DOMŮ


HLAVNÍ JÍDLA
(Grilované jehněčí neboli kebab - Kuře na fíkách a citrónu - Plaki - Plněné vinné listy - Plněná cuketa)

Grilované jehněčí maso - Kebab, Lahma Mashwiya,
Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Suroviny:
  • 1 kg jehněčí
  • 200 g (jehněčího) špeku
  • 2 cibule, nadrobno nakrájené nebo nastrouhané
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • petrželka na dekoraci
    Postup přípravy:
    Nejlepší maso pro tento recept je kýta nebo filety. Nakrájíme maso na kostičky a necháme asi 1 - 2 hodiny marinovat ve směsi cibule, citrónové šťávy a pepře. Špek nakrájíme na malé plátky a dáme stranou. Na jehlu (špejli) střídavě napichujeme kostky masa a plátky špeku. Grilujeme. Podáváme na míse, kterou jsem "vystlali" petrželkou.
    nahoru

    Kuře na fíkách a citrónu
    (Wasfa Sahla - internetové stránky, Střední Východ, arabská kuchařka)
    Suroviny:
  • 12 kuřecích stehen
  • 2 citróny (jeden rozdělený na měsíčky a druhý rozpůlený)
  • 1 hrníčku třtinového cukr
  • 1 hrníčku bílého octa
  • 1 hrníčku vody
  • 3 kg sušených fíků
  • sůl
  • 1 lžička sušené petržele
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petržele.
    Postup přípravy:
    Omytá kuřecí stehna předehřejeme v troubě (na cca 200 °C). Mezitím uděláme marinádu. Vymačkáme šťávu z rozpůleného citrónu do misky, přidáme cukr, ocet a vodu. Zamícháme a necháme chvilku odpočinout. Fíky a měsíčky citrónu rozložíme na dno pekáčku. Na ně dáme kuřecí stehna a zalijeme marinádou. Nakonec posolíme a posypeme sušenou petrželí dle chuti. Pečeme asi 50 minut při 200 °C. Občas podlijeme a otočíme fíky, pokud začnou hnědnout. Na teplou mísu naaranžujeme kuře, fíky a kousky citrónu. Přelijeme šťávou z vaření a posypeme nasekanou čerstvou petrželkou.
    nahoru

    Plaki
    (Jiří Marhold a Magdalena Wagnerová, Světová kuchyně, Plot, 2003, arabská kuchyně)
    Suroviny:
  • 1 kg marény
  • 4 rajčata
  • 4 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 citrón
  • 100 g rozinek
  • mletý pepř
  • sůl
  • 100 ml olivového oleje
  • petrželová nať
    Příloha: rýže
    Postup přípravy:
    Rozinky na 2 hodiny namočíme do vody. Rybu vykucháme, opláchneme, osušíme a naporcujeme. Osolíme a v rozpáleném oleji opečeme dozlatova. Přeložíme do pekáče a ve zbylém oleji osmahneme nakrájenou cibuli, rajčata (spařená, oloupaná a nakrájená), prolisovaný česnek a sekanou petrželovou nať. Přidáme mletý pepř a citrónovou šťávu. Zalijeme vodou, přivedeme k varu 10 minut vaříme. Takto vzniklou omáčkou přelijeme porce ryby, posypeme rozinkami a zapečeme (přibližně 30 minut). Podáváme s rýží.
    nahoru

    Plněné vinné listy - Wara´ ´Inab Mahshi
    (Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
    Suroviny:
  • 1 kg vinných listů
  • vývar z masa nebo voda
  • 2-3 lžičky citrónové šťávy
  • jedlý olej
    Na náplň A:
  • 1 kg zadního hovězího nebo jehněčího
  • 2 hrníčky rýže
  • sůl a pepř
    Na náplň B:
  • 2 hrníčky rýže
  • 2-3 cibule, velmi jemně nakrájené
  • 3-4 mrkve, nakrájené na malé kostičky nebo nastrouhané
  • 4-5 rajčat, oloupaných a nakrájených
  • 1 hrneček petržele, nakrájené
  • 1 1/2 šálku oleje
  • sůl a pepř
    Postup přípravy:
    Jestliže použijeme náplň A, vybereme maso ne příliš libové nebo přidáme 1-2 čajové lžičky oleje do směsi (náplně).
    Ostrým nožem uřízneme stonky vinných listů (nevyhazujeme, dáme stranou, budou se hodit později na vyložení dna hrnce). Opatrně vytáhneme každý list a rozprostřeme ho na hladký povrch lesklou stranou dolů. Lžíci nádivky dáme na list ve směru žilek, nádivku vytvarujeme zhruba do tvaru tenké tužky asi 1 cm od kraje listu. Ohneme na konci, potom palcem a ukazováčkem přeložíme uprostřed a srolujeme. Když jsou všechny listy naplněné, naaranžujme je do hrnce přes stonky (které jsme na začátku uřízli), postříkáme malými kapičkami oleje. Podlijeme slanou vodou nebo vývarem a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Když je to hotovo, přidáme citrónovou šťávu, naaranžujeme na servírovací mísu a vyhodíme stonky.
    nahoru

    Plněná cuketa - Kosa Mahshiya
    (Tour Egypt - Recipes)
    Suroviny:
  • 1 kg menších cuket
  • 1 kg hovězího masa
  • 2 cibule
  • 1,5 šálek rýže
  • 3 šálky rajčatové šťávy
  • olej
  • sůl
  • pepř
    Postup přípravy:
    Maso umeleme nahrubo. Cibulku osmahneme dozlatova, přidáme mleté maso, sůl a pepř a restujeme dokud se šťáva nevypaří. Přidáme rýži a promícháme. Vzniknou směsí plníme cukety a poté je narovnáme do kastrolu. Rajčatovou šťávu promícháme s 2 lžícemi oleje a zalijeme tím cukety. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni nebo dáme do trouby asi na 30 minut. Podle potřeby podlijeme vodou.
    nahoru


  • EGYPTSKÉ RECEPTY ze sbírky Martiny Hamidové:
    Předkrmy - mezze - Polévky - Hlavní jídla - Bezmasá jídla - Moučníky - Nápoje

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly "Egyptská kuchyně"
    ZPĚT do kapitoly "Národní kuchyně"
    HOME
    [CNW:Counter]