Kantonská vepřová žebírka na grilu
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str.125, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, čínská kuchyně)
"Kantonská žebírka"- je pokrm z vepřových žebírek, která můžeme vidět viset z oken kantonských restaurací. Toto je jejich zjednodušená verze, vhodná pro přípravu na pánvi nebo grilování v troubě, na naší zahrádce či na dvorečku. U tohoto receptu jsem našel pro naše podmínky až úsměvnou radu pro kuchaře: "Pokud neseženete žebírka ze selete, zkuste požádat svého řezníka, aby vám je opatřil" :o)
Kantonská žebírkaSuroviny:
  • 500 g vepřových žebírek (nejlépe ze selete)
  • 1 lžice cukru
  • 1 lžice světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 3 lžíce omáčky hoisin
  • 1 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry
  • 4-5 lžic vody nebo čínského vývaru
  • nepříliš ostrá chilli omáčka k namáčení
  • nať čerstvého koriandru na ozdobení

    Postup přípravy:
  • Ostrým nožem odřežeme ze žebírek přebytečný tuk a nasekáme ho na kusy a dáme do pekáče.
  • V jiné misce smícháme cukr, obě sójové omáčky, omáčku hoisin a víno na marinádu.
  • Touto marinádou přelijeme žebírka v pekáči.
  • Žebírka několikrát obrátíme, aby se celá pokryla, a necháme je 2 - 3 hodiny marinovat.
  • Pak přidáme vodu nebo čínský vývar a zapékáme 15 minut v předehřáté troubě 200°C (nejlépe pod grilem).
  • Obrátíme žebírka, snížíme teplotu v troubě asi na 180°C a pečeme ještě 30 - 35 minut.
  • Upečená žebírka nasekáme na malé kousky - obdélníčky, urovnáme na servírovací míse.
  • Kousky žebírek na misce pak přelijeme omáčkou z pekáče a ozdobíme několika lístky koriandru.
  • Do zvláštní misky předložíme nepříliš ostrou chilli omáčku a podáváme ji s žebírky, aby jsme si je mohli namáčet.
  • Okamžitě podáváme.


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]