DOMŮ
HLAVNÍ JÍDLA
(Grilované jehněčí neboli kebab - Kuře na fíkách a citrónu - Plaki - Plněné vinné listy - Plněná cuketa)
Grilované jehněčí maso - Kebab, Lahma Mashwiya,
Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Suroviny:1 kg jehněčí200 g (jehněčího) špeku2 cibule, nadrobno nakrájené nebo nastrouhané
2 lžíce citrónové šťávysůlpepřpetrželka na dekoraci
Postup přípravy:
Nejlepší maso pro tento recept je kýta nebo filety. Nakrájíme maso na kostičky a necháme asi 1 - 2 hodiny marinovat ve směsi cibule, citrónové šťávy a pepře. Špek nakrájíme na malé plátky a dáme stranou. Na jehlu (špejli) střídavě napichujeme kostky masa a plátky špeku. Grilujeme. Podáváme na míse, kterou jsem "vystlali" petrželkou.
nahoru
Kuře na fíkách a citrónu
(Wasfa Sahla - internetové stránky, Střední Východ, arabská kuchařka)
Suroviny:12 kuřecích stehen2 citróny (jeden rozdělený na měsíčky a druhý rozpůlený)1 hrníčku třtinového cukr1 hrníčku bílého octa1 hrníčku vody3 kg sušených fíkůsůl1 lžička sušené petržele1 lžíce nasekané čerstvé petržele.
Postup přípravy:
Omytá kuřecí stehna předehřejeme v troubě (na cca 200 °C). Mezitím uděláme marinádu. Vymačkáme šťávu z rozpůleného citrónu do misky, přidáme cukr, ocet a vodu. Zamícháme a necháme chvilku odpočinout. Fíky a měsíčky citrónu rozložíme na dno pekáčku. Na ně dáme kuřecí stehna a zalijeme marinádou. Nakonec posolíme a posypeme sušenou petrželí dle chuti. Pečeme asi 50 minut při 200 °C. Občas podlijeme a otočíme fíky, pokud začnou hnědnout. Na teplou mísu naaranžujeme kuře, fíky a kousky citrónu. Přelijeme šťávou z vaření a posypeme nasekanou čerstvou petrželkou.
nahoru
Plaki
(Jiří Marhold a Magdalena Wagnerová, Světová kuchyně, Plot, 2003, arabská kuchyně)
Suroviny:1 kg marény4 rajčata4 cibule2 stroužky česneku1 citrón100 g rozinekmletý pepřsůl100 ml olivového olejepetrželová nať
Příloha: rýže
Postup přípravy:
Rozinky na 2 hodiny namočíme do vody. Rybu vykucháme, opláchneme, osušíme a naporcujeme. Osolíme a v rozpáleném oleji opečeme dozlatova. Přeložíme do pekáče a ve zbylém oleji osmahneme nakrájenou cibuli, rajčata (spařená, oloupaná a nakrájená), prolisovaný česnek a sekanou petrželovou nať. Přidáme mletý pepř a citrónovou šťávu. Zalijeme vodou, přivedeme k varu 10 minut vaříme. Takto vzniklou omáčkou přelijeme porce ryby, posypeme rozinkami a zapečeme (přibližně 30 minut). Podáváme s rýží.
nahoru
Plněné vinné listy - Wara´ ´Inab Mahshi
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Suroviny:1 kg vinných listůvývar z masa nebo voda2-3 lžičky citrónové šťávyjedlý olej
Na náplň A:1 kg zadního hovězího nebo jehněčího
2 hrníčky rýžesůl a pepř
Na náplň B:2 hrníčky rýže2-3 cibule, velmi jemně nakrájené3-4 mrkve, nakrájené na malé kostičky nebo nastrouhané4-5 rajčat, oloupaných a nakrájených1 hrneček petržele, nakrájené1 1/2 šálku oleje
sůl a pepř
Postup přípravy:
Jestliže použijeme náplň A, vybereme maso ne příliš libové nebo přidáme 1-2 čajové lžičky oleje do směsi (náplně).
Ostrým nožem uřízneme stonky vinných listů (nevyhazujeme, dáme stranou, budou se hodit později na vyložení dna hrnce). Opatrně vytáhneme každý list a rozprostřeme ho na hladký povrch lesklou stranou dolů. Lžíci nádivky dáme na list ve směru žilek, nádivku vytvarujeme zhruba do tvaru tenké tužky asi 1 cm od kraje listu. Ohneme na konci, potom palcem a ukazováčkem přeložíme uprostřed a srolujeme. Když jsou všechny listy naplněné, naaranžujme je do hrnce přes stonky (které jsme na začátku uřízli), postříkáme malými kapičkami oleje. Podlijeme slanou vodou nebo vývarem a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Když je to hotovo, přidáme citrónovou šťávu, naaranžujeme na servírovací mísu a vyhodíme stonky.
nahoru
Plněná cuketa - Kosa Mahshiya
(Tour Egypt - Recipes)
Suroviny:1 kg menších cuket1 kg hovězího masa2 cibule1,5 šálek rýže3 šálky rajčatové šťávyolejsůlpepř
Postup přípravy:
Maso umeleme nahrubo. Cibulku osmahneme dozlatova, přidáme mleté maso, sůl a pepř a restujeme dokud se šťáva nevypaří. Přidáme rýži a promícháme. Vzniknou směsí plníme cukety a poté je narovnáme do kastrolu. Rajčatovou šťávu promícháme s 2 lžícemi oleje a zalijeme tím cukety. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni nebo dáme do trouby asi na 30 minut. Podle potřeby podlijeme vodou.
nahoru
EGYPTSKÉ RECEPTY ze sbírky Martiny Hamidové:
Předkrmy - mezze - Polévky - Hlavní jídla - Bezmasá jídla - Moučníky - Nápoje
nahoru
ZPĚT do kapitoly "Egyptská kuchyně"
ZPĚT do kapitoly "Národní kuchyně"HOME