Kantonská vepřová žebírka na grilu
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str.125, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, čínská kuchyně)"Kantonská žebírka"- je pokrm z vepřových žebírek, která můžeme vidět viset z oken kantonských restaurací. Toto je jejich zjednodušená verze, vhodná pro přípravu na pánvi nebo grilování v troubě, na naší zahrádce či na dvorečku. U tohoto receptu jsem našel pro naše podmínky až úsměvnou radu pro kuchaře: "Pokud neseženete žebírka ze selete, zkuste požádat svého řezníka, aby vám je opatřil" :o)
Suroviny:500 g vepřových žebírek (nejlépe ze selete)1 lžice cukru1 lžice světlé sójové omáčky1 lžíce tmavé sójové omáčky3 lžíce omáčky hoisin1 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry4-5 lžic vody nebo čínského vývarunepříliš ostrá chilli omáčka k namáčenínať čerstvého koriandru na ozdobení
Postup přípravy:Ostrým nožem odřežeme ze žebírek přebytečný tuk a nasekáme ho na kusy a dáme do pekáče.V jiné misce smícháme cukr, obě sójové omáčky, omáčku hoisin a víno na marinádu.Touto marinádou přelijeme žebírka v pekáči.Žebírka několikrát obrátíme, aby se celá pokryla, a necháme je 2 - 3 hodiny marinovat.Pak přidáme vodu nebo čínský vývar a zapékáme 15 minut v předehřáté troubě 200°C (nejlépe pod grilem).Obrátíme žebírka, snížíme teplotu v troubě asi na 180°C a pečeme ještě 30 - 35 minut.Upečená žebírka nasekáme na malé kousky - obdélníčky, urovnáme na servírovací míse. Kousky žebírek na misce pak přelijeme omáčkou z pekáče a ozdobíme několika lístky koriandru.Do zvláštní misky předložíme nepříliš ostrou chilli omáčku a podáváme ji s žebírky, aby jsme si je mohli namáčet.Okamžitě podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME