DOMŮ
MOUČNÍKY, DEZERTY, SLADKOSTI
(Převrácený datlový koláč - Basbousa - Cukrový sirup sharbat - Ořechová kunafa - Ořechová směs mukassarat)
Převrácený datlový koláč
(Wasfa Sahla - internetové stránky, Střední Východ, arabská kuchařka)
Suroviny:1 kg datlí150 g másla1 hrníček polohrubé mouky1 lžíce prášku do pečiva1,5 hrníčku cukru5 vajec1 lžička vanilkové tresti3 lžíce oleje4 lžíce vody
Postup přípravy:
Datle podélně rozkrojíme a odstraníme pecku. Pak je naaranžujeme do kulaté vymazané formy do kruhu směrem ke středu slupkou ke dnu a posypeme cukrem. Ušleháme žloutky s máslem, zbylým cukrem a vanilkou. Postupně přidáme vodu a olej, mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy na datle. Pečeme asi 20 minut při teplotě 220 °C. Poté teplotu zmírníme (asi na 190 °C) a pečeme dalších asi 20-25 minut. Koláč vyndáme z formy tak, aby byl koláč uložený datlemi nahoře.
nahoru
Basbousa
(Wasfa Sahla - internetové stránky, Střední Východ, arabská kuchařka)
Basbousa - je báječně chutný orientální dezert. Je v některých zemích k dostání v prodejnách pečiva a cukrárnách. My si ho můžeme připravit sami a tak chutný jak nám vyhovuje.
Suroviny:1,5 hrníčku krupice1 hrníčku cukru1 kelímek bílého jogurtu1 hrníčku rostlinného oleje3 lžíce strouhaného kokosu1 lžíce prášku do pečivarozpůlené mandle
Postup přípravy:
Smícháme krupici, cukr, jogurt, olej, kokos a prášek do pečiva. Necháme půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme cukrový sirup (viz další recept).
Těsto nalijeme do pekáčku o velikosti asi 9x13 cm. Nožem naznačíme tvary, na které pak koláč nařežeme. Obvykle to jsou tvary kosočtverců, do jejich středu umístíme půlku mandle. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě nebo dokud koláč nezhnědne. Po vydání z trouby ihned zalijeme studeným cukrovým sirupem. Místo mandlí je možné koláč posypat nasekanými lískovými oříšky, strouhaným kokosem nebo nechat jen tak.
nahoru
Cukrový sirup - Sharbat
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Suroviny:1 hrníček cukru1 hrníčku vody1 lžička citrónové šťávy
Postup přípravy:
Rozpustíme cukr ve vodě a vaříme asi 3 - 5 minut. Přidáme citrónovou šťávu a vaříme do zhoustnutí.
Používáme horký sirup na studené moučníky nebo studený sirup na horké moučníky!
nahoru
Ořechová kunafa - Saniyit Kunafa bi-l-Mukassarat
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Suroviny:1 kg kunafy (suché, vlasové semolinové těstoviny, lze koupit v ČR ve speciálních orientálních obchodech)1,5 hrníčku másla2 hrníčky cukrového sirupu1 hrníček ořechové směsi (viz další recept)2 lžíce rozinek1 lžíce mleté skořice1 lžičky mletého muškátového oříšku
Postup přípravy:
Budeme potřebovat dva stejně velké pekáčky. Do hrnce na mírný plamen dáme kunafu, přidáme jeden hrníček másla a dvěma dřevěnými vařečkami občas načechráváme kunafu, abychom zabránili přilepení ke dnu. Je třeba, aby vzduch a máslo proniklo všemi částmi kunafy. Osmahneme rozinky dokud se nenafouknou, přidáme ořechovou směs spolu se skořicí a muškátovým oříškem. Na pekáč dáme asi 1 cm vrstvu kunafy. Rovnoměrně pokryjeme ořechovou směsí a opět dáme vrstvu kunafy. Mokrou dlaní stlačíme. Pokapeme polovičním množstvím zbývajícího másla. Dáme do předehřáté trouby a pečeme tak dlouho, dokud povrch nezhnědne. Vyndáme z trouby, obrátíme na druhý pekáček, pokapeme zbytkem másla a vrátíme zpět do trouby. Opět pečeme dokud druhá strana koláče nezhnědne. Po vyndání z trouby ihned zalijeme studeným cukrovým sirupem.
Poznámka DDK:
Cukrový sirup - na přelití koláče musí být připraven 2 hodiny předem. Je obvykle doporučována směs 2 šálků cukru na 1,5 šálku vody se šťávou z jednoho citrónu a několika kapkami růžové vody (ze supermarketu s arabskými surovinami) svařená až do zahuštění. Tento dezert je v Orientě velmi oblíben, především o Ramadánu.
nahoru
Ořechová směs - Mukassarat
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Suroviny a postup přípravy:
Výběr ořechů závisí na dostupnosti. Do ořechové směsi, která se použije jako náplň do koláčů a moučníků, můžeme dát tyto ořechy: mandle, lískové ořechy, pekanové ořechy a arašídy - pražené a loupané. Použijeme směs dvou a více druhů. Rozemleté ořechy smícháme s cukrem v poměru 2/3 ořechů a 1/3 cukru. Někdy můžeme přidat esenci (tresť) z vanilky nebo růže.
EGYPTSKÉ RECEPTY ze sbírky Martiny Hamidové:
Předkrmy - mezze - Polévky - Hlavní jídla - Bezmasá jídla - Moučníky - Nápoje
nahoru
ZPĚT do kapitoly "Egyptská kuchyně"
ZPĚT do kapitoly "Národní kuchyně"HOME