DOMŮ
BEZMASÁ JÍDLAKošari - Rajčatová omáčka - Gratinované brambory s mozzarelou - Lilek s čočkou - Falafel
Košari - Koshary, Kushari
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Košarí - je velmi oblíbené bezmasé jídlo. V Egyptě je spousta rychlých občerstvení s touto specialitou.
Suroviny:1 hrníček hnědé čočky1 hrníček rýže1/8 kg těstovin (nejlépe malé válcovité tvary)2 velké nakrájené cibule2 polévkové lžíce oleje2 hrníčky rajčatové omáčky (Dim´a Misabbika - viz další recept)sůl dle chuti omáčky z chilli papriček (nemusí být)
Postup přípravy:
Uvaříme čočku v osolené vodě do změknutí. Scedíme. Uvaříme rýži v osolené vodě do změknutí. Scedíme. Uvaříme těstoviny, scedíme a propláchneme. Tyto tři ingredience dáme do jednoho hrnce. Osmažíme cibulku dozlatova. Přebytečný olej z ní nalijeme ke směsi čočky, těstovin a rýže, toto dáme na oheň a vaříme 7-10 minut, mícháme, aby se směs nepřichytila ke dnu a nepřipálila. Servírujeme na talíř, polijeme rajčatovou omáčkou a usmaženou cibulkou. Podle chuti můžeme pokapat omáčkou z chilli papriček nebo z česneku.
Rajčatová omáčka - Dim´a Misabbika
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Suroviny:2 hrníčky rajčatové šťávy1 - 2 cibule, velmi jemně nakrájená5 - 7 stroužků česneku, utřených1 lžička olivového olejejedlý olej
sůlpepř
Postup přípravy:
Uvaříme jemně nasekanou cibuli do změknutí. Potom spolu s česnek osmažíme na pánvičce dozlatova. Přidáme rajčatovou šťávu a zvolna vaříme 15-20 minut dokud omáčka nezačne tmavnout. Přidáme olivový olej, sůl a pepř a vaříme další 2-3 minuty.
nahoru
Gratinované brambory s mozzarellou
Tento lahodný předkrm potěší jistě všechny milovníky sýrů.
Suroviny:1 kg brambor3-4 vejce
2 lžíce jemně nasekané petrželky1 kostka mozzarelly1 hrníčku nastrouhané goudy (příp. čedaru nebo parmezánu)2 lžíce másla (40 g másla)3 lžíce hladké mouky (40 g mouky)1 l mléka (0,4 l mléka)špetka nastrouhaného muškátového oříškusůl a
bílý pepř
Postup přípravy:
Brambory oloupeme a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Poté vodu slijeme a brambory nakrájíme na středně velké kousky. Mozzarellu nakrájíme na menší kousky než brambory. V míse rozšleháme vajíčka se solí, bílým pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Přidáme nakrájenou mozzarellu a nasekanou petrželku. V kastrolu si připravíme bešamel – rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a mléko a metličkou šleháme, aby se nevytvořily žmolky asi 5-8 minut, dokud nezhoustne a nevytvoří se krémová omáčka. Pekáček vymažeme máslem, rozprostřeme nakrájené brambory, přidáme mozzarellovou směs, zalijeme bešamelem a nakonec posypeme nastrouhanou goudou. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 oC asi 30 minut – než sýr na povrchu začne tát a zlátnout.
nahoru
Lilek s čočkou
Suroviny:250 g čočky1 lžičky soli8 menších lilků
4 stroužky česneku1 čerstvá chilli paprička2 lžíce rostlinného oleje4 lžíce vody10 lístků máty peprné
Postup přípravy:
Čočku důkladně propereme, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc odstát. Před vařením vodu slijeme, zalijeme čerstvou vodou, osolíme a vaříme dokud čočka nezměkne. Poté vodu slijeme. Každý lilek nakrájíme asi na 4 plátky a každý tento plátek ještě na cca 5 cm kousky. Rozdrtíme česnek společně s chilli papričkou a osmahneme na rozpáleném oleji dozlatova. Přidáme čočku, lilek a podlijeme 4 lžícemi vody. Mícháme asi 2-3 minuty dokud není lilek osmahnutý. Přidáme lístky máty, naposledy zamícháme a pánev odstavíme z ohně.
nahoru
Falafel - Ta'Miya
1 kg oloupaných sušených bobů1 stroužek česneku3 hrníčku nasekané petrželky1 svazečku nasekané šalotky (jen zelené vršky)1 lžičky římského kmínu (cuminu)1 lžičky prášku do pečiva1 lžičky soli1 lžíce nasekaného čerstvého koriandrusezamová semínka (nemusí být)
olej na smažení
Postup přípravy:
Boby necháme namočené nejlépe přes noc. Druhý den vodu slijeme, boby spolu s česnekem rozmixujeme v mixéru na kaši. Přidáme nasekanou petrželku a šalotku, římský kmín, prášek do pečiva, sůl a čerstvé cilantro (koriandr). Důkladně promícháme až se vše dobře spojí. Z hmoty vytváříme asi 3-4 cm veliké koule. Dlaní koule zploštíme a obalíme v sezamových semínkách (nemusí být). Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova cca 5-8 minut. Servírujeme se salátem, tahínou a arabským chlebem.
EGYPTSKÉ RECEPTY ze sbírky Martiny Hamidové:
Předkrmy - mezze - Polévky - Hlavní jídla - Bezmasá jídla - Moučníky - Nápoje
nahoru
ZPĚT do kapitoly "Egyptská kuchyně"
ZPĚT do kapitoly "Národní kuchyně"HOME