cibuli, přidáme jarní cibulky a špenát. Promícháme a ještě necháme několik minut na ohni. Přidáme rýži, přilijeme vodu a znovu promícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Rychle vše přivedeme k varu, pak stáhneme plamen a necháme kapalinu jen mírně probublávat 15 až 20 minut, dokud se rýže a špenát neuvaří. Mezitím v jiné nádobce rozmícháme jogurt s vejcem, ušleháme s utřeným česnekem a necháme stát. Tuto směs přidáme do polévky až je hotová. Polévku pak jen prohřejeme, ale už ji nevaříme, aby se nám nesrazilo vajíčko. Na talíři můžeme porce přizdobit trochou pažitky a doplnit kostičkami osmaženého chleba.
nahoru
Čočková polévka s česnekem
(Z časopisu "Paní domu - speciál", Ze světových kuchyní, září 2004, arabská kuchyně)
Suroviny:400 g čočky2 l slepičího vývaru3 cibule
2 rajčata4 stroužky česneku2 lžíce másla1 lžička solipepř2 lžičky mletého cuminu (římského kmínu)citrónová šťáva (nemusí být)
Postup přípravy:
Slepičí vývar přivedeme k varu. Poté přidáme opranou čočku, 2 cibule nakrájené na čtvrtky, oloupaná rajčata také nakrájená na čtvrtky a nadrobno nakrájený česnek. Vaříme na mírném ohni doměkka asi 45 minut. Mezitím na pánvičce dozlatova osmahneme jednu nadrobno nakrájenou cibuli. Uvařenou polévku rozmixujeme a scedíme. Okořeníme solí, pepřem a římským kmínem podle chuti. Před podáváním přidáme zbylé máslo a osmahnutou cibulku. Podle chuti můžeme také přidat citrónovou šťávu.
nahoru
Čočková polévka - Shurbit ´Ads
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Suroviny:2 l vody1 kg čočky2 cibule1 rajče1 mrkev1 cuketa1 - 2 lžíce oleje1 lžička
cuminu (římského kmínu)1 - 2 lžíce citrónové šťávysůl
Postup přípravy:
Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme opranou čočku, nakrájenou 1 cibuli, rajče, cuketu a mrkev a zalijeme 2 l vody. Vaříme asi 15 minut. Poté rozmixujeme, scedíme, přidáme sůl a římský kmín. Najemno nakrájíme druhou cibuli a osmažíme ji dohněda. Přidáme do polévky s olejem a vaříme 5 minut. Dle chuti můžeme přidat citrónovou šťávu.
br>nahoru
Hrachová polévka
2 lžíce olivového oleje1 cibule, jemně nasekaná3 stroužky česneku, nasekaného 1 hrníčku nasekané cukety1 hrníčku nasekané červené papriky1 hrníček hrachu, opraný a namočený alespoň 2 hodiny2 lžičky čerstvého zázvoru, nasekaného2 lžičky mletého římského kmínu (cumin)2 lžičky mletého koriandru2 lžíce hnědého cukru 1 1 l vody nebo zeleninového vývaru2 kolečka citrónu bez kůry1 hrníček rajčatové šťávy1 lžičky cayennského pepřesůl a pepřněkolik snítek čerstvé cilantra (příp. koriandru) na zdobeníkyselá smetana (na zdobení).
Postup přípravy:
Rozpálíme 1 lžíci olivového oleje. Přidáme nasekanou cukýnu a červenou papriku a necháme 5 minut dusit ve vlastní šťávě do změknutí. Poté dáme dušenou zeleninu stranou. Na zbývající lžíci oleje podusíme cibuli, po chvilce k ní přidáme i česnek. Přimícháme hrášek, dušenou cukýnu s paprikou, zázvor, římský kmín, mletý koriandr a hnědý cukr. Přidáme kolečka citrónu, zeleninový vývar, rajčatovou šťávu, cayennský pepř a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a v zakrytém hrnci vaříme ještě asi 1 a 1 hodiny, než hrášek změkne. (Máte-li radši řidší polévku, přidejte více vody nebo zeleninového vývaru.) Když je hrášek měkký, vyndáme citrónová kolečka a polévku v mixéru rozmixujeme. Hotovou polévku můžeme přímo na talíře dozdobit kyselou smetanou a snítkou čerstvého cilantra nebo koriandru.
TIP: jako další variantu této polévky můžeme hrášek nahradit čočkou.
nahoru
Krémová cibulová polévka
(Jiří Marhold a Magdalena Wagnerová, Světová kuchyně, Plot, 2003, arabská kuchyně)
Suroviny:2,5 l vody500 g hovězího nebo skopového masa4 cibule1 pórek100 g hladké mouky3 lžíce másla1 lžičky mletého kmínumletý pepřsůl
Postup přípravy:
Maso nakrájíme, zalijeme studenou vodu, osolíme a přivedeme k varu. Pěnu, která se utvoří na povrchu, sebereme. Zmírníme plamen a vaříme přiklopené, dokud maso nezměkne. Na másle osmahneme cibuli s pórkem, nakrájené na kolečka, poprášíme moukou, mícháme a po 5 minutách přidáme do vývaru. Rozšleháme a důkladně provaříme. Nakonec polévku dochutíme kmínem a pepřem, podle chuti osolíme a naposledy necháme krátce přejít varem.
nahoru
Fata
(Jiří Marhold a Magdalena Wagnerová, Světová kuchyně, Plot, 2003, arabská kuchyně)
Suroviny:3 l vody750 g skopového masa1 cibulesůlmletý černý pepř1 hřebíček1 šálku rýže100 g másla3 stroužky česneku1 šálek octa1 bílá vekapetrželová nať
Postup přípravy:
Maso nakrájíme na menší kousky, zalijeme vodou, přivedeme k varu a sebereme pěnu. Přidáme nakrájenou cibuli, sůl, pepř a hřebíček, přiklopíme a zvolna vaříme přibližně 1,5 hodiny. Zatímco se polévka vaří, propláchneme rýži, kterou smícháme s 1 lžící másla. Zalijeme vodou, přiklopíme a na mírném ohni uvaříme doměkka. Maso vyjmeme z polévky, necháme okapat a osmahneme na másle. Maso vyjmeme, do pánve přidáme další máslo a osmahneme prolisovaný česnek. Přidáme ocet a několik minut vaříme. Mezitím na zbytku másla opečeme jednotlivé plátky veky, které rozložíme na dno velkého hrnce. Přidáme část česnekové směsi, zakryjeme vrstvou rýže, zalijeme trochou polévky, dáme další vrstvu chleba a zbytek rýže. Na rýži dáme opečené skopové maso a zbývající česnekovou směs. Zalijeme zbytkem vývaru a ozdobíme zelenou petrželovou natí.
EGYPTSKÉ RECEPTY ze sbírky Martiny Hamidové pro DDK:
Předkrmy - mezze - Polévky - Hlavní jídla - Bezmasá jídla - Moučníky - Nápoje
nahoru
ZPĚT do kapitoly "Egyptská kuchyně"
ZPĚT do kapitoly "Národní kuchyně"HOME